Медия без
политическа реклама

Прокуратурата не е проверила Борисов ли говори в записите

Христо Иванов обжалва отказа на спецпрокуратурата да образува разследване по случая

05 Февр. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Кирилова

Прокуратурата не е проверила дали в записите, разпространени миналия юни, говори премиерът Бойко Борисов. Това обяви днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Специализираната прокуратурата провери записите по сигнал на извънпарламентарната коалиция и в края на миналата година отказа да образува разследване по казуса. Държавното обвинение отказа да огласи постановлението си, както и материалите по проверката, както настоя Иванов.

В записа освен цинизмите по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева се чува гласът на премиера да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма; да се хвали, че е предварително уведомен; че на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение; да говори вулгаризми по отношения на европейски премиери; че ще "изгори" Елена Йончева и т.н.

Сега "Демократична България" публикува постановлението. Иванов е подал жалба срещу отказа да бъде образувано разследване. "Това постановление е класически пример за замазване. Като се започне с това, че прокуратурата всъщност не е проверила дали говори Борисов. Това щеше да е смешно, ако не беше трагично. Две международни експертизи междувременно доказаха, че това е гласът на Борисов, но нашата прокуратура не се интересува от това говори ли премиерът", обяви Иванов. И добави, че прокуратурата е разпитала само хората, които биха били обект на разследване, без да си направи труда да събере странични данни.

Иванов се спря и на отказа на спецпрокурор М. Николова да огласи информация по проверката. Прокурор Николова мотивира отказа си с това, че информацията била служебна тайна и хората имали право да се запазят личните им данни, обясни Иванов. "За надделяващ обществен интерес, както говори нейният началник Гешев, тя не си и спомня. Но е интересно, че е открила един чл. 198 от НПК, по който информацията, получена в хода на предварителна проверка, не подлежи на разгласяване, а неспазването на това разпореждане влече наказателна отговорност. Ние ще сезираме г-жа Николова да се сезира по това, че прокуратурата обяви такива материали по разпореждане на Иван Гешев и в този смисъл е редно г-жа Николова да вземе да се сезира за Иван Гешев. Докато чакаме поредния Мики Маус, който бе произведен от законодателната машина на ГЕРБ – онзи прокурор, който ще проверява главния и същевременно е негов подчинен – да бъде избран", каза Иванов.

В проверката е назначена експертиза, която установява, че цитатите от сигнала на Иванов съвпадат с казаното в записа, се вижда от постановлението. Според прокурор Николова едва ако се установи, че в казаното в разговора има данни за извършено престъпление, има смисъл да се прави анализ дали в записа е гласът на Борисов. Иначе това е безпредметно, обяснява прокурорката.

В обясненията си по проверката бившият главен прокурор Сотир Цацаров и приемникът му Иван Гешев отричат по време на редовните им срещи с премиера (те са прекратени, след като Гешев застава начело на прокуратурата, става ясно от постановлението) да са обсъждани конкретни дела. Борисов пък обяснява на спецпрокурорката, че той никога не се е месил на съдебната власт.

В постановлението се обръща особено внимание на евентуалната проверка, която Борисов е разпоредил по адрес на Йончева. Прокурорката стига до извода, че вероятно става дума за свекъра ѝ, който е участвал в Програмата за развитие на селските райони (2007-2013) като законен представител на юридическо лице. Представляваното от него "Парк Велика" ООД е получило европейско финансиране по договор от 2010 г. Изпълнението на този проект е проверявано и от ОЛАФ, пише прокурорката. На 2 юли 2019 г. е образувано разследване за това, че са представени неверни сведения, за да бъдат получени евроспредства. Това наказателно производство още не е приключило, обяснява прокурор Николова. Според нея всички проверки по проекта са резултат от законовите правомощия на институциите, а не заради някакъв натиск.

Прокурорката прави изводи, че няма данни Борисов да е извършил престъпление по служба, или злоупотреба с власт.

Напоително в постановлението са цитирани и обясненията на Гешев. "Като главен прокурор нямам законови основания да провеждам разследвания и да наблюдавам такива", казва Гешев на подчинената си. Той обяснява още, че в сигнала на Иванов има "дълбоки вътрешни противоречия".

"Извършената проверка не само не е обективна и пълна, но и изначално е целяла не да се изясни възможното противоправно поведение на министър-председателя и други високопоставени длъжностни лица, а напротив – с наказателноправни средства да се изчисти неговият/техният имидж", настоява Христо Иванов в жалбата си до апелативната спецпрокуратурата, която би могла да отмени отказа на прокурор Николова да образува разследване.

Прокуратурата прекрати проверката за записите, в които се чува глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов, как нарежда проверки и говори цинизми по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева.

Както "Сега" писа дали гласът на премиера Борисов се чува в записите е една от теми, по които евродепутатите от групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права пратиха въпроси на главния прокурор Иван Гешев. 

Има ли развитие по делото "Барселонагейт" и гласът на премиера Бойко Борисов ли се чува в записите, за които прокуратурата през декември отказа да образува разследване.

Още по темата