Медия без
политическа реклама

Нарушения в конкурса пак отлагат откриването на Арена Бургас

Избраният доставчик на оборудване не отговаря на изискванията, а обжалването стигна до ВАС

11 Февр. 2021ГЕОРГИ ФИЛИПОВ
YouTube / skyPoint

Нови нередности изникват в спорната обществена поръчка на „Академика 2011“ ЕАД (100% собственост на спортното министерство (ММС), за доставка на оборудване на новата "Арена Бургас". Оказва се, че избраният изпълнител не отговаря на някои условия, но не е отстранен, както стана с всички негови конкуренти. И въпросът стигна до съда, а откриването на залата се отлага за пореден път.

По-рано поръчката придоби известност с това, че „Академика 2011“ се готви да купи за „Арена Бургас“ система за електронно измерване в бегови дисциплини на стойност почти три пъти над реалната (и с около 60 пъти завишение на цената на стартовия пистолет – от 4000 лв. на 240 000 лв.).

Новото бижу сред спортните зали - "Арена Бургас", поскъпва осезаемо, но за сметка на това постоянно. Ако в началото, при правителството на Пламен Орешарски, трябваше да струва 35 млн. лв. сега вече подгони 75 млн. лв.  и разходите продължават да растат.

В едно от условията по поръчката „Академика“ има изискване кандидатите да имат специфичен оборот от 500 000 лв. за 2017, 2018 и 2019 г., т.е. оборот от доставки на оборудване, идентично с обекта на поръчката.

Обявената за победител „Арете Строй“ ЕООД (до 2016 г. - „Спортни настилки“ ЕООД), с управител Пламен Трифонов, е декларирала „специфичен“ оборот от 620 000 лв. за 2017 г., 45 000 лв. за 2018 г. и 110 000 лв. за 2019 г.

Само че пред държавата, в лицето на НАП, фирмата е декларирала не 620 000 лв., а едва 189 000 лв. от доставки за 2017 г. Това личи от публикувания в Търговския регистър отчет на компанията.

Това разминаване е описано в жалба до Върховния административен съд (ВАС) на другия участник в процедурата – „Спортамис“ ДЗЗД, в което влизат българските „СпортЛаб“ ЕООД и „Джерамис интернешънъл“ ЕООД, както и „Канстет“ ОУ - естонско дружество, един от най-големите производители на лекоатлетически писти в света.

Делото по обжалването на поръчката бе разгледано от ВАС на 1 февруари. От „Спортамис“ там твърдят, че съперникът им включва в заявката си за "Арена Бургас" като свой оборот за 2017 г. този от 2016-а, когато, когато е доставил оборудване за зала „Фестивална“. И прилагат за доказателство репортаж на bTV от 28.10.2016 г. в който се виждат доставените вече съоръжения.

Още във втората фаза на обжалването Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да назначи счетоводна експертиза по казуса, като по този начин е „спасила“ отстраняването на избрания от „Академика 2011“ победител. Във ВАС обаче обстоятелството с разминаването на годините за декларирания оборот на „Арете Строй“ е отчетено от върховния прокурор, заедно със серия от други нарушения, които е допуснала КЗК при разглеждането на делото.

Едно от тях е особено фрапиращо – в плика с ценовите оферти на избрания победител има 3 броя предложения, които видимо се различават едно от друго, макар да са с еднаква крайна цена. Според адвоката на „Спортамис“ Силвия Бостанджиева на едното предложение липсват дори печат и подпис, а в писменото становище на „Академика 2011“ до КЗК се изтъквало, че подписът и печатът са „изпаднали“ при копирането на различните копирни машини.

На делото във ВАС върховният прокурор е пледирал конкурсната процедура да бъде върната на етапа, на който е спряна - отваряне на ценови оферти, и да се продължи от там. Това на практика означава да се отвори ценовото предложение на отстранения участник – „Спортамис“, и да се отстрани избраният победител "Арете Строй", ако се потвърдят посочените нарушения. Решението на ВАС по случая се очаква до началото на март.

А същевременно стана ясно, че обжалващите фирми са били подложени на натиск от страна на подопечните на министър Красен Кралев да оттеглят жалбата си. На едното дружество от консорциума - „Джерамис интернешънъл“, е бил прекратен без предизвестие договорът за поддръжка на Националния стадион „Васил Левски“, разказа в ТВ "Евроком" управителят му Александър Давчев.

„Разбираме, че не сме желан партньор от „Академика 2011“, но ние изпълнихме всички условия на поръчката и е логично да се борим до край да я спечелим. Не сме направили нищо незаконно – и с подаването на документите, и с обжалването. Още повече, че сме представили изключително добре издържани юридически аргументи защо са ни отстранили неправилно“, коментира Давчев.

Той уточни, че „Спортамис“ е отстранено защото естонският партньор в консорциума - „Канстет“, няма сертификация по ISO. Естонската фирма обаче е в консорциума само за атлетическата пистата и принадлежащото ѝ оборудване. Но пък в поръчката никъде не се споменава писта, а "демонтируема модулна спортна система".

