Медия без
политическа реклама

Апелативен съд отхвърли искането за отмяна на победата на Байдън

03 Яну. 2021
ЕПА/БГНЕС

Федерален апелативен съд отхвърли искането на конгресмен от републиканците да бъде позволено на вицепрезидента Майк Пенс да отмени победата на президентските избори от 3 ноември на Джо Байдън в полза на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.
В кратките мотиви за решението си тричленният състав на съда потвърди решението на федерален съдия от петък, който отхвърли искът на Луи Гомърт, републиканец от Камарата на представителите на Конгреса. Според Гомърт, Пенс има право да обяви победата на Байдън за недействителна, когато в сряда Конгресът се събере да утвърди резултатите.
Байдън, който спечели народния вот с над 7 милиона гласа разлика, надделя в Избирателната колегия с 306 срещу 232 гласа. Електорите потвърдиха своя избор. Американските закони изискват на 6 януари Конгресът официално да преброи електорските гласове от колегията. Вероятно последният опит на републиканците да се противопоставят на избора на Байдън ще бъде в сряда, когато някои конгресмени ще се опитат да бойкотират гласуването, но това едва ли ще повлияе съществено на резултата. 

 

Ключови думи:

Джо Байдън, Тръмп, съд

Още по темата