facebook
twitter

Първа страница

Агенцията по вписванията се сдоби с универсален шеф

Габриела Козарева е заемала само ръководни позиции през последните години
4721
ИАНМСП
Габриела Козарева

В разгара на кризата с Търговския регистър правосъдният министър Цецка Цачева сложи начело на управляващата го Агенция по вписванията Габриела Козарева. 40-годишната юристка от половин година е шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Преди това беше зам.-министър на спорта - предложена от "Атака", а още по-рано - шеф на имотите в спортното министерство. Когато министърът на икономиката Емил Караниколов сложи Козарева начело на малките и средните предприятия, не бяха огласени мотиви защо се маха дотогавашната шефка, нито защо се слага новата. 

Козарева е била и консултант в частния бизнес - в "Юрекс", в "Евролекс", а от 2011 до 2015 г. е директор на "Правни и корпоративни въпроси" в "Нафтена Индустрия Сърбия Петрол" ЕООД, дъщерно дружество на "ГазпромНефт" АД. В началото на кариерата си е съдебен помощник във Върховния административен съд - апетитна длъжност за младите юристи. Завършила е класическата гимназия и право в СУ. От Министерството на правосъдието я представят като експерт с над 10-годишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. 

"Мисля, че съм разгледала ситуацията от всички възможни ъгли", казва Козарева в интервю, когато оглавява агенцията за малките и средните предприятия. Тогава е представена и като завършила дистанционен курс в Кеймбридж по английско и европейско право. 

Имотната декларация на Козарева, подадена при встъпването й в агенцията за малките и средните предприятия, показва, че през 2013 г. е получила апартамент от 146 кв. м. и два гаража в София срещу замяна на друг имот. По-късно продава гаражите. Същата година тя купува и трети гараж, пак в район "Лозенец", за който плаща 23 470 лв. от заеми. Следващата година си купува друг апартамент от 144 кв. м в "Лозенец". Цената му е 234 700 лв., а средствата - пак от заеми. 

Козарева декларира две коли - BMW за 120 000 лв., купено през 2012 г. със заеми, и "Пежо" за 15 000 лв., придобито през 2009 г. от заплата. Единственият заем, деклариран от Козарева, е ипотека за 89 500 лв. Има и два влога - от 10 000 лв. и от 5000 евро.

 

БИЗНЕС

През 2013 г., когато е била член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и е решавала приоритетно преписки на фирми, свързани с интересите на Делян Пеевски, бившата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е придобила салон за красота в София на стойност 140 000 лв., съобщи "Капитал", като цитира имотната й декларация. Основанието за придобиването е "вместо изпълнение на паричен дълг". Едно от трите дружества, които притежава съпругът й - "Блейси" ЕООД, има за предмет на дейност обзавеждане и експлоатация на козметични салони, фризьорски салони, козметични и естетични услуги и консултации, фризьорство, маникюр, педикюр и ноктопластика, масажи и др. Интересно е съвпадението с информацията отпреди дни, че 72-годишна маникюристка, собственик на салон за красота в столицата, е участвала в проект за надграждане на Търговския регистър редом с известни IT дружества. За участието на ЕТ "АЛФА – Веселка Велчева", притежател на салон "Пеперуда", Даскалова обяви, че фирмата е изготвила само два банера. Основните активи на семейството на Даскалова са два апартамента в София - 74 кв. м, придобит през 2016 г., и 93 кв. м, придобит през 2013 г., както и две къщи в пернишкото с. Кладница, купени през 2010 г. и 2015 г., към които през последните две години са купени и приобщени два допълнителни парцела. Първата къща е купена за 260 000 лв. с кредит, а втората - за 160 000 лв. Даскалова дава заеми – декларирала е вземания от два заема на обща стойност 121 485 лв. - единият е 70 000 лв., а другият 51 485 лв., но от декларацията не става ясно кога. Тя има и кредит от 35 800 евро от банка.


ИСКАНИЯ

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" настоява за ясни и изчерпателни отговори за кризата с Търговския регистър - например колко ще струва това на данъкоплатците. Гражданите държат и на оставката на "изненаданата от ситуацията" Цецка Цачева, тъй като тя не е контролирала как са се изхарчили отпуснатите 4 млн. лв. публични средства за надграждане системите за сигурност на регистъра и дали са изпълнени препоръките за оптимизиране на дейността му от миналата година. "Правосъдие за всеки" държи и ако до сряда регистърът не работи на пълни обороти, президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Самата Цачева не отваря дума да подава оставка заради безпрецедентната криза с Търговския регистър, който рухна на 8 август и пълната му функционалност още не е възстановена. Премиерът Бойко Борисов се зарече това да стане до сряда. "Сега" прати въпроси до Цачева, свързани с кризата в регистъра и с твърденията от оставката на Даскалова за политически натиск. До приключването на броя обаче отговори не дойдоха.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Есента донесе 10% по-високи наеми в София

19.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

2442 5
Какво точно договориха САЩ и Турция?
21% от населението на България е над 65 години

19.10.2019

864 6

Коментари

Хулиган

Що за съмнения се прокрадват към възможностите на новата шефка?

Знае ли да пише?

Знае.

Значи може да ръководи вписванията...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

генек

Вижда се - опитна професионалистка...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Проследяване: - партия Атака (ракета-носител за "изпиране" на връзката) - ДПС - ШИШИИ. 

Калинката е  била и правен консултант, и шеф на дирекция, и зам.-министър на спорта, където отговаряла за имотите, и шефка на Агенцията за малките и средни предприятия и сега - вписванията. Цял живот директор, нищо че няма и 10 години стаж.

Sir Mano

Абе какви ми ги говорят ... калпави дискове!!! Това може да повярва само някоя бабичка!

4 милиона били изхарчили за техника!

Та за $80 000 се купува професионален сървър с възможно най-надеждни хотплъг дискове реализирани в огледален диск (пази се пълно копие на информацията), представляващи 1 логически диск с размер 1 петабайт (1 000 000 000 000 000 байта), което е 1000 терабайта, при положение, че Търговски регистър е 40 терабайта. Този сървър осигурява трансфер от 40 гигабита по оптична свързаност ....

Три такива да баха купили за $240 000, един действащ и два, за да поддържат копия - един за топъл резерв (да може да тръгне до 1 мин. докато се рефрешнат DNS-ите) и един за бекъп.

За половин милион лева им е необходимата инфраструктура!!!

 

Нещо друго се прави в момента!

За мен това ще е кражбата на века! КТБ ще ни се види прашинка, в сравнение с това ...

Sir Mano

Притеснявам се, че в момента се сменя собственоста (направо се фалшифицира и приватизира) на държавни и общински имоти, както и  на хиляди хектари държавни и общински земи и гори. Все пак земеделските земи ще са най-ценната стока в бъдеще ... :(

buratinob

Агенцията по вписванията се сдоби с универсален шеф

,

Заглавието кефи.

Тази кака е универсална тапа или дупка, взех да се обърквам с джендърологията.

?
ivm1976

Руска агентура.

Джиджи

Агенцията по вписванията се сдоби с универсален шеф

Не!

Агенцията по вписванията се сдоби с БАШ КАЛИНКА на трета степен

???

 

jovani
снимка на jovani

Универсалните шефове са на почит във властта, независимо коя политическа сила я упражнява.

Да напомня за Никиту Василев, Хубавото Лиле или въздесъщият финансист Димитър Костов.

Г-жа Захариева, за която неподходяща длъжност все още не е измислена в държавата ни.

И други - да не се връщаме назад към правителствата на премиера съдия, философ и комсомолец.

 

Народа е рекъл - дялан камък. 

stifen

А бе тая барем е хубавица - за разлика от другите батбойковите караконджоли 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×