Медия без
политическа реклама

Съдът нареди конфискация от бившия шеф на Топлофикация-София

КПКОНПИ обаче губи по-голяма част от иска за общо над 2,4 млн. лв.

Архив СЕГА
Съдът уважи малка част от иска на КПКОНПИ срещу Вальо Топлото.

Софийският апелативен съд е уважил малка част от претенциите на антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфискация на имущество от бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Това видя "Сега" в деловодството на съда. Димитров е ответник по това дело като наследник на починалата си майка, която прокуратурата прати на съд за данъчни престъпления. Искът срещу него бе на обща стойност 2 417 436 млн. лв. Градският съд през септември 2018 г. отхвърли претенциите на КПКОНПИ. Преди дни обаче апелативните съдии Нели Куцкова, Мария Яначкова и Яна Вълдобрева отменят част от първоинстанционното решение.

Димитрова не успя да чуе присъда приживе и наказателното дело срещу нея бе прекратено през 2011 г., когато тя почина. Това обаче не спира производството по конфискация. Апелативните съдии приемат, че Цеца Димитрова е укрила данъци, като не е подала данъчни декларации през 2002 г., 2003 г., 2006 г. и 2007 г. Мотивът е, че има влязъл в сила ревизионен акт и няма пречка извършването на данъчно престъпление да бъде установено и в гражданско дело. Доказателствата сочат, че приходите на Димитрова са били по-малки от разходите. Законно установените приходи за проверявания период са общо 862 минимални работни заплати, а разходите - 2754 МРЗ, приема съдът като отчита инфлацията и деноминацията.

Затова от Валентин Димитров като наследник се отнемат апартамент в София от 79 кв. м., гараж от 16 кв. м. и 74,5 идеални части от четири ливади в Бели Искър, които са с обща площ 5,3 дка. Конфискуват се и суми по четири банкови сметки - 27 368 лв. и 58 434 евро, както и 10 акции от "Българска холдингова компания" АД и 75 акции от емисията на "Индустриален холдинг България" АД.

Апелативният съд обаче приема, че комисията не е доказала, че трябва да бъдат конфискувани и суми, намерени в три сейфа. Става дума за  - 17 570 лв., 279 420 долара и 844 370 евро. За тези пари прокуратурата твърди, че са иззети при претърсвания през септември 2006 г. През март обаче като ползвател на една от касетите е вписана С.С. Жената свидетелства по време на разследването, че никога не е използвала банковата касета и че за първи път вижда съдържанието ѝ. Но по молба на Димитров се съгласила и подписала документите, необходими за ползване на касетата от нейно име.

Не са представени доказателства в подкрепа на твърдението КПКОНПИ, че сумите, намерени в банковите касетки, са били притежание на Димитрова, тъй като не се сочи в кой номер сейф/касета какви суми са намерени, обяснява съдът. И продължава, че описаните в обвинителния акт факти, колкото и достоверно да звучат, нямат каквато и да било доказателствена стойност в гражданския процес, тъй като за гражданския съд е задължителна само влязла в сила присъда.

Магистратите обясняват още, че по делата за конфискация ответниците трябва да докажат, че имуществото им е придобито със законни средства. Това обаче не освобождава КПКОНПИ от задължението да докаже, че имуществото е собственост на ответника. Затова и съдът не може да стигне до извод, че парите от сейфовете са били част от имуществото на Димитрова.

САГАТА

Димитров бе шумно арестуван през 2006 г. Сагата "Топлофикация" се разрои в няколко дела. От началото ѝ преди 15 години Димитров беше осъден на три инстанции единствено по делото за безстопанственост. Той вече излежа тази присъда. През 2018 г. той беше окончателно оправдан за валутни престъпления. Миналия септември на втора инстанция апелативният съд го оправда за присвояване на 4,5 млн. лева от "Топлофикация".

Единственото дело, което безпрецедентно продължава вече 12 години само на първа инстанция в Софийския градския съд, е за пране на пари. Точно по него бе подсъдима и Цеца Димитров. Поредното заседание по това дело е насрочено за февруари.

Още по темата