Quantcast
Гръцки командоси превзеха демонстративно руски товарен кораб | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Гръцки командоси превзеха демонстративно руски товарен кораб

Те извършили "приятелска проверка" дали морския съд носи оръжие от Русия за Либия
Обновена
19 121
 РИА Новости

Специални сили на гръцкия флот демонстративно са взели на абордаж руския товарен кораб „Адлер“ в Средиземно море, предава EA Daily, цитирано от Агенция Фокус. Гръцките военни са предположили, че на кораба може да има въоръжение, изпратено от Русия в Либия. Морският съд е преследван от гръцки ккораб и от хеликоптер, а след това подразделенията на специалните сили на гръцкия флот взимат на абордаж "Адлер". Веднага след това е започнала проверката.  Отбелязва се, че екипажът се е съгласил доброволво, а военните не са успели да открият нещо забранено или подозрително, „в това отношение инцидентът може да се счита за уреден“.

Мисията на ЕС в „Туитър“ нарече епизода „приятелска“ проверка на кораба като част от операция IRINI, която има за цел да спре незаконните доставки на оръжие до Либия. 

Според РИА Новости, при акцията са участвали специалните части на гръцките ВМС. При нея са участвали не само кораба F-459 Adrias, но и хеликоптер. Те са предупредили руския кораб се намира в район, контролиран от НАТО. Според руските моряци, гръцките власти са се държали коректно и в рамките на международното право.

В края на декември 2020 г. началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов обяви засилване на антируския фокус на учебните дейности на войските на НАТО и провокативните дейности на Алианса (включително Гърция) близо до руските граници. Руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Александър Фомин предупреди, че това може да доведе до сериозни инциденти.

През декември беше публикуван стратегическият доклад „НАТО-2030: Единство в нова ера“, в който Русия отново е обвинена в „агресивна политика“, припомня агенцията.

Още

Русия се готви да напусне ПАСЕ като "отделна цивилизация"

01.03.2021

4000
Москва: Ще отговорим на санкциите на Европейския съюз

01.03.2021

1630
Нинова към Борисов: Започнете разговори с Китай и Русия за ваксина

01.03.2021

911