Quantcast
Радев отряза претенциите за датата на изборите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев отряза претенциите за датата на изборите

Ако питате мен, най-добре беше вотът да бе през септември, коментира президентът
7 324
 БГНЕС
Румен Радев на днешната церемония в "Св. Йосиф"

"Искам да подчертая, че ни предстоят редовни парламентарни избори. Щом изборите са редовни, партиите нямат основания за претенции към датата". Това заяви президентът Румен Радев в Римокатолическата катедрала "Св. Йосиф" в София, където днес бе ръкоположен монсеньор Румен Станев, назначен от Папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред.

Държавният глава каза още, че управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес и всички заедно трябва да бдим за спазването на закона. Въпросът не е толкова кога, а как ще се проведат тези избори, допълни той.

Нека си пожелаем 4 април да бъде Великден не само за нашите събратя католици и арменци, но и велик ден за възкръсващата демократична България, каза още Радев и добави:  "Ако питате мен, най-добрата дата беше септември миналата година, след като през юли властта изчерпа търпението на хората".

"Последните месеци отнеха живота на хиляди българи, защото правителството не подготви страната за втората вълна на пандемията. През тези месеци бяха източени милиарди от държавния бюджет. Можехме да предотвратим тези загуби, ако бяхме провели изборите навреме", изтъкна президентът.

 

ПОЗИЦИЯ

„Църквата и държавата действат на два различни плана. Църквата не се бърка в делата на държавата и държавата не се бърка на църквата“, каза по повод датата на изборите Ива Михайлова, говорител на ритуалната междуепископска конференция на Католическата църква в България, цитирана от БГНЕС.

„Всеки католик бил той свещеник, или светско лице може да изрази своята лична позиция. Това обаче не е позицията на Католическата църква в България. Позицията на Католическата църква в България се изразява единствено от епископската конференция. Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме или да участваме в тях“, каза Михайлова. „Католиците винаги са били активни граждани и ще се надяват на добър диалог и взаимно сътрудничество с всички институции“, допълни тя.

Още

Радев е външен елемент за БСП

19.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

846
Президентът бе посрещнат с викове "оставка" от протеста #ГАZwithme

17.08.2022

9842
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

7837