Медия без
политическа реклама

БФС пак пробва да "побългари" отборите

Поредният опит за налагане на ограничения за чужденци изглежда предварително обречен

СПОРТАЛ
Евентуалната нова ограничителна мярка за чуждестранни футболисти ще засегне само до някаква степен "Лудогорец", а "ЦСКА-София" - изобщо не.

В БФС отново са се заели да търсят начин по административен път да наложат на клубовете да пускат повече българи в игра. Възможни промени в наредбата са обсъждани по време на първото заседание на Изпълкома за 2021 г., а на някое от следващите заседания предстои да бъдат гласувани.

В момента ограниченията включват картотекиране на максимум 40 футболисти, от които 15 трябва да са задължително юноши на клуба или играли поне 3 сезона като подрастващи в друг наш клуб. Това означава, че останалите 25 картотекирани може да са чужденци. Ограничение за тях няма извън това, че най-много петима трябва да са извън ЕС (максимум трима от тях може да са едновременно в игра).

Сега се обсъжда всеки клуб да може да разполага максимум с трима играчи, които не са граждани на ЕС, а да се картотекират до 30 играчи (поне 15 от тях да са юноши на клуба или играли 2 години като малки в България).

"Трябва да се намали броят на чужденците и да се дава приоритет на младите български футболисти. Много скоро ще трябва да правим българи най-различни хора, за да се допълни националният отбор", коментира пред Dsport членът на Изпълкома Венцеслав Стефанов.

Той не скри, че промяната ще засегне най-вече "Лудогорец", където има общо 18 чужди футболисти (в бройката влизат и тези с български паспорти). Но дори и да бъде наложено ограничение, разградчани ще имат право да разполагат с до 15 играчи, които не са родени в България или играли у нас като юноши. Това няма да промени особено ситуацията в титулярния състав.

В другите два отбора, които играят с повече чужденци - "ЦСКА-София" и "Берое", също могат да са спокойни. Столичани имат 14 такива играчи, а старозагорци - 13.

Сиреч една подобна промяна, ако бъде гласувана, би била по-скоро козметичен ход, не ограничение, без да доведе до някаква промяна. С изключение на някакъв дискомфорт за "Лудогорец", което е породило и недоволството на собственика на клуба (и член на Изпълкома) Кирил Домусчиев.

"То (б.р. - евентуалното ограничение) отстрани си изглежда, че е насочено срещу този отбор. С това решение ние реално ще създадем някакъв комфорт на българските футболисти, което не смятам, че е съвсем правилно. Не мисля, че това може да подпомогне развитието на българските играчи. Смятам, че резултатите ще са по-добри, когато имаме сериозна конкуренция. Истината е, че ние нямаме система, която може и подпомага българските футболисти", призна друг от Изпълкома - Петър Величков, също пред Dsport.

Загнездва се съмнение, че всъщност такова решение може и да е само за

 

трупане на активи преди конгреса

 

Още повече че един от кандидатите за президент на БФС - Христо Порточанов, намекна, че се бърза да се вземат мерки в тази насока, защото именно той смята да въведе някакво ограничение.

"Ние ще наложим определена бройка за български футболисти да бъдат през цялото време на терена в двете професионални групи (но не по-малко от четирима), разбираме, че и това ще се обсъжда от БФС", написаха от неговия инициативен комитет.

От екипа на Порточанов предложиха и вдигане на възрастовата граница за елитните рефери от 45 на 48 години. Съвпадение или не, но едно от решенията на януарския Изпълком гласеше: "Ограниченията за възраст на съдиите и асистент-съдиите, които са били в ранглистата на ФИФА в 5 последователни години без прекъсване, се променя от 45 на 47 години"...

 

ГОРЧИВ ОПИТ

БФС и преди правеше опити за някакви ограничения, но те не се оказаха успешни. Още се помни отмененото вече правило всеки отбор да започва в титулярния състав с поне един играч до 21 г. и последвалите заобикаляния на правилото чрез смени на въпросните млади футболисти на почивката или даже преди това.

Или ограничението клубовете да не могат да привличат вратари извън ЕС от сезон 2020/2021? Първоначално от БФС се кълняха, че не са гласували подобно нещо, после вносителят - председателят на треньорската школа и технически директор на БФС проф. Лъчезар Димитров, призна, че е предложил подобна ограничителна мярка (без съгласието на самата школа).

А сетне на Изпълком (ИК) на 25 юни м.г. тихомълком мина и следната точка: "ИК също така отмени взетото на 1 октомври 2019 г. решение за картотекиране на вратари единствено с гражданство на страна - членка на ЕС"...

Бившият вратар на "Левски" и по-късно президент на клуба Томас Лафчис остро разкритикува приетото от Изпълкома на БФС решение, според което от следващия сезон в България няма да могат да играят вратари, които не са граждани на ЕС.

Още по темата