Медия без
политическа реклама

Отново рязък скок на починалите с COVID-19 в България - 157 души

15% от българите са се срещали с вируса, смята проф. Тодор Кантарджиев

05 Яну. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Нови 157 починали с Ковид 19 влязоха в черната статистика на Единния информационен портал  Този рязък скок идва след дни, в които бяха отчетени много по-малко жертви на денонощие. Обичайно във вторник тази стойност е висока, защото се включват и случаи от почивните дни. Сегашното число обаче е много по-голямо и от миналия вторник - 29 декември, когато статистика посочи почти двойно по-малко починали - 87. Новите смъртни случаи са повече дори и от 22 декември, когато са били 156, както и от 15 декември, когато са 150. С новите 157 жертви броят на починалите наближава 8000 и те вече са 7835. Сред починалите има мъж на 37 години с астма и затлъстяване и жена на 40 години, за която към момента няма информация за придружаващи заболявания са сред жертвите на коронавируса. Починал е и 49-годишен мъж без други заболявания.

Новозаразените са 1029 при направени 10 774 теста, което прави процента на положителните проби под 10 - 9,5 на сто. 5435 са направените PCR тестове, с които са открити 525 положителни случаи. Направени са и 5339 бързи тестове за антигени, с които са открити 504 новозаразени.

Запазва се положителната тенденция за намаляване на хората в болница, които са вече 4405, както и на тези, които са в интензивни отделения - 411. Ден по-рано тези стойности бяха съответно 4789 и 458. Потвърдените случаи на заразени са вече общо 204 080, от които 71 621 са активни.

2213 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 124 624. 

При разпределението по области прави впечатление, че в София-град има отчетени отново малко нови случаи, в сравнение с предишните седмици - 178. Във Варна новозаразените са 102, в Пловдив са 94. Във Видин и Смолян са отчени по 4 нови случаи, а в Търговище има дори само 1.

В останалите области новозаразените са: Благоевград - 24, Бургас -39; Велико Търново - 38; Враца - 37; Добрич - 23; Кърджали - 13; Кюстендил - 23; Ловеч - 35; Пазарджик - 25; Перник - 20; Разград - 10; Русе - 47; Силистра - 22; Сливен - 29; Стара Загора - 46; 

Случаите на заразени лекари и на медицински сестри приближават 3000. С новите данни от статистиката те са съответно 2936 и 2939. Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 8975. Нови 42 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 10 са установени при лекари, 13 - при медицински сестри, 9 - при санитари, 1 – при фелдшер и 9 - при друг медицински персонал. 

Най-много са случаите във възрастова група от 50 до 59 години - 41 918, следвана от тази от 40 до 49 години, където са 39 854

Четири мобилни екипа за поставяне на ваксини на настанените в домовете за възрастни хора сформира Столичната община. Екипите ще се състоят от лекар и медицинска сестра от общинските болници, а логистиката ще се извършва от представители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Задачата им е да участват във втората фаза на поставянето на ваксини, когато ще бъдат имунизирани всички желаещи от столичните домове за възрастни хора. Решението е взето на днешното заседание на Столичния оперативен щаб по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова. Във втората фаза ще бъдат включени поетапно и всички желаещи, които работят в образователни институции – освен учителите  и непедагогическият персонал и медицинските сестри от училищата, детските градини и детските ясли.

- Общо пет са случаите със странични реакции след поставените вече ваксини срещу COVID-19, каза в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. "При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени пет нежелани реакции – при двама мъже и три жени между 29 и 53 години", обясни той. По думите му три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При единия от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно. "Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието й", обясни Кирилов.

Очакваме на 21 януари първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата за всички съобщени в ЕС нежелани реакции към ваксината, отбеляза Богдан Кирилов. „Сами по себе си тези реакции не дават достатъчно информация. Затова при клиничните изпитвания се прави и сравнение спрямо общата популация – каква е честотата на такива събития, за да може да се прецени дали има връзка. Няма абсолютно никакви медицински причини да не бъде поставена следващата доза“, заяви той.

Богдан Кирилов съобщи, че следващата пратка ваксини се очаква между 18 и 22 януари. Тя ще бъде в обем от 35 000 дози. В началото на февруари се очаква още една пратка с 35 000 дози. „В последните седмици често се променят плановете за доставки от производители, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да може да се гарантира поставянето на втората доза“, добави Кирилов.

Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането, защото динамично се променят списъците на желаещите от медицинските заведения, но вече се прави подготовка. В следващите месеци ще се проведе изследване, за да стане ясно кога ваксинираните изграждат антитела.

- Около 1 млн. българи вече са се сблъскали със заболяването, а вероятността да го повторят е изключително малка и в световен мащаб медицински доказани са 1 случай на 2 млн. болни. Това казва в интервю за предаването на dir.bg "Матине" шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. "По моя сметка може би 15% от хората имат имунитет, защото са прекарали заболяването. Който е боледувал има много малка вероятност пак да се разболее. От 80 млн. души, минали през болестта по света, медицински описани с достатъчно доказателства са 40 такива случаи", коментира той.

Кантарджиев твърди, че според косвени данни британският щам на вируса вече е у нас, но точна информация ще има към средата на месеца. Той обаче смята истерията около него за политическа, а не медицинска. "Всички хабилитирани вирусолози в нашия център смятат, че няма още медицински доказателства, че по-лесно се разпространява. Това, че щамът във Великобритания е взел тези размери и така се усеща, стана в последния месец декември, когато там започнаха да правят целогеномно секвениране. Тогава изведнъж казаха "Ау, много се е разпространил!", което стана и малко политически. Един Брекзит много добре би се посрещнал с един щам, който е в Англия, и "дай да затворим границите", коментира професорът, който е категоричен, че мутацията не пречи на ваксините.

В момента данните от страната са много добри - от заболяемост 680 души, преди ден болните бяха 174, посочи Кантарджиев. "Моeто мнение и това, което ние предлагаме като щаб и като експерти, е постепенност при разхлабването на мерките и проследяване на критериите като колко болни са за болница, колко от тях са в интензивно отделение. Не трябва да се допуска това, което се случи в началото на ноември - болни да не могат да потърсят медицинска помощ, недоверие, паника. Вярата на българското население в медицината е много крехка и двама - трима кресльовци са достатъчни, за да се срине доверието. Отпускането ще е постепенно, за съжаление такива колоси на българската икономика като моловете и нощните заведения ще трябва малко да почакат", коментира членът на НОЩ.

_ „Вероятно ще има нови и нови щамове на коронавируса. Причината е, че вирусът протича паралелно във всички държави при различни климатични условия”. Това заяви в ефира на "Нова тв" доц. Велизар Шиваров, имунолог и хематолог. По думите му новият щам от Южна Африка има три мутации, които го различават от оригиналния. „Има известна вероятност той да бъде по-малко чувствителен на съществуващите ваксини”, каза още доц. Шиваров. Според него голяма част от по-развити държави в света са на същото ниво на ваксиниране като нас.  

Той обясни и защо са нужни две дози от ваксината.  „Първата доза казва на имунната система: "образувай клетки, които да образуват антитела". Втората доза им казва: „нека част от тези клетки да останат живи и да работят по-дълго". Имунната система не може постоянно да образува клетки. Това е икономически незигодно за организма ни", поясни имунологът. „Доказано е, че на 120-ия ден от поставянето на ваксината на Moderma хората има добър имунитет", заключи той.

Ключови думи:

коронавирус, статистика

Още по темата