Медия без
политическа реклама

БСП поиска прокуратурата да се заеме със сделката за акциите на ПИБ

20 Яну. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Прокуратурата да се заеме със сделката, при която държавната Българска банка за развитие (ББР) купи акции за 140 млн. лв. в частната Първа инвестиционна банка. За това настояха депутатите от БСП при днешното изслушване на доклада на временната парламентарна комисия, сформирана да изясни обстоятелствата и ефектите от операцията.

През юни 2020 г. ББР купи над 28.250 млн. новоемитирани акции на цена 5.60 лв. за акция, с което придоби 18.3% от капитала на частната банка.

"В момента цената на една акция на фондовата борса е 1.80 лв., а от април 2020 г., когато е одобрен проспектът на ПИБ, цената е паднала над 40%", посочи депутатът от БСП Румен Гечев. Той е подписал с особено мнение доклада на временната комисия и не подкрепя изводите в него. 

Гечев припомни от парламентарната трибуна думите на премиера Бойко Борисов, който обяви сделката за изключително важна за влизането на страната в еврозоната, а също така, че ПИБ ще си изкупи акциите  обратно, така че ББР няма да загуби нищо. „Това трябва да бъде записано изрично. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно", разпореди през юни Борисов на тогавашния финансов министър Владислав Горанов. 

"Това е невярна и подвеждаща информация от страна на Борисов. Не само, че няма договор между ПИБ и ББР за обратно изкупуване на акциите, а това е забранено от закона. Изявлението на премиера е изявление на политическо лице, което се опитва да влияе на борсова сделка, за което може да се търси наказателна отговорност", обяви Гечев.

Червеният депутат припомни, че ПИБ никога не е разпределяла дивиденти и не може да се очаква държавата да получи такива и да има някакви финансови ползи от участието си в капитала на банката. "Държавата дори няма свои представители в управителния и надзорния съвет на банката, които да защитават нейните, т.е. на данъкоплатците, интереси", каза още Гечев. Според него сделката е чиста държавна помощ, а правителството е подарило 140 млн. лв. на двама частни инвеститора, имайки предвид собствениците на ПИБ. "Прокуратурата трябва да се самосезира за тази финансова операция", заяви Гечев.

"За да не чакаме прокуратурата да се самосезира, трябва да запишем към решенията на временната комисия, че докладът от нейната дейност ще бъде изпратен на прокуратурата. Инаме няма смисъл да приемаме доклада", предложи съпартиецът му Георги Свиленски.

Участието на ББР в изкупуването на акциите на ПИБ е станало при публично обявени и конкурентни цени и не представлява държавна помощ, се казва в доклада на временната парламентарната комисия. След изслушване на всички компетентни органи комисията заключава, че сделката е пазарна, а не спекулативна транзакция. "Извършена е при всички правила на българското и европейското законодателство, под наблюдението на БНБ, ЕЦБ и Еврокомисията. Това е стратегическа инвестиция и резултатът от нея е налице - влизането на България в механизма ERM2", обяви депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, председател на комисията.

"Солена цена плаща българският данъкоплатец за влизането в чакалнята на еврозоната", коментира депутатът от БСП Христо Проданов. И призова да се разследва "премиерът ли излъга българските граждани или някой излъга премиера".

Мнозинството в парламента обаче отхвърли искането на БСП докладът за изкупуването на акциите на ПИБ от държавата да бъде изпратен в прокуратурата.

Още по темата