Медия без
политическа реклама

Дъждовете започнаха да причиняват бедствия из цялата страна

Застрашен е газопроводът България-Гърция, а над 29 000 абоната са без ток в Северозападна България

11 Яну. 2021Обновена
БГНЕС
Огромни площи са под вода в Кочериново.

Електрозахранването е прекъснато  в над 100 населени места на територията на Видин, Враца, Монтана и София-област. Това обяви на брифинг след заседание на Националния щаб за защита при наводнения министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че 29 000 са клиентите, които са без ток в момента.
„Това е лицензионната територия на ЧЕЗ. Екипи на ЧЕЗ работят на място така, че повредите да бъдат отстранени. Енергийният системен оператор също помага и съдейства на колегите на електроразпределителното дружество. На територията на област Монтана има една подстанция, която е със сериозен проблем. И в настоящия момент се работи по отстраняване на повредата. Прави се всичко възможно така, че да се пусне резервното захранване и хората да бъдат снабдени с електрическа енергия“, увери тя, цитирана от Фокус. Петкова посочи, че в рамките на утрешния ден ще бъде възстановено нормалното захранване.

В района на Община Струмяни е заплашен газопроводът България-Гърция, стана ясно още след заседание на Националния щаб за защита при наводнения. „Прави се всичко възможно да бъде защитен. Работите, които са предприети, са задоволителни”, заяви главен комисар Николай Николов. Сериозна остава ситуацията около София. Най-критично е в село Мировяне. Река Блато е вдигнала много нивото си. Обмисля се частична евакуация на засегнати къщи. Има спрени градски автобуси, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Не се движи автобусът за Плана, защото има много паднали дървета. 

Обявено е частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и Община Струмяни заради реките Конска и Струма.

Край Радомир има наводнени къщи, засегната е помпена станция за питейна вода. Така следващите 2-3 дни жителите на града ще получават питейна вода от резервни места.

Дъждовете в Западна България създават всестранни проблеми. Реките преливат, подпочвените води излизат на повърхността, пукат се канали, падат дървета, тръгват свличания.  

В Трън бе обявено бедствено положение. Река Ерма излязе от коритото си, наводнила къщи и дворове. Квартал "Мурговица" е отцепен, защото свързващият го с града мост в по-голямата си част е под вода. Нивото на реката се вдигна с 3 метра.

Бедствено е положението в гр.Трън

Posted by Rumen Stoyanov on Monday, January 11, 2021

 

Частично бедствено положение бе обявено и в община Перник - наводнено е градчето Батановци, както селата Черна гора и Ярджиловци. "В Батановци, махала „Андрейна”, реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха, че ще изпускат още по-големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по-голяма беля", заяви пред БНР кметът Станислав Владимиров. Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на кмета става дума за около 20 човека. 

Критична е ситуацията е в Кочериново. Местната река Риска излезе от коритото си. На входа на града се е образувало езеро от прелял канал, наводнена е и ферма, водата от него тече по пътя към общината от три дни. „Удавиха ми се зайците, не мога да вляза в двора, водата е дълбока“, каза пред БГНЕС фермера Кирил Стоянов. Той се принудил заради наводненото стопанство да премести животните. Наводнен е и пътят към мандрата над фермата на Кирил. Причината е преливащ канал, захранващ ВЕЦ в района. Вода се стича и от придошлото Смочевско дере.

Река Струма при село Бело поле е придошла. Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец. Придошли са и вливащите се в Струма реки Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица.

ПЪТИЩАТА

Проходът "Петрохан" е затворен за движение. Има ограничения за тежкотоварните автомобили на проходите "Шипка" и "Твърдишки". Временно е ограничено движението по пътя Горно Камарци-Витиня поради множество паднали дървета, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътят за Рилския манастир също ще остане затворен поне до спиране на валежите заради голямото срутище там. Продължават геоложките огледи, за да се прецени, как да се укрепи районът, така че да няма опасност за пътуващите. Засега пътят ще може да се използва само от духовенството и служителите на Рилския манастир. Преди дни в района на ремонтирано за 6 млн. лв. свлачище падна огромна скала, която почти заприщи пътя. Стана ясно, че е увредено сериозно и пътното платно на няколко места. Дошлият на мястото на инцидента зам.-министър регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че фирмата изпълнител на проекта ще отстрани нередностите и пътят ще бъде отново в добро състояние.

"Има голяма вероятност от ново свличане", заяви днес пред bTV инж. Иван Досев от местното пътно управление. По негови думи бетонната стена си е свършила работата и е задържала целия откос, защото иначе можеше да повлече целия път и масив. Проблемата маса не била укрепена и заради това паднала. До момента са изпълнени дейности по укпреване на свлачището за под 4 млн. лева, казват още от пътното управление, макар че неотдавна Бойко Борисов се похвали, че за целта са похарчени 6 млн. лв.

В района на ремонтирано за 6 млн. лв. свлачище, намиращо се в средата на пътя за Рилския манастир, снощи падна огромна скала, която почти заприщи пътя. Пътуването по този път остава временно ограничено за всички МПС.

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Свличания има и в районите на Банско, Якоруда.

Във връзка с обилните валежи и обявения „жълт код“ по разпореждане на кметът на София Йорданка Фандъкова се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община, съобщава БГНЕС.

В момента няма опасност от разливи. Наблюдава се повишение на нивата, с около 50 см, но реките текат в коритата си. Извършва се контролирано изпускане на общинските язовири „Суходол 2“, „Иваняне“, „Мрамор“. Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София. През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони.

Високи са нивата на река Искър в района на град Нови Искър. Един от притоците на реката излезе от коритото си и заля моста, който се намира в посока Курило. Временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26, автомобилният трафик е пренасочван по обходен маршрут. Ситуацията в целия район остава усложнена, в Требич са залети цели улици, съобщава БНТ.

В 9 населени места от община Враца валежите са предизвикатели повреди по електропреносната мрежа. Работи се по отстраняването на авариите, съобщиха от общинската управа. Затруднено е придвижването на превозни средства в района на пътя до село Чирен. Аварийни екипи са на място и разчистват участъка. По 16-километровото трасе на пътя до пещерата Леденика има множество паднали клони от дървета, като екипи на пожарната са започнали премахването им. Подадени са сигнали за наводнени приземни етажи в къщи в село Паволче.

Дърво падна по оживен път в района на Самоков. Инцидент имаше и в Морската градина на Варна - там дървото засегна водопроод. Край морето също вали.

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

2 години ДАНС следила как се дават подкупи на паркинг до НС

16 Апр. 2024

Служебният премиер няма да предлага нов външен министър

19 Апр. 2024

Блинкен обеща на София и Киев защита в Черно море

15 Апр. 2024

Гешев изнесе моноспектакъл в комисията "Нотариуса"

16 Апр. 2024

Съд пусна арестуван за имотни измами полицай, защото бил награждаван

19 Апр. 2024