Медия без
политическа реклама

Туризъм може да се прави и след събаряне на бетон

Къмпинг „Гардения”, макар и съвсем нов, се напълни с гости за години напред в условията на кризисен пазар

15 Яну. 2021ДИЯН ИВАНОВ
Къмпинг Гардения
"Гардения" е къмпинг, който носи атмосферата на море и планина.

Брегът на юг от Китен е изключително красив. Скали затискат вълните, бавно носещата се река Караагач образува при вливането си лиман. Хоризонтът е син заради морето, но и зелен в обратна посока. Усеща се неизменността на Странджа – наслада за сетивата, в която вода, гора и гъсти хълмове от хилядолетия се съчетават в идилия.

Природата е неимоверно щедра към цялото Българско Черноморие. Многобройни са обаче примерите за неговото разрушаване. Милиони кубици бетон го погубват, а убийците обясняват, че

 

развиват туризъм

 

После строежите зеят празни. Но точно там  – малко след Китен в южна посока – е налице обратният пример. Туризъм се развива на самия бряг след събаряне на бетон. А и е изключително успешен, макар начинанието да стартира съвсем скоро.

Става дума за къмпинг „Гардения”. Разположен е върху скат непосредствено след моста на Караагач по пътя от Китен за Лозенец. Брегът там е висок, зелен, а под него се намира плаж. Из морето наоколо са разхвърляни скални отломки с накацали птици. Върху това райско кътче някога е бил излят мастодонт – почивна станция на вестник „Работническо дело”, с мащаб, надхвърлящ днешния мутробарок. Сега обаче има бунгала, навеси за каравани, места за кемпери и палатки. Вместо улици, небостъргачи или разпънати като акордеон сгради – гора и полянки.

Къмпингът функционира от 1 юни, а самото му създаване стартира миналата есен. Най-напред е трябвало да бъде премахната почивната станция, оцеляла наполовина три десетилетия, но неизползваема. „Съборихме я. Мисля, че

 

към 15 хиляди кубика изнесохме”,

 

казва управителят на „Гардения” Петър Петров. После стартират терасиране, подмяна на канализацията и изграждане на обектите от самия къмпинг. Но мастодонтът си е тръгнал трудно – бетонът е трябвало да бъде ситно раздробен, за да се изхвърли на сметищата; зейнали подземни коридори, които трябвало да бъдат засипани. Подземията били предназначени за персонала на станцията. Мутросоцът се допълвал от експериментални градини наоколо, в които растели киви, райска ябълка и т.н. - за подслаждане на почивката на журналистическите светила. С рухването на социализма лехите също запустяват. Запазват се обаче елементи на инфраструктурата (ток, вода и т.н.). Така всъщност „Гардения”

 

се появява не за сметка на девствена природа,

 

а съживява местност, ползвана преди време за туристически цели.

Всяко начало е трудно. За „Гардения” то е в процес, тъй като изграждането е планирано на няколко етапа. До момента са направени 63 места за настаняване – бунгала и навеси за каравани. Отделно са местата за кемпери и палатките. Предвиждат се допълнителни 45 бунгала и 60 навеса догодина. Но още на старта къмпингът е застигнат от успех, почти като в приказките. През пролетта, тоест преди да отвори, а и без рекламна кампания, се образува опашка от каравани. Причината са както проблеми за клиентите на друг къмпинг на север (получили предизвестия за напускане), така и информацията от уста на уста, че на „Гардения” се прави нещо наистина добро. Самият Петров е част от къмпингарската общност, хората му се доверяват. „Един човек идва, вижда, че е хубаво, установява се” – обяснява той – „После идват приятелите му, после техните приятели... Цели квартали, казано образно... Говорихме си по-рано тук, че ако стартираме с 20-30 каравани, ще е летящ старт. А не само се запълни всичко, но и 105-те места, които планираме догодина,

 

са капарирани отсега”

 

Поради интереса до следващото лято трябва да са готови не само новите места, но и още озеленяване, удобства за кемперите, по-голям външен паркинг и т.н.

Ключов момент за успеха на „Гардения” е самата философия, която защитава, идейната концепция. Целта е в къмпинга да почиват семейства с деца насред зеленина, спокойствие, екологичен уют - контрапункт на пренаселената нервност на курортните комплекси. Таргетът са не хора, търсещи екстремни шумни развлечения за ден-два, а такива, наистина ценящи здравословната отмора. Затова „Гардения” е не какъв да е къмпинг - например не предоставя бунгала под наем; отдава терените за тях, заравнява ги, а клиентите сами изграждат постройките. Парцелите се предоставят дългосрочно. Палатките се наемат ден за ден, но предлагат луксозно преживяване, т.нар. глемпинг. Автомобили не могат да се движат по алеите (позволени са само при внасяне на каравани, и то в определени часове).

