Медия без
политическа реклама

Папа Франциск се ваксинира с препарата на Pfizer/BioNTech

Нидерландия удължи тоталния локдаун до 9 февруари

13 Яну. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск е бил ваксиниран срещу коронавирус с препарата на Pfizer/ BioNTech, съобщи аржентинският вестник La Nacion, позовавайки се на източници от Светия престол, предава TACC. Папата е получил първата доза от медикамента, а втората ще му бъде инжектира след три седмици. Във Ватикана информацията за ваксинацията на папата все още не е официално потвърдена. В скорошно интервю 84-годишният понтифик обяви намерението си да бъде ваксиниран, тъй като „моралният дълг на всеки е да защитава здравето и живота на другите“. По-рано днес ръководителят на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни обяви, че във Ватикана е започнала кампания за ваксинация. Залата „Павел VI“ е оборудвана за целта, посочи той. Ватиканската дирекция по здраве и хигиена съобщи, че са поръчани 10 000 дози от споменатата ваксина.

Нидерландските власти обявиха удължаване на пълното затваряне (локдаун) до 9 февруари във връзка с разпространението на коронавируса, съобщиха от МВнР.

Запазва се изискването за всички пътници, включително български граждани, да представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането в Нидерландия. Остава и задължението за попълване на декларация за наличието на негативен тест за COVID-19 при влизане в страната от всички държави с „оранжев“ (включително и България) или „червен“ код чрез въздушен, морски, автобусен или железопътен транспорт (без автомобилен транспорт).

Обръщаме внимание, че изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест за коронавирус важи и за транзитно преминаващите през летищата и пристанищата на Нидерландия. След пристигане в страната продължава да е в сила и 10-дневната силно препоръчителна карантина в домашни условия.

Остава и препоръката към гражданите да не се предприемат пътувания до края на март 2021 г., освен ако не е крайно наложително по семейни или икономически причини.

Нидерландското правителство взе решение и да бъдат оставени затворени учебните заведения, всички ресторанти, барове, кафенета, кина и др. Властите обсъждат евентуалното въвеждане на вечерен час.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Хага на телефон: +31 70 358 46 88 или на имейл е-mail: [email protected]

 

От 16 януари всички пътници, пристигащи в Ирландия, ще могат да влязат в страната само след като представят отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането си.

Досега ирландските власти изискваха отрицателен тест от хора, идващи от Великобритания и Южна Африка. Пътниците от тези две страни все така ще трябва да се самоизолират за 14 дни, дори и ако си направят втори тест след пристигането си, предава БНР.

Хората, които пътуват за Съединените щати, ще трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен най-рано три дни преди заминаване. Мярката влиза в сила от 26 януари и ще засяга и децата на възраст над 2 години.

- Извънредното положение в Италия ще бъде продължено до 30 април, каза в парламента министърът на здравеопазването Роберто Сперанца. То бе въведено преди една година и два пъти срокът му бе удължаван, като последният изтича на 31 януари.

- Япония може напълно да се затвори за чужденци, включително и за бизнесмени, пишат местни медии. Правителството се готви да отмени визовите облекчения за 11 държави и региони в Азия, с които икономическите връзки са много интензивни. В момента страната допуска само японци и чужденци с дългосрочни визи. Но и от тях се изисква отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането, както и втори тест на летището. Общият брой на заразените е над 300 000, а починалите от болестта са над 4000.

- Мутиралите щамове на коронавируса са увеличили заразността му от 10% до 70%, обяви заместник-директорът на Китайския център за контрол и профилактика Фън Цзъцзян, цитиран от ТАСС. Сред мутантите най-известен е т.нар. британски щам. Това означава, че вероятността в едно семейство да се заразят всички, когато един се разболее, е нараснала значително.

- Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала миналата седмица най-големия брой случаи на заразяване с коронавирус. В целия свят са отчетени 5 млн. случая на заразяване и 85 000 смъртни случая от ковид-19. Още е рано да се очакват резултати от ваксините и затова СЗО препоръчва да продължат обичайните мерки - дистанциране, самоизолация, носене на маски и лична хигиена.

Още по темата