Медия без
политическа реклама

Съдът пусна Миню Стайков, за да не се превръща арестът му в присъда

03 Февр. 2021Обновена
БГНЕС

След близо 2 години и половина в ареста бизнесменът Миню Стайков излиза от килията. Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест, потвърди за "Сега" адвокатът му Анна Попова. Магистратите, чието определение е окончателно, са се произнесли във вторник. Движенията на Стайков ще бъдат контролирани с електронна гривна.

Един от мотивите на съда е, че ако продължи да бъде с мярка задържане под стража, това се явява предварително изтърпяване на неналожено наказание, обясни Попова. И припомни, че това се приема от съда в Страсбург за нарушение на презумпцията за невинност. Съдът е посочил още, че процесът срещу Стайков е в напреднала фаза и са разпитани голяма част от свидетелите от обвинителния акт, което означава, че няма как Стайков да им повлияе.

"Беше крайно време това да се случи", каза още адвокат Попова. И допълни, че Стайков е бил единствен от обвинените за участие в престъпно сдружение, който все още е бил в ареста. Тя посочи, че някои от подсъдимите, които са служители на Държавен фонд "Земеделие" дори са се върнали на работа.

По-късно и съдът огласи определението си, според което има опасност Стайков да се укрие, тъй като разполага със значителен финансов ресурс, затова и домашният арест е адекватна мярка, защото ограничава свободата на придвижване. Определението на съда е подписано с особено мнение от съдията Галя Георгиева. Според нея Стайков не трябва да излиза от ареста, а задържането му все още е в разумен срок.

Тя напомня, че Министерството на финансите участва като граждански ищец по делото срещу Стайков и претендира за милиони левове имуществени вреди. Гражданският иск не е обезпечен, допълва съдията.

Процесът срещу Стайков продължава в спецсъда на 4 март. Той беше предаден на съда през октомври 2019 г. заедно с още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие". Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Съдът по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се занимава приоритетно и с жалбата на бизнесмена Миню Стайков. Процедурата вече е задвижена и българското правителство е уведомено за претенциите на Стайков през юли, става ясно от електронния регистър на съда.

 

 

 

Още по темата