"По неизвестни причини пистата не фигурира в обществената поръчка, а и възложителят "Академика 2011" упорито отрича във всички документи, че има такава. Нещо повече – думичката „писта“ не се среща в цялата документация. За сметка на това „Академика 2011“ не признава нито един сертификат от Световната федерация по лека атлетика за качество, каквито сме представили за естонския ни партньор. Излиза, че за възложителя е по-важно как ще транспортираш пистата до обекта (б.р. – ISO е сертификат за качество на процесите при работата на фирмите), но не и дали е произведена в съответствие с изискванията за провеждане на лекоатлетически състезания“, обяснява Давчев.

Избраното за победител „Арете Строй“ ЕООД явно е любимо дружество на ММС и на българската лекоатлетическа федерация (БФЛА). През 2016 г., още с името "Спортни настилки", е част от консорциума, спечелил поръчката (пак на "Академика 2011") за ремонта на зала "Фестивална" за 7 млн. лв. Същата година преборва "Джи Пи груп" за изграждане на спортен комплекс в Бургас. През 2019-а управителят на фирмата Пламен Трифонов и Красен Кралев дадоха старт на ремонта на атлетическата писта в зала "Добротица" в Добрич. "Арете Строй" е работила и по изграждане на спортна зала в Рудозем, реконструкция на комплекс "Чавдар" в Етрополе, на стадиона в Ямбол, ремонт на спортни площадки в Хисаря, Каолиново, Павликени и др. Тя направи и ремонта на ст. "Георги Бенковски" в Пазарджик.

 

КРАЯТ НЕ СЕ ВИЖДА

„Арена Бургас“ вече поскъпна двойно и подгони обща цена от 75 млн. лв., а последният разход по нея правителството направи през август 2020 г. Тогава беше увеличен капиталът на „Академика 2011“ с 5 млн. лв., именно за закупуването на спортното оборудване.

Тогава във "Фейсбук" министър Красен Кралев обяви: "Предвидено е закупуването на електрически табла, монитори, осветление и софтуер за управлението им. Част от средствата ще бъдат използвани за обзавеждане на съблекални за състезатели и съдии, гримьорни, офиси, ложи, конферентни зали и пресцентър. За доставката и монтажа на оборудването ще бъде проведена нова открита процедура за възлагане на обществена поръчка. Ръководството на "Академика 2011" ЕАД проведе серия от консултации с представители на различни спортни федерации. Целта е закупените спортни уреди да бъдат от най-висок клас, което ще позволи домакинства на състезания от световен ранг. Оборудването ще бъде монтирано както в основната, така и в тренировъчната зала."

Интересното в случая е, че откритата процедура, която визира Кралев (вероятно описаната по-горе), не включва такива елементи като осветлението на залата, електронните табла за резултат и редица други елементи на оборудването. Те липсват и в договора на изпълнителя на строителството, ако се съди по обявеното до момента. Което означава, че ако такива са закупени – изпълнителите ще бъдат избрани без каквато и да е публичност.

Заради обжалването от „Спортамис“, върху поръчката е съсредоточено и внимание от страна на Естония (заради "Канстет"). Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на комисията по разузнаването в местния парламент Ханно Певкур прави собствено проучване по случая.

„Бяхме алармирани, че е възможно да има предварително заложен изпълнител на тази обществена поръчка, което, ако е вярно, е знак за незаконни практики. В моята страна, има нетърпимост към подобни практики. Искрено се надявам, че в държава-членка на Европейския съюз, като България, това не бива и няма да се окаже вярно да бъдат прилагани такива. Аз вярвам обаче, че българският съд е справедлив и ще приложи закона“, коментира Певкур.

Едномесечният срок за произнасяне на ВАС по делото за обжалване означава, че доставката на оборудването за "Арена Бургас" може да започне най-рано в края на март, докато изминат и другите административни процедури. В предложенията на участниците в поръчката пък са вписани срокове от 80 до 100 дни за изпълнение на доставката.

В началото на годината от „Академика 2011“ заявиха пред медиите, че забавянето на „Арена Бургас“ е заради пандемията от коронавирус и заради обжалването на поръчката за оборудване. Пред премиера Бойко Борисов обаче спортният министър пое ангажимент, че съоръжението ще отвори врати през първото тримесечие на тази година, т.е. точно преди изборите на 4 април.

Но явно Борисов няма да реже скоро лентата там. При инспекцията му на обекта през лятото на 2018 г., строителите му обещаха откриване през есента на 2019-а. Вече 2 години и половина това не става, а мандатът изтича...

Дрон видео от строежа на Арена БургасVideo: Drone video - construction of Arena BurgasVideo Format: 1080pMusic: Royalty Free Music from BensoundRedistributi...

 

Ключови думи:

Арена Бургас

Още по темата