Quantcast
Сметната палата ще одитира всички договори по тол-системата | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Сметната палата ще одитира всички договори по тол-системата

409
 Илияна Кирилова

Сметната палата ще направи одит на всички договори, които Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила за изграждането, обслужването и събирането на такси в рамките на Националната тол система. Това гласуваха депутатите по искане на парламентарната група на БСП.

Червените депутати отправиха миналата седмица питане към регионалния министър Петя Аврамова защо АПИ е сключила анекс с австрийския консорциум "Капш" на стойност 141 млн. лв. за обслужване на Националната тол система, при условие, че първоначалната идеята е била тази дейност да се извършва от МРРБ и агенцията. Тогава стана ясно също така, че през тази година приходите от тол-такси от март до началото на декември са около 100 млн. лв. при очаквани и разчетени в бюджета 450 млн. лв.

"Милиардите очаквани от тол-системата се оказаха мираж. Не е виновна само COVID-пандемията за сривът на приходите, а провалът на системата още при старта й", коментира днес Георги Свиленски от БСП. Той припомни, че въпреки назначените близо 900 щатни служители в Националното тол управление, сега събирането на таксите е "дадено на концесия". "Капш" хем не понесоха финансов риск при изграждането на система, хем ще спечелят от нейното обслужване. Държавата постави себе си в лоша позиция", заяви Свиленски.

Министър Аврамова оправда преди седмица предоставянето на управлението на тол-системата за петгодишен период на "Капш" с мотива, че тол системата се оказала по-сложна от първоначалните очаквания. АПИ щяла да придобие от "Капш" ноу-хауто и авторските права върху софтуера след пет години. През този период компанията ще получи от държавата общо 141 млн. лв. 

"Ноу-хауто не може да бъде прехвърлено за няколко месеца, необходим е по-дълъг период, за да може нашите специалисти да бъдат обучени и подготвени да обслужват тол-ситемата", обясни днес депутът от ГЕРБ Младен Шишков. Той припомни, че тол-системата в България била една от малкото по света, