facebook
twitter

Първа страница

И тази есен 12% от зрелостниците заминават да учат в чужбина

Холандия става все по-предпочитана заради обучението на английски и намалените наполовина студентски такси
1051
Снимка:

И тази година хиляди млади българи ще изберат чуждите преди българските университети. Процентът на заминаващите се запазва близко до нивото от миналата година - между 10-12% от завършилите средно образование. Най-много  зрелостници се насочват към Великобритания. След това са Холандия, Германия, Франция, Дания.  Сред най-търсените специалности са бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, медии и комуникации и др. Това показват данни на просветното министерство за броя на легализираните дипломи, с които се кандидатства в чужбина, и на консултантска къща "Интеграл", предоставени на "Сега".

През 2017 г. заверените от МОН дипломи за средно образование са били 5 933, т.е може да се предположи, че толкова са заминалите младежи да учат в чужбина. От 48 000 хиляди зрелостници, които са се явили на матура по български език през м.г., това прави около 12% учащи в чужди вузове. За 2018 г. данните са подобни. По данни на МОН от януари т.г. до момента заверените дипломи за средно образование са 4 843 4 341 броя. При 51 000 младежи, явили се на тазгодишните матури, това означава, че поне около 9.5% от випуска ще заминат да следва зад граница. Броят на младежите обаче може да и е по-висок, тъй като някои от тях нямат нужда от легализирана диплома.  През 2016 г., изчислен по тази формула, делът на първокурсниците ни в чужди вузове бе около 17%.

От "Интеграл" коментират, че не може да се говори за отлив от висше образование в чужбина, тъй като средногодишно между 7% и 10% от завършващите кандидатстват зад граница и тази тенденция е устойчива през последните 5 години. За т.г. техните прогнози са за около 6000 - 6500 българи, които ще изберат чужди вузове (в т.ч. и такива, завършили предни години), което би представлявало около 12% от випуска. Все пак, сметките са ориентировъчни - броят на легализираните дипломи винаги е малко по-висок от броя на заминаващите, тъй като не всички младежи кандидатстват в годината, в която са легализирали документите си, коментират консултантите.

Основните специалности, които избират българите в чужди вузове, са бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, арт и дизайн програми - интериорен, графичен, дизайн на електронни игри, психология, медии и комуникации.

По данни на Интеграл между 1500 и 1800 души отпътуват годишно за Великобритания, приблизително толкова е и броят и на пътуващите за Германия. Холандия бележи ръст през последните години и от 800 бройката надхвърля вече 1000 кандидати годишно. Останалите около 2000-2500 се разпределят съответно във Франция, Дания, Австрия, Италия, Испания и САЩ. Единични бройки пътуват и до по-непопулярни дестинации като Канада, Азия - Китай, Япония. Около 300 са и кандидатите за Русия. Само по проект "Световно образование", чийто организатор е "Интеграл", тази година документи са подали над 2600 кандидати, при 3500 консултации, което показва запазен интерес и устойчивост на кандидатстващите, подчертават оттам.

Основен брой студенти и т.г. избират Англия заради разнообразието от програми, престижа на учебните заведения, както и заради потвърденото финансиране и за следващата академична година, когато Брекзит ще е факт.

От международният проект „Световно образование“ отчитат 29% ръст на ранните кандидатури за Великобритания. Бройката на българите се запазва на нива от миналата година и е 2080 кандидати по официалните данни на UCAS. Общият брой на българските студенти на Острова към септември 2017 г. е 6290, от които 4640 се обучават в Англия, 310 в Уелс, останалите - в Шотландия.

Близо 20% повече български първокурсници- 1500, ще отпътуват за обучение в холандски университети тази есен в сравнение с м.г., сочат данни на организатора на проекта "Световно образование". Холандия предлага практически насочени програми в области като туризъм и хотелиерство, дизайн, софтуерно инженерство, бизнес с изучаване на втори чужд език.  Причина за ръста е големият брой специалности на английски език, така и решението на холандското министерство на образованието да намали таксите за първокурсниците от ЕС с 50% (от 2009 на 1030 евро). През 2017 г. обучение в страната на лалетата са започнали над 1250 студента, от които около 820 в университети с практическа насоченост, и около 470 са предпочели академичните университети.

В Германия общия брой на обучавани е около 6250 - за годишните кандидатури не може да се даде точна информация поради децентрализирания характер на кандидатстване, но се предполага, че годишно се записват около 2000 души, повечето от тях в държавни университети.

