Медия без
политическа реклама

Гигантска скулптура в Ню Йорк стана магнит за самоубийци

Смъртоносната структура ще остане затворена за посетители за неопределено време

18 Яну. 2021
Wikipedia
Vessel в Хъдзън Ярд, Манхатън

Арт структура и туристическа атракция в Ню Йорк беше затворена за посетители миналата седмица, ден след като 21-годишен мъж намери смъртта си със скок от най-високата ѝ част - трето самоубийство на мястото за по-малко от година, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Vessel (съд, купа, кораб) е 16-етажна конструкция в новия квартал Хъдсън Ярд , известна още като Нюйоркското стълбище. Състои се от поредица от стълби, свързани с платформи, във формата на овал; трудно е да се обясни какво представлява. Може да се опише като кръстоска между сграда, произведение на изкуството и паметник. Във всеки случай структурата по идея на британския дизайнер Томас Хедъруик привлича вниманието.

Състои се от 154 стълбища, 2500 стъпала и 80 площадки за изкачване на посетителите. Гледките от площадките си заслужават изкачването. Повтарящите се форми в структурата напомнят на рисунките на Ешер. Въпреки че, изглежда, всеки вижда нещо свое в необичайна форма.  Например пчелна пита, кошер, катерушка или дори кошница. Посещенията са безплатни, но заради ограничения брой места, беше необходимо посетителите за имат предварителна онлайн резервация. Засега обаче са отложени за неопределено време.

Концепцията за Vessel беше представена на обществеността през 2016 г., строителството започна през април 2017 г., като отделните части бяха произведени в Италия и изпратени с кораб до Съединените щати. Конструкцията беше открита на 15 март 2019 г. Скулптурата беше посрещната със смесени реакции. В сп. "Форчън" беше наречена "отговорът на Манхатън на Айфеловата кула", също както и от CNN. Други медии я сравниха с рисунка на Ешер и я нарекоха смело допълнение към пейзажа на града. Няколко коментатори посочиха прилика с гигантски дюнер.

След отварянето на Vessel получи най-много критики заради недостъпността си за посетители с  инвалидни колички - състоеше се главно от стълби и само един асансьор, свързан с една от площадките. Поради това групите за права на инвалидите протестираха, а Министерството на правосъдието на САЩ подаде жалба, в която се твърди, че по-голямата част от конструкцията не е в съответствие със Закона за хората с увреждания. Освен това спирките на асансьори на петия и седмия етаж понякога се пропускат поради опасения за пренаселеност.  През декември 2019 г. достъпността до конструкцията беше увеличена чрез добавяне на асансьори за инвалидни колички и осигуряване на достъп до всички нива.

Другият проблем беше, че Хъдсън Ярдс, собственикът на Vessel, претендираше за собственост върху всички снимки и видеоклипове, направени на Vessel, и си запазваше правото да ги използва без да плаща авторски отчисления. След появата на критики относно привилегия за авторското право на Vessel, Хъдсън Ярдс модифицира политиката, така че посетителите да имат право на собственост върху своите снимки от мястото.

Vessel беше използван за първи път като площадка за самоубийство през февруари 2020 г.

В анализ на ситуацията сайтът за градски дизайн Curbed посочва, че височината на преградите (до нивото на гърдите) покрай почти 2500-те стълби и свързващи пътеки, не е достатъчна. Както личи от неотдавнашните смъртни случаи, средносилен човек в стрес може с лекота да се прехвърли през тях. Най-очевидната тактика за предотвратяване на такива опити е издигането на бариерите над нивото на очите - така гледката би била затруднена, на вероятно щяха да бъдат спасени човешки животи.

Тримата души, загинали след скок от Vessel , са на възраст между 19 и 24 години. Според психолозите по-младите хора се често се самоубиват по различни причини от възрастните.  Те са по-спонтанни и действат много импулсивно, понякога по съвсем тривиални - скъсване с партньор, скарване с родители, лоши резултати на изпит или клюки. Но и по-бързо им минава. В такива моменти, когато решението може да се промени за части от секундата, по-високият парапет може да се окаже от решаващо значение.