Медия без
политическа реклама

Оломоуц е бароковото бижу на Моравия

Градът се справя с нашествие от монголи и преодолява чумна епидемия

Катедралата "Свети Вацлав"

Преди коронакризата да се завърне в Чехия с пълна сила, страната беше сочена за пример от останалите европейски държави заради навременните мерки, които приложи. Много прибързано в средата на лятото всички мислеха, че са преборили вируса, като предпазните маски останаха задължителни само в пражкото метро. Високите температури това лято, нетипични за Централна Европа, накараха хората да забравят за извънредното положение и да осъществят летните си планове.

Когато се заговори за Чехия, неизбежна е асоциацията със Златна Прага и безкраен избор от пиво. Повечето туристи не стигат по-далеч от чешката столица, която съвсем не без основание е в топ 3 на най-красивите европейски градове. Малко ентусиасти обаче имат търпението и времето да поемат на тричасово пътуване с влак или автобус на изток от внушителните катедрали на Прага, за да посетят малкото градче Оломоуц в красивия регион Моравия.

Като че ли Оломоуц си остава един от подценяваните градове в Чехия, въпреки че не отстъпва по нищо на най-посещаваните от туристите Прага и Бърно. От историческа гледна точка градът понася ударите на съдбата с достойнство. През XIII век отблъсква нападението на монголите по време на нашествията, които подлагат населението в Централна Азия и Източна Европа на невиждан терор; справя се с чумна епидемия през XVIII век; понася и ударите на Втората световна война, когато повечето от етническите германски жители на града застават на страната на нацистите. Днес Оломоуц е промишлен и университетски град със забележителна култура и история. Ако сте омагьосани от Прага, но не ви се нрави навалицата от туристи, Оломоуц е идеалната дестинация. Смята се, че името на града произхожда от латинското му название Iuliomontium (планината Юлий). Според легендата, римският император Юлий Цезар е основал града и през вековете името му се е изменяло, за да стигне до днешния си вариант - Оломоуц. 

Това, което отличава Моравия от останалата част на Чехия, е, че част от моравците се смятат за отделна етническа група, докато други са убедени в чешкия си етнически произход. Докато местните разнищват тази болна тема, можете да пробвате някое от известните вина на региона.

 

В моравските изби

се произвежда 90–95% от виното в страната. Моравското вино е сладко и не допада на всеки, но несъмнено трябва да се опита. Това може да стане в някоя от местните винарни, които предлагат дегустации с щедро напълнени чаши. За тези, които държат на бирата, заведенията в Оломоуц предлагат два-три вида бира, но всяко залага на различна пивоварна, така че винаги да има нещо ново за опитване. Освен това всяка кръчма си има своя отличителна черта - в една се отглежда коза, а в друга всеки понеделник се прожектират филми. По този начин ще запомните характера на мястото, за да се върнете там отново.

Красивата барокова стара част на града може да се обиколи пеша. Разделена е на Горен площад и Долен площад. В горната част се намира

 

колоната "Света Троица",

цялата покрита в изваяни фигури на светци и ангели. Колоната доминира в пейзажа и всеки новопристигнал в града съвсем естествено го тегли в тази посока. Несигурните времена, в които живеем, допълнително запалиха интереса ни да видим високата 35 м колона, която е построена след чумната епидемия, поразила Моравия в началото на XVIII век. Това е обичайно за Чехия, много градове имат паметници в чест на победата над чумата, но местните са горди, че колоната в Оломоуц е най-забележителна. На върха й е поставена позлатена скулптура на Архангел Гавраил, с изображение на Успение Богородично под него. Колоната е украсена с релефи на 12-те апостоли, 18 каменни скулптури на покровители на Моравия, а най-долу има малък параклис. Архитектите, занаятчиите, художниците и скулпторите, участвали в създаването на "Света Троица", са граждани кореняци, така че паметникът е бил и все още е гордостта на града.

Легендата за построяването му обаче разкрива, че късметът не е бил на страната на създателите му.  Колоната се превръща в делото на живота на четирима архитекти, но и четиримата умират един след друг, преди да бъде завършена. Печална е и историята на златаря Шимон Форстнер, който отговарял на позлатеното медно покритие на фигурите. Макар че успява да види работата си завършена, токсичните живачни съединения, които използвал, бавно и болезнено разрушавали здравето му. Местните екскурзоводи ще ви кажат, че колоната "Света Троица" си съперничи по великолепие с бароковите паметници в Рим, а от 2000 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Всъщност именно колона, която се намира на площад "Санта Мария Маджоре", е послужила за първообраз на оломоуцкия паметник. 