 

ПРОМЕНИ:

Франция изцяло промени системата си за кандидатстване в държавни университети, което се случва за първи път от десетилетия, припомнят от "Интеграл". Ако досега студентите имаха право да подават документи в до 12 университета, от т.г. броят на вузовете е намален до 10. Занапред подреждането на университетите по желания отпада и кандидатите могат да чакат отговор не само от един, а от всеки един вуз, в който са кандидатствали. Българите обикновено избират да изучават във Франция специалности като приложна лингвистика, право и медицина. Сред предпочитаните университети са държавни Scences Po, Сорбоната, INSA. Промени има при Дания - новото т.г. е, че висшите училиша завишават изискванията за владеене на английски език.

 

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Комисията за лични данни ще бави максимално глобата за НАП
НАП призна, че пробойната е и огромна, и опасна

18.07.2019

Юлиана Бончева

1409 2
Службите си намериха виновник за хакерската атака

18.07.2019

Мартин Георгиев

1275 3

Коментари

Павел_Маринов

Колко заминават за Масква и Рассия. Там нали е много убаво, та питам да знам.

Павел_Маринов

300 и то щотовсичко име платено, демек плащат им за да идат. Раша процедира като с троловете, любов срещу пари. А дали са 300, това  може да е закръгляване от 150, по газпромската метода.

Stern

Докато завършат, Той ще е направил заплатите средноевропейски и децата ще си счупят краката да се връщат.

Павел_Маринов

Едно време никой не ходеше в чужбина (освен децата на елита) щото имаше бодлива тел и шмайзери  на границата. Ако другарете не бяха ни фалирали 3 пъти, нямаше сега да е така.

Drum-Bass

Павка, двама шиптъри питали за теб пред джамията. Много си им бил липсвал. Искали да те дообучат в Прищина. Чети корана и не се помайвай!?

Хулиган

12% от зрелостниците заминават да учат в чужбина

Останалите ги мързи.

Или ги приобщават към охранителния бизнес...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/intelig...

 

МиТу

По данни на МОН от януари т.г. до момента заверените дипломи за средно образование са 4 843 4 341 броя

 

Изпуснал съм момента, когато сме минали 48 милиарда

Утринен зов

Всеки иска да прилапа умните и трудолюбивите. Но страната се обезкървява, вместо да се оправяме тука, давай наготово там.

Отделно при сегашната достъпност на информацията и в Гол тупан Видинско да си, пак може да си по-образован от някой в Кембридж. Стига да имаш време, ум и мерак да учиш.

Begemot
снимка на Begemot

Лукава е тази статистка.  10-15 % от зрелостниците заминавали да учат в чужбина. А колко от зрелостниците въобще заминават да учат във ВУЗ, пък бил той и в Свищов или Благоевград? Те.е какъв процент от зрелостниците продължават  като студенти? Половината? Една трета? Щото ако са поне една трета, в което мнооого се съмнявам,  горното заглавие трябва да е " Почти половината от новоприетите студенти са постъпили в университети в чужбина." По принцип лошо няма. Ма те не се връщат, бе. В моето семейство е така, единият се върна, другият остана да работи в чужбина. В семейство на приятели - и двамата им сина останаха да работят  в чужбина и това е предмет на особена гордост. В семейството на  близки роднини - там детето остана да работи и живее  и се натурализира, получи гражданство. Даже и не споменавам родените в чужбина емигрантски деца. За какво става дума - децата са ресурса на бъдещето, щом не искат да учат и работят у нас, нямаме бъдеще като нация. Но от индивидуална гледна точка, от моя гледна точка като родител, от гледна точка на децата - това е добро за тях, какво да направим, да ги вържем тука да стоят , да пият бира и да чоплят семки пред блока ли? За да спасим нацията? И това не става. А иначе националната статистика ще я оправят малцинствата, те раждат достатъчно да запълнят "бройката" на заминалите за чужбина и останали там наши деца.

Johnny2965

Почни 11 години, откакто България "се разтвори" в Европейския съюз, а журналистите още говорят за образование в чужбина.

По-интересна информация ще е, какъв процент от зрелостниците стават студенти извън Европейския съюз? Останалото е баналност.

Nashenec

Странното е, че има много ясна тенденция в последните години - деца, които учат в чужбина около 3 курс за да връщат да завършат тук. Или да се връщат да учат тук магистратура. Не е 10 %, но непрекъснато нараства.

А и важното е, че децата не се връщат заради слаб успех, а заради много негативното отношение към тях - детето на един приятел се върна и разправяше, че бил втори в курса и заради това местните го тормозели ("Ти искаш да ни вземеш парите и затова толкова се напъваш. Няма да стане. Нямя да допуснем да завършиш.").

Тенденцията при магистрите (там процентът на заминаващите е много по-голям) е още по-сериозна - много трудно на наш студент му се дава предложение за "добро" място за работа от съответния отдел на Университета. А и стандартно, чуят ли че е българин, веднага му се предлага редузирано заплащане.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×