Медия без
политическа реклама

"Семейство Симпсън" предрече щурма на Капитолия

Жълтите анимационни герои са известни екранни пророци

07 Яну. 2021
снимка: Fox
Щурмът на Капитолия в "Семейство Симпсън" от 1996 г.

Щурмът на Капитолия вчера, организиран от привърженици на Доналд Тръмп, вече се е случвал - в епизод на популярния анимационен сериал "Семейство Симпсън", излъчен през вече далечната 1996 г. 

Сценаристите на тв поредицата са известни със своите не едно и две сполучливи пророчества през годините, надминаващи по конкретика тези на популярната у нас и в Русия баба Ванга. В седми сезон е включен епизодът "Денят, в който насилието умря", където любимото анимационно шоу на децата на Симпсънови е заменено от друго предаване, показващо насилие, употреба на оръжие и дори бомба на стълбите на Капитолия във Вашингтон. Изобразяването на някои от персонажите, които щурмуват институцията в анимацията, стряскащо прилича на истинските хора, които видяхме на снимките и видеозаписи от вчерашните събития. 

През 1999 г. "Семейство Симпсън" предложи още по-шокиращи сцени в Капитолия - в епизода Beyond Blunderdome Хомър Симпсън и Мел Гибсън режисират нова версия на филма "Г-н Смит отива във Вашингтон", където героят започва да стреля по конгресмени, преди да взриви сградата. За щастие, тази прогноза не се сбъдна. 

Simpsons predicted it many years ago #CapitolHill #WashingtonDC pic.twitter.com/CDFTq2kYb1

— Frɑncis Creɑven (@FCr_91) January 6, 2021

Реакцията на потребителите в Туитър не закъсня - след като намериха паралели между скрийншотове от сериала и документални кадри от вчерашните събития, те насочиха вниманието към друг епизод, в който действието се развива на 20 януари 2021 г. – датата, на която Джо Байдън официално ще встъпи в длъжност като президент на САЩ. Treehouse of Horror XXXI, излъчен на 1 ноември 2020 г., обещава истински огнен апокалипсис. 

 

Пророчествата на "Семейство Симпсън"

са в обсега на общественото внимание отдавна. Преди няколко години във Философския факултет на  университета в Глазгоу дори се проведе семинар за това как тв поредицата предсказва събития от бъдещето - в съзвучие с популярната фраза на Оскар Уайлд за живота, който имитира изкуството. Феновете на сериала ликуват всеки път, когато поредната „прогноза” се сбъдне - без да отчитат факта, че повечето от показаните в сериала събития все пак си остават в сферата на фантазията. 

Любителите на точните науки обясняват феномена Симпсън със закона за големите числа, който гласи: „Колкото по-голяма е извадката, толкова повече случайните отклонения се самокомпенсират”. За 31 години са излезли около 700 епизода, нормално е все нещо да се сбъдне. Това обаче не пречи на "Семейство Симпсън" да е посветена специална теория на конспирацията, според чиито привърженици авторите на култовата анимация принадлежат към тайно общество, посветено в специални познания.

Едно от най-зловещите пророчества на сериала безспорно е намекът за събарянето на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. В епизод, излязъл през 1997 г., в кадър се появява рекламна брошура със силуета на кулите и изписана датата на трагедията. Стоящият наблизо Барт Симпсън държи пачка банкноти.

Сред сбъднатите прогнози е и президентският мандат на Доналд Тръмп. Според сценаристите той неколкократно печели изборите и за 14 години (след които на поста го сменя Лиза Симпсън) разорява страната напълно. Всъщност това не е просто странна догадка – серията с Тръмп излиза през 2000-ата, когато бизнесменът за пръв път участва в президентската надпревара. Тогава той е издигнат от маргинална партия и в крайна сметка отпада от участие в изборите. По-късно един от сценаристите на Дан Грини разказва, че при обсъждането в екипа перспективата Тръмп да победи е изглеждала напълно абсурдна, "истинско дъно". Щом е трудно да се повярва, значи е точно за нас, казали си тогава.

Друго блестящо съвпадение има в епизод от 2012 г., в който Хоумър влиза в политиката. В тази серия между другото се казва, че Европа е продала Гърция в eBay заради дългове. Не много по-късно тежката икономическа криза докарва Гърция до фалит. Любителите на футбола пък си спомнят серия от 2014 г., в която Хоумър става съдия на футболен мач, защото цялото ръководство на ФИФА е уличено в корупция. Само година по-късно швейцарската прокуратура арестува редица високопоставени личности в световната футболна федерация заради подобни обвинения.

Има и още нещо, което помага за  точността на прогнозите в "Семейство Симпсън" - авторите на сериала

привличат като консултанти сериозни учени,

писатели, интелектуалци. Резултатът се вижда – през 1998 г. в един от епизодите Хоумър Симпсън решава да стане изобретател и пише серия сериозни уравнения. Едно от тях е приблизително решение на Теоремата на Ферма, а другото се отнася до плътността на Вселената. Саймън Синг в книгата си „Семейство Симпсън и техните математически тайни” пише, че героят със съвсем леко отклонение е предсказал масата на Хигс бозона, която е потвърдена чак 14 години по-късно от Големия андронен колайдер. Сред авторите на тази серия е бил Дейвид Коен, завършил физика в Харвард.

През 1999 г. Хоумър си бъбри в бар със Стивън Хокинг за устройството на Вселената и изказва абсурдното предположение, че тя прилича на поничка. Хокинг се смее, но няколко години по-късно след откриване на реликтовото излъчване става много популярна хипотезата, че Вселената наистина напомня геврече или поничка, в центъра на което има кухина (черни или червееви дупки).

Турбулентната 2020 г. също е предсказана от "Семейство Симпсън".  В един от епизодите жителите на Спрингфилд се сдобиват с японски сокоизстисквачки, които пренасят от Азия опасен вирус - един от работниците, които ги произвеждат, е кихнал в кутията. Скоро в градчето започва епидемия от „Осака грип”, настава и паника, когато жителите, настоявайки за ваксина, обръщат камион и се отваря контейнер със стършели убийци. (Паралелно с пандемията, през пролетта на 2020 г. в медиите в Америка се появяват съобщения за опасни стършели Vespa mandarinia, внесени по случайност от Азия.)

В същия епизод Мардж Симпсън е арестувана за дребна кражба от магазин. Това поражда протести, гневна тълпа излиза по улиците, граби магазини и чупи витрини. Пали коли и крещи лозунги – картина, подобна на събитията от Black Lives Matter.

Дано за 2021-а да грешат!