Медия без
политическа реклама

Борисов пред СЕГА: Сваляме забраната за полети от Великобритания

Пристигащите от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина

23 Дек. 2020Обновена

✈️ В 12,00 часа на обяд днес възобновяваме полетите от Великобритания за България. Пристигащите пътници оттам ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. 🛫Без оглед на цената ще приберем българските граждани, за да няма напрежение и тревоги по границите. Министрите ще направят всичко необходимо, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината. При нужда на разположение е и правителственият Еърбъс. ✅ Оказваме пълно съдействие на сънародниците ни. В ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, December 23, 2020

Забраната за полети от Великобритания до България ще бъде отменена днес. Това каза пред "Сега" премиерът Бойко Борисов. 

Забраната влезе в сила от 00:00 ч на 21 декември 2020 г. и трябваше да важи до 31 януари 2021 г. Причината бе новият щам на COVID-19, съобщи в неделя правителствената информационна служба.

В 12 ч днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. Ако тестът покаже положителен резултат, изолацията е 14-дневна. От 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас, съобщи правителствената пресслужба. Тази вечер здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде и необходимата заповед.

Решението е взето на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се приберат. "В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса", каза Борисов.

Въвежда се извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста. "А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България", заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Българка, живееща в Лондон, описа във Фейсбук какво костват на българите там решенията на Борисов: 

Не знам защо Борисов си мисли, че хората ще са му адски благодарни, че “пуска” самолетите Великобритания-България от...

Posted by Iliyana Dimitrova on Wednesday, December 23, 2020

"От 12 ч днес на обяд ще бъде издаден нота от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на  Република България –  София, Пловдив, Варна и Бургас", докладва министърът на транспорта Росен Желязков. Той апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Министър Желязков добави, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

Захариева отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Захариева добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на ПСР или антигенен тест.

По думите ѝ представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията. Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента. "Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР", отбеляза Захариева.

Посолството не е Червения кръст. Това коментира пред БНТ посланикът на България в Лондон Марин Райков по повод блокадата на границата между Великобритания и Франция. Бензиностанциите, магазинчетата, бих казал и тоалетните не функционират.

Първият редовен полет на "България Ер" от Лондон до София ще излети утре, 24 декември 2020 г., в 17 ч от летище "Хийтроу“, съобщи веднага след това външното министерство. Полетът е предвиден за утре с цел авиокомпанията да уведоми всички пътници навреме и те да успеят да се придвижат до летището.

 50 от общо 180-те места в самолета са запазени за най-бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон. По информация на "България Ер" те ще се приберат първи, като ще им бъдат предложени билети на преференциални цени.

Още по темата

ОЩЕ ОТ

2 години ДАНС следила как се дават подкупи на паркинг до НС

16 Апр. 2024

И БНБ призна, че еврото се отлага

18 Апр. 2024

Падна най-старият световен рекорд в леката атлетика

15 Апр. 2024

Корупцията в България достигна нов връх

16 Апр. 2024

Блинкен обеща на София и Киев защита в Черно море

15 Апр. 2024