facebook
twitter

Първа страница

Агенцията по вписванията се сдоби с универсален шеф

Габриела Козарева е заемала само ръководни позиции през последните години
4541
ИАНМСП
Габриела Козарева

В разгара на кризата с Търговския регистър правосъдният министър Цецка Цачева сложи начело на управляващата го Агенция по вписванията Габриела Козарева. 40-годишната юристка от половин година е шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Преди това беше зам.-министър на спорта - предложена от "Атака", а още по-рано - шеф на имотите в спортното министерство. Когато министърът на икономиката Емил Караниколов сложи Козарева начело на малките и средните предприятия, не бяха огласени мотиви защо се маха дотогавашната шефка, нито защо се слага новата. 

Козарева е била и консултант в частния бизнес - в "Юрекс", в "Евролекс", а от 2011 до 2015 г. е директор на "Правни и корпоративни въпроси" в "Нафтена Индустрия Сърбия Петрол" ЕООД, дъщерно дружество на "ГазпромНефт" АД. В началото на кариерата си е съдебен помощник във Върховния административен съд - апетитна длъжност за младите юристи. Завършила е класическата гимназия и право в СУ. От Министерството на правосъдието я представят като експерт с над 10-годишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. 

"Мисля, че съм разгледала ситуацията от всички възможни ъгли", казва Козарева в интервю, когато оглавява агенцията за малките и средните предприятия. Тогава е представена и като завършила дистанционен курс в Кеймбридж по английско и европейско право. 

Имотната декларация на Козарева, подадена при встъпването й в агенцията за малките и средните предприятия, показва, че през 2013 г. е получила апартамент от 146 кв. м. и два гаража в София срещу замяна на друг имот. По-късно продава гаражите. Същата година тя купува и трети гараж, пак в район "Лозенец", за който плаща 23 470 лв. от заеми. Следващата година си купува друг апартамент от 144 кв. м в "Лозенец". Цената му е 234 700 лв., а средствата - пак от заеми. 

Козарева декларира две коли - BMW за 120 000 лв., купено през 2012 г. със заеми, и "Пежо" за 15 000 лв., придобито през 2009 г. от заплата. Единственият заем, деклариран от Козарева, е ипотека за 89 500 лв. Има и два влога - от 10 000 лв. и от 5000 евро.

 

БИЗНЕС

През 2013 г., когато е била член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и е решавала приоритетно преписки на фирми, свързани с интересите на Делян Пеевски, бившата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е придобила салон за красота в София на стойност 140 000 лв., съобщи "Капитал", като цитира имотната й декларация. Основанието за придобиването е "вместо изпълнение на паричен дълг". Едно от трите дружества, които притежава съпругът й - "Блейси" ЕООД, има за предмет на дейност обзавеждане и експлоатация на козметични салони, фризьорски салони, козметични и естетични услуги и консултации, фризьорство, маникюр, педикюр и ноктопластика, масажи и др. Интересно е съвпадението с информацията отпреди дни, че 72-годишна маникюристка, собственик на салон за красота в столицата, е участвала в проект за надграждане на Търговския регистър редом с известни IT дружества. За участието на ЕТ "АЛФА – Веселка Велчева", притежател на салон "Пеперуда", Даскалова обяви, че фирмата е изготвила само два банера. Основните активи на семейството на Даскалова са два апартамента в София - 74 кв. м, придобит през 2016 г., и 93 кв. м, придобит през 2013 г., както и две къщи в пернишкото с. Кладница, купени през 2010 г. и 2015 г., към които през последните две години са купени и приобщени два допълнителни парцела. Първата къща е купена за 260 000 лв. с кредит, а втората - за 160 000 лв. Даскалова дава заеми – декларирала е вземания от два заема на обща стойност 121 485 лв. - единият е 70 000 лв., а другият 51 485 лв., но от декларацията не става ясно кога. Тя има и кредит от 35 800 евро от банка.