 

Важен детайл е и естетиката

 

За да не се получи шарения като в гето, бунгалата се изграждат от наемателите по еднотипен проект, зададен от къмпинга; навесите (правят се от „Гардения”, а гостът решава какво точно да сложи под тях) също са еднакви. В крайна сметка откликът показва, че се води правилна пазарна стратегия. Тя очевидно е улучила и оптималното съотношение на цената спрямо услугата (наемът на терен за бунгало засега е 4000 лв. на година, а на навес – до 4200 лв., в зависимост от точното местоположение и времето на записване). Но има и още една полза. Клиентите са изцяло българи, което осигурява

 

успех при проблемна международна

 

конюнктура. Докато курортите това лято трепетно брояха всеки чартър, на „Гардения” бе пълно и без чартъри.

Петров е с опит в туристическия бранш. Затова може да прави сравнения: „Промени се профилът на туриста. Иска да е сред природа, не ще дискотеки, шум, чужденци”. Къмпингът се мъчи да отговори на тази промяна, което е основното обяснение за големия интерес. „Обектът тук на практика се превръща в лятната къща на клиента” – обобщава управителят. – „ В началото имаше гости, които ми се сърдеха за забранените автомобили, но после започнаха да ме поздравяват. И наистина, сега децата играят спокойно, карат колелета...”. Профилът на клиентите включва предимно представители на дребния и средния бизнес. Сред тях са и компютърни специалисти, които могат да работят отдалеч. Всичко това са специфични клиенти от сегментиран пазар, търсещи специфична услуга.

Макар да предстои още изграждане, и в момента къмпингът съчетава зеленина с функционалност. Намира се на пет минути от главното шосе, пътят до него е изцяло асфалтов. Постройките вътре са в топли цветове от дърво и леки материали. Вечер се включва дискретно парково осветление. Парцелите са разположени на малки повдигнати тераси с трева и алеи пред тях.

 

Има пространство, гледка, „диша се”

 

Всеки парцел е номериран, водоснабден, електрифициран, със собствен канал. Бунгалата са със 100 кв. м площ, а местата с навеси – 72 кв. м. Санитарните помещения са чисто нови и в средата на комплекса. Гостите влизат в тях с чип, което възпрепятства достъпа на външни хора. В началото, до входа, е разположен малък хранителен магазин. По-надолу, между редовете с навеси, зеленеят две поляни, любими на децата. На самия ръб на ската – ресторантче с впечатляваща гледка. Нови дървени стълби и алея, останала от годините на почивната станция, водят към плажа долу. Пясъкът всъщност е част от

 

малко заливче със скали и укротено море

 

Заради всичко това според Петров къмпингът е уникален за България. Може би е и сред малкото в Източна Европа, предоставящи подобни условия.

Често туризмът не е само бизнес или стандартни взаимоотношения персонал – гости. Така е и в настоящия случай. Децата на семейство, почивало в палатките, пращат в края на лятото оцветено камъче с писмо: „Благодарим за прекрасното прекарване! „Гора” (наименованието на пространството с палатки – б.а.) ни подари изцяло почивката, която си представяхме, та и повече! Всички бяхте изключително мили и ни накарахте да се почувстваме у дома си. P.S. Този камък си го намерихме на вашия плаж, украсихме го и ви го връщаме”. Писъмцето е допълнителна награда, която не може да се измери материално.

Мекият южен климат предполагат дълъг сезон, затова амбицията е „Гардения” да се превърне в място за почивка в периода април – октомври. Намеренията включват и изграждане на детски площадки, спа център, басейн, предоставяне на възможност за различни спортни занимания. Къмпингът има всички предпоставки да стане още по-притегателен. Но и отсега е налице уникално начинание, което във време на остра туристическа криза е пълно с туристи. Само няколко месеца след отварянето местата са заети до степен, че за да се настани нов клиент, друг трябва да се откаже. Щом има такова търсене и не се унищожава природата, значи „Гардения” е не просто място за хубава почивка. Там се реализира и предприемачество, съчетано с обществения интерес.

 

ХАМАЦИ И СМОКИНИ

В „Гардения” е забранено да се внасят палатки, но тези, които предлага комплексът, не са какви да е – оборудвани са с ток, дъждоустойчиви, подсигурени с под, защитени от насекоми, заключващи се. В тях има малки мебели, леглата са по две или спалня за двама. Цената – 80-100 лв. на вечер в зависимост от месеца. Именно това е услугата, която се нарича глемпинг (от английски – glamorous, бляскав, и camping). Палатките са в горичка до полянка, наоколо - и смокинови дръвчета, спомен от някогашните екзотични градини. Край палатките обстановката е изключителна, без преувеличение – под сянката на дърветата са опънати хамаци; деца се гонят в тревичките, а после посядат на пейки, с цветя на масите пред тях.

Ключови думи:

Къмпинг Гардения