Quantcast
МВР арестува собственик на кафене за незаконен купон | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР арестува собственик на кафене за незаконен купон

В заведението е имало празник с 21 възрастни и 15 непълнолетни
Обновена
2 371
 БГНЕС архив

Полицията и прокуратурата засилиха мерките срещу незаконните купони, осъществявани в нарушение на ковид мерките. След като досега не беше ясно защо всички случаи се разминаваха само с глоби, след като в предишната фаза и за далеч по-малки прегрешения се образуваха наказателни дела, то в ход е нов прочит на закона и началото на арести и разследвания по Наказателния кодекс. 

Така собственик на заведение в гр. Костандово е задържан за допускане на нерегламентирани събирания на много хора на закрито. Снощи екипи от полицейския участък в Ракитово извършили проверка на кафе-аперитив, където установили организиран празник, на който присъствали общо 21 възрастни и 15 непълнолетни, твърди полицията

Освен че кафенето работи въпреки наложените ограничения във връзка с епидемиологичната обстановка, всички хора в него, в това число и персоналът, били без предпазни маски. Полицаите установили самоличността на намиращите се в помещението. Спрямо 39-годишния собственик на обекта е образувано досъдебно производство, а той е задържан в ареста за срок от 24 часа.

Предстои на всички пълнолетни, присъстващи на празненството, да бъдат съставени актове за нарушаване на заповедта на министъра на здравеопазването.

Това е пореден случай на работещо заведение при наложена забрана заради пандемията у нас. За такова нарушение законът предвижда санкции за собственика на заведението от 3000 лева,  глоба има за  всеки пълнолетен клиент -   по 300 лева.

В НК има специален текст, който предвижда до 5 г.затвор и до 50 000 лв глоба, ако не се спазват мерките. Миналата година беше използван дори и срещу хора, които са слезли за 5 мин. до магазина, докато са под карантина. Оттогава обаче не е прилаган.

Санкции и наказателни актове след нови нарушения на противоепидемичните мерки в столични заведения.

Две незаконни партита е имало снощи и в София, едно от тях – в ресторант на хотел, съобщава Би Ти Ви. Един от участниците е задържан, тъй като е бил обявен за издирване. Останалите са глобени.

Общо 21 акта за нарушаване на мерките са съставени от здравните власти и полицията снощи. Служителите твърдят, че не е имало тържества, а само концерти. Рецепционист в хотела обясни, че не знае какво се случва в ресторанта, защото не е негова работа, но призна, че често са проверявани.

Миналата седмица също имаше партита в София и Пловдив, събиранията бяха през уикенда. Санкционирани бяха около 140 души. 

Още

И НК се намесва, ако роднини пречат на права на родител
Управата на Суецкия канал арестува кораба "Евър Гивън"

13.04.2021

12453
Трима от обвинените за финансови измами остават в ареста

29.03.2021

285