Медия без
политическа реклама

Ирански лекар лекува цял Исперих, но не му дават гражданство

Ако не стане българин, д-р Заргар не може да остане начело на болницата в града

Фейсбук
Д-р Абдулах Заргар е роден в град Шабестар, Иран, през 1969 г. Дипломира се като лекар в Медицинската академия в Москва. Специалността му е "Ортопедия и травматология", но има квалификация и по "Здравен мениджмънт". Работил е в болници в Турция, Франция, Германия и Великобритания. Премества се да живее и да лекува в България преди 16 години, като първата му спирка е УМБАЛ "Света Марина" във Варна.

Здравният министър Костадин Ангелов да поиска иранецът д-р Абдулах Заргар да получи българско гражданство за заслуги. За това настояват с петиция стотици хора от Исперих. В момента д-р Заргар е управител на болницата в града. Той заема поста "до конкурс" от 2013 г.

Във вторник, 22 декември, в дневния ред на общинския съвет бе да обяви конкурс за нов управител на болницата. Д-р Заргар обаче не може да участва в него, тъй като едно от изискванията за заемане на длъжността по закон е да е български граждани или граждани на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Швейцария.

"Д-р Заргар пое ръководството на "МБАЛ-Исперих" ЕООД през 2013 г., на една болница с дългове, запорирани сметки и с липса на лекари. Обиколи градове и болници да търси лекари. Успя да отвори отново реанимацията, привлече много лекари, които сега са в болницата, обединили се около идеята, че болницата е тяхната обща къща, техният дом и така трябва да се грижат за нея. Още същата година - 2013 г., лечебното заведение реализира печалба в размер на 155 000 лева. Видно от финансовите отчети тенденцията се запазва и през следващите години", пише в петицията.

В нея се разказва още, че д-р Заргар е и първият ортопед в Община Исперих от 13 години насам. "Д-р Заргар има особени заслуги - нужен и полезен е на населението на Община Исперих и смятаме, че България има интерес от натурализацията му", завършва петицията.

Законовата процедура предвижда конкурс за управител да се организира през 3 години. Откакто д-р Заргар заема поста си, това е третият опит да се даде възможност и други кандидати да изпробват управленските си качества. Кандидати обаче няма.

"Не съм получил гражданство. Не давате. Пробвах веднъж през 2015 г., но по някаква причина, не знам каква е, ми отказаха. Срамна работа! Защо отказват на лекар, който от толкова години работи тук? Аз съм от заможно семейство, нямам някакви задни мисли и причини да искам гражданство. Просто за мен това, че го нямам, е проблем. Големи проблеми ми създава, когато имам работа с институциите. Аз тук съм в чужда къща, не мога да си купя дори дом на моето име", казва д-р Заргар пред разградското издание "Екип 7".

"Бях в Англия, от толкова години вече не работя в тяхната страна, а продължават хората да ми изпращат имейли, да ми предлагат да се върна там, даже и транспорта ми осигуряват. Не че съм толкова важен или незаменим, просто са оценили това, което съм правил. В Германия също, виждат че помагаш, че си полезен – дават гражданство. Аз избрах да дойда и да остана в България, да взема гражданство тук обаче се оказа трудно. Исках по каналния ред да се случат нещата, не стана. Гледам да си свърша работата, да се стабилизира болницата и да знам, че ще я оставя в добро състояние на следващия, който дойде след мен", допълва той. 

Пред "Сега" д-р Заргар обясни, че през 2015 г. министърът на здравеопазването е предложил той да получи гражданство за особени заслуги. Законът допуска изключения от изискванията за придобиване на гражданство, ако кандидатът "има особени заслуги към България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта". По принцип всеки може да стане българин по натурализация, ако отговаря едновременно на следните условия: да е пълнолетен, да има разрешение за постоянно пребиваване от преди поне 5 години, да не е осъждан и срещу него да не се води дело, да има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в страната, да владее български, да е освободено от досегашното си гражданство. Точно това последно условие д-р Заргар не може да изпълни, обясни той. По думите му в Иран няма процедура по освобождаване от гражданство. Затова и опцията за него е да стане българин по заслуги.

Д-р Заргар знае, че в Исперих се събират подписи в негова подкрепа. По негова информация и здравният министър е наясно с казуса му, тъй като местната РЗИ и областната управа отново са сезирали здравния министър. "Сега в тези времена е трудно и за министъра. Техният проблем не е моето гражданство и затова явно е останало на заден план", обяснява лекарят и се определя като "желан от народа и нежелан от системата".

Той не знае какво ще прави, ако не получи гражданство. Няма пречка да остане и да практикува в Исперих. За шефския пост в болницата обаче няма други кандидати. "Няма кой да влезе с главата напред в проблемите", смята д-р Заргар. Според него в малките болници е трудно. Той ги нарече "минно поле".

"Сега" опита да се свърже и с кмета на Исперих Белгин Шукри, но той не отговори на мобилния си телефон. На камък удариха и опитите за връзка с Общинския съвет. До публикуването на този текст от Министерството на правосъдието също не отговориха на въпросите на "Сега" на какво основание и с какви мотиви през 2015 г. е отказано българско гражданство на д-р Заргар. Както и дали в момента има преписка за придобиване на гражданство.

Коментар не дойде и от здравния министър Костадин Ангелов.

Европейската комисия е изпратила отново писмо до България, за да изтъкне опасенията си, свързани с режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и за да поиска допълнителни подробности.

 

Още по темата