ИСКАНИЯ

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" настоява за ясни и изчерпателни отговори за кризата с Търговския регистър - например колко ще струва това на данъкоплатците. Гражданите държат и на оставката на "изненаданата от ситуацията" Цецка Цачева, тъй като тя не е контролирала как са се изхарчили отпуснатите 4 млн. лв. публични средства за надграждане системите за сигурност на регистъра и дали са изпълнени препоръките за оптимизиране на дейността му от миналата година. "Правосъдие за всеки" държи и ако до сряда регистърът не работи на пълни обороти, президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Самата Цачева не отваря дума да подава оставка заради безпрецедентната криза с Търговския регистър, който рухна на 8 август и пълната му функционалност още не е възстановена. Премиерът Бойко Борисов се зарече това да стане до сряда. "Сега" прати въпроси до Цачева, свързани с кризата в регистъра и с твърденията от оставката на Даскалова за политически натиск. До приключването на броя обаче отговори не дойдоха.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съветът на Европа порица България, че спира детските надбавки за 5 отсъствия

20.04.2019

Силвия Георгиева

3130 37
Венецуела е най-бедната страна в света с 8 млн.процента инфлация

20.04.2019

754 15
Депутатите дадоха избор на формула за пенсиониране

20.04.2019

358

Коментари

Хулиган

Що за съмнения се прокрадват към възможностите на новата шефка?

Знае ли да пише?

Знае.

Значи може да ръководи вписванията...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

генек

Вижда се - опитна професионалистка...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Проследяване: - партия Атака (ракета-носител за "изпиране" на връзката) - ДПС - ШИШИИ. 

Калинката е  била и правен консултант, и шеф на дирекция, и зам.-министър на спорта, където отговаряла за имотите, и шефка на Агенцията за малките и средни предприятия и сега - вписванията. Цял живот директор, нищо че няма и 10 години стаж.

Sir Mano

Абе какви ми ги говорят ... калпави дискове!!! Това може да повярва само някоя бабичка!

4 милиона били изхарчили за техника!

Та за $80 000 се купува професионален сървър с възможно най-надеждни хотплъг дискове реализирани в огледален диск (пази се пълно копие на информацията), представляващи 1 логически диск с размер 1 петабайт (1 000 000 000 000 000 байта), което е 1000 терабайта, при положение, че Търговски регистър е 40 терабайта. Този сървър осигурява трансфер от 40 гигабита по оптична свързаност ....

Три такива да баха купили за $240 000, един действащ и два, за да поддържат копия - един за топъл резерв (да може да тръгне до 1 мин. докато се рефрешнат DNS-ите) и един за бекъп.

За половин милион лева им е необходимата инфраструктура!!!

 

Нещо друго се прави в момента!

За мен това ще е кражбата на века! КТБ ще ни се види прашинка, в сравнение с това ...

Sir Mano

Притеснявам се, че в момента се сменя собственоста (направо се фалшифицира и приватизира) на държавни и общински имоти, както и  на хиляди хектари държавни и общински земи и гори. Все пак земеделските земи ще са най-ценната стока в бъдеще ... :(

buratinob

Агенцията по вписванията се сдоби с универсален шеф

,

Заглавието кефи.

Тази кака е универсална тапа или дупка, взех да се обърквам с джендърологията.

?
ivm1976

Руска агентура.

Джиджи

Агенцията по вписванията се сдоби с универсален шеф

Не!

Агенцията по вписванията се сдоби с БАШ КАЛИНКА на трета степен

???

 

jovani
снимка на jovani

Универсалните шефове са на почит във властта, независимо коя политическа сила я упражнява.

Да напомня за Никиту Василев, Хубавото Лиле или въздесъщият финансист Димитър Костов.

Г-жа Захариева, за която неподходяща длъжност все още не е измислена в държавата ни.

И други - да не се връщаме назад към правителствата на премиера съдия, философ и комсомолец.

 

Народа е рекъл - дялан камък. 

stifen

А бе тая барем е хубавица - за разлика от другите батбойковите караконджоли 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×