Медия без
политическа реклама

Музикалният театър посреща 2021-ва на сцената

Балет "Арабеск" ще изиграе фрагменти от най-добрите си спектакли

30 Дек. 2020
снимка: Арабеск
Със "Снежната кралица" се открива тазвечерният танцов спектакъл.

Ресторантите, баровете и киносалоните може да са затворени като част от противоепидемичните мерки, но малка част от възможностите за култура остават - на театрите е позволено да играят пред публика в рамките на 30% от капацитета на салона и столичната Оперета се възползва от този шанс в навечерието на 2021 г.

Музикалният театър "Стефан Македонски" ще посрещне Новата година с две представления. Тази вечер от 19 ч. на сцената ще се разиграе празничната програма на балет "Арабеск".

"Арабеск Highlights" представлява творчески калейдоскоп от фрагменти от най-добрите спектакли на „Арабеск“. Вечерта започва с откъс от "Снежната кралица" по музика на Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски и Григ. Хореографията е на Ангелина Гаврилова, а сценографското оформление на Иван Токаджиев и Адриана Найденова. 

"Самотници" по музика на Рахманинов и хореографията на Мириам Енгел ще бъде представен от солистите Андрея Дякова и Леандър Янес. 

Фрагментът от "Квартет" по Едуард Григ е поставен от хореографката Боряна Сечанова, а на сцената ще излязат Виктория Петрова, Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Петя Колева-Вучов, Валери Миленков.

Вечерта включва още откъс от "Пандора" - по музика на Пол ван Брюхе и Петър Дундаков, "Дневникът на Дракула" (Eмилиан Гацов-Елби и известни барокови творби), "Свободно разположени мисли".

Спектакълът ще завърши с фрагменти от "Сидхарта" - по музика на Рихард Вагнер, шлагери от 30-те, "Лед Цепелин" и съвременна амбиент музика, по идея и хореография на Мила Искренова; "Търсейки Версавия", обединяващ композиции на Моцарт, Верди, Глук, Белини, Вагнер, Бизе, Шърли Бейси, Доницети, Пучини и Димчев, със солистка Теодора Стефанова; и "Кайзер Валс" по Йохан Щраус-син с цялата трупа на балет "Арабеск". 

Кулминацията на празничните събития в Музикалния театър ще бъде на 31 декември от 17:00 часа . Часове преди настъпването на 2021 г. пред публика ще се играе новогодишният спектакъл на „Прилепът” - комична оперета от Йохан Щраус. Традиционно творбата на Краля на валса се играе във всички немскоезични държави навръх Нова година, а в последните години - и в България. За зрителите са подготвени много изненади и празнична томбола по време на спектакъла.

Още по темата