Медия без
политическа реклама

Шестима отиват на съд за трагедията край Своге

Несъобразена скорост и лошо качество на пътя са виновни за катастрофата с автобуса, установи разследването

01 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Софийската окръжна прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу шестима души за катастрофата с автобус край Своге, която отне живота на 20 души през 2018 г. Материалите по делото са събрани в 277 тома. Сред тях са протоколи от разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица, съобщават от държавното обвинение.

Изводът на разследването е, че инцидентът е резултат от несъобръзена скорост на шофьора, който е влязъл в остър завой при мокра настилка. Освен това пътят е бил с лошо качество, което е довело до по-ниско ниво на сцепление между гумите и асфалта.

Към наказателна отговорност е привлечен на първо място водачът на автобуса Г.Г. В близост до местността „Янкулови воденици“ имало завой надясно и поставени пътни знаци за забранено движение със скорост по-висока от 40 км/ч и опасност от хлъзгане. Мъжът обаче не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от около 53,5 км/ч. Последвали удари с движещите се по същия път товарни автомобили м. „Нисан“ и м. „Ситроен“, промяна на посоката, преминаване през мантинелата и преобръщане по стръмния скат. Също така автобусът, м. „МАН“, който превозвал пътниците, не е преминал задължителен технически преглед.

Другите обвиняеми са изпълнителен директор в "Трейс", началник на асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и шеф на дирекция в Агенция "Пътна инфраструктура". Разследването установило, че асфалта на платното за движение на мястото на инцидента бил положен при рехабилитацията на пътя по Проект „България Транзитни пътища V, ЛОТ № 17“. "Дейностите по него били извършени по договор от август 2011 г. между АПИ и сдружение "Т.С" след проведена процедура и извършеното оценяване за изпълнител на проекта. Имало е сключен и договор за възлагане на консултантски услуги между АПИ и дружеството „П. 2000“ ЕООД за осъществяване на строителен надзор на обекта", казват от прокуратурата.

Експертизи констатирали, че структурата на асфалтовата настилка в района не съответствала на стандарта относно коефициента на полируемост - само 28%, при изискване не по-малко от 50%.

ОЩЕ ОБВИНЕНИЯ

По друго дело за същия трагичен инцидент край Своге обвиняеми са бившите членове на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Двамата са привлечени към наказателна отговорност за длъжностно престъпление. Прокуратурата твърди, че двамата са целели да набавят за ДЗЗД „Т.С.“ облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката.

В резултат на тези действията на обвиняемите настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи пътния участък от  „Своге - Нови Искър“ Именно на това място на 25 август 2018 г. беше предизвикано тежко пътно-транспортно произшествие с автобус, отнело живота на 20 души, а на 10 причини телесни повреди.

Бившите шефове членове на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и Дончо Атанасов отиват на съд заради трагедията с автобуса край Своге, при която загинаха 20 души.

 

Още по темата