Медия без
политическа реклама

Световният тенор Хуан Диего Флорес ще пее на рождения си ден в София

Концертът му в зала 1 на НДК ще се състои въпреки противоепидемичните мерки

05 Яну. 2021

14 януари, зала 1 на НДК

 

Един от най-ярките мъжки оперни гласове в света ще изнесе своя планиран концерт в София въпреки противоепидемичните мерки. Домакин на Хуан Диего Флорес е Софийската филхармония, която (и нейните изяви основно в зала "България") са третирани от закона като театър и затова имат право да излизат на сцената пред 30% публика в залата.

Подобаващо на звездния статус на госта обаче този концерт няма да е в зала "България", а на най-голямата сцена в НДК, проявите в която се броят на пръсти от началото на пандемията през март. 

На сцената, докато репетира за концерта си със Софийската филхармония, Хуан Диего Флорес ще посрещне и 48-ия си рожден ден. Златното момче на класическата музика е роден на 13 януари, а на следващия ден ще се състои и първият му концерт в България. На 14-и в зала 1 на НДК Флорес ще представи емблематични за него арии от Росини, Доницети, Белини,  Сен-Санс, Лехар, Масне, Гуно, Пучини и Едуард Лало. Диригент на концерта е маестро Кристофър Франклин.

Juan Diego Flórez as Count Almaviva in Act I of Gioachino Rossini's Il barbiere di Siviglia (The Barber of Seville). Find out more at http://www.roh.org.uk/b...

Хуан Диего Флорес е сред най-уважаваните артисти в оперния свят. Получава признание от Лучано Павароти, който лично го обявява за свой приемник, а Пласидо Доминго го нарича най-великият певец на днешното време. Талантливият перуанец първоначално има намерение да се занимава с популярна музика, но преподавателите му в Консерваторията в Лима го насочват към класиката. Професионалният му дебют е през 1996 г. на оперния фестивал „Росини" в Пезаро, където се включва в последния момент и изпълнява главната роля на Корадино в „Матилде ди Шабран". Неговият изключителен глас и удивителна техника го превръщат в сензация за една нощ и водят до нов дебют през същата година, на 23-годишна възраст, на откриването на сезона 1996/97 на „Ла Скала" под диригентската палка на Рикардо Мути. Оттогава той участва редовно във всички големи международни оперни театри и събития с водещи световни диригенти.

През 2007 г. Хуан Диего Флорес влиза в историята на „Ла Скала", като нарушава десетилетната забрана и за първи път от 1933 г. до този момент изпълнява бис в театъра. Арията е „Ах! Приятели мои, какъв празник" от операта на Доницети „Дъщерята на полка", известна с деветте си високи до-та. Повтаря изключителната проява няколко месеца по-късно през 2008 г. в „Метрополитън", в която няколко години преди това не са били чувани бисове. Хуан Диего Флорес е признат за един от най-добрите тенори в историята от Би Би Си и е носител на най-престижни отличия и награди, включително най-високото отличие на Перу – Gran Cruz de la Orden del Sol, и титлата на австрийското правителство Камерзингер.

Билети за концерта на оперната звезда са налични на касата на зала „България" и в Ивентим. От Филхармонията предупредиха, че в билетния център на НДК зрители са получавали подвеждаща информация, че концертът няма да се състои. Те обаче уверяват, че концерт ще има при спазване на всички необходими мерки за безопасност. 

Още по темата