Друга забележителност на Оломоуц са

 

шест барокови фонтана,

разпръснати из старата част на града. Те оцеляват в такъв брой и в целия си блясък благодарение на градския съвет. Докато повечето европейски градове разрушават старите фонтани паралелно с изграждането на водопроводите, Оломоуц решава да ги запази като резервоари в случай на пожар. Фонтаните са с древноримски мотиви; пет изобразяват римските богове Юпитер, Меркурий, Тритон, Нептун и Херкулес. Върху един има изображение на Юлий Цезар.

Все пак сме в Чехия, така че и тук има какво да се разгледа от готическата архитектура. Мрачната фасадата на катедралата "Свети Вацлав", построена през 1107 г., е дала същото име и на площада, където се намира. Църквата "Свети Маврикий" с високи готически колони и сводове дължи известността на орган от 1745 г. Всяка година там се прави фестивал на органовата музика. 

 

С Оломоуц е свързано и творчеството на Волфганг Амадеус Моцарт,

а причината за посещението му е...епидемия.  През 1767 г. Леополд Моцарт, съпругата му Анна Мария и децата им напускат Виена, за да се спасят от коварната едра шарка. Първоначално те възнамерявали да останат в Бърно, където Леополд Моцарт искал да изнася концерти с децата си. Семейството в крайна сметка се установява в Оломоуц, където знаят, че живее обичащият изкуството епископ Максимилиан фон Хамилтън. Първоначално те отсядат в гостилница "Черният орел". Заради лошите условия в отредената за тях стая 11-годишният Амадеус, който още по пътя се разболява от едра шарка, вдига температура. Баща му пише писмо до своя познат граф Леополд Антон Франциск Подщатски, който разрешава на семейството да остане в катедралата "Св. Вацлав", а болният е поверен на личния му лекар  д-р Йозеф Волф. След това семейство Моцарт се установява в двореца на граф Подщадски. По време на възстановяването си Волфганг композира симфония № 6 във фа мажор за две цигулки, две виоли, две флейти и контрабас, а също и ария за дъщерята на доктор Волф, и дори успява да посвири на органа в църквата "Свети Маврикий".

Също като Прага, Оломоуц може да се похвали с

 

необичаен астрономически часовник,

макар визуално да нямат нищо общо. Той се намира върху високата 76 метра кула на готически параклис, в който се помещава оломоуцкият Музей на изкуствата. Оригиналният астрономически часовник датира от XV век, но е унищожен в края на Втората световна война. Когато отстъпващата немска армия преминава през града в последните седмици на войната, войниците стрелят по часовника с такава ярост, че от него остават само няколко парчета, които днес могат да се видят в музея. Часовникът е реконструиран през 1947–1955 г. от художника Карел Сволински и съпругата му Мария. Те обаче трябвало да се съобразят с реалността, в която живеят. Вместо средновековни светци и сложни елементи върху часовника е изобразена процесия от представители на пролетариата - фермер, спортисти и работници във фабрики. Това също е и причината календарът на часовника да напомня някои от най-важните дати от времето на комунистическия режим, като  смъртта на Сталин и на президента на Чехословакия Клемент Готвалд.

Тъй като Оломоуц е

университетски град,

трябва да бъде споменат университетът "Палацки". Кръстен е на Франтишек Палацки, историк и политик, който е наричан "бащата на отечеството". Университетът е най-старият в Моравия и вторият най-стар в Чешката република. Създаден е през 1573 г. като обществен университет, ръководен от йезуитския орден в Оломоуц, по това време столица на Моравия и седалище на епископството. Първоначално там се преподава само теология, но след това започва да се изучава философия, право и медицина. 

За съжаление университетът ще остане затворен за неопределено време, докато страната се пребори с втората вълна на коронавирус, въпреки започналата оптимистично учебна година. Сегашната ситуация се възприема като още едно изпитание, през което градът ще премине.

 

 

Ключови думи:

Оломоуц, Чехия

Още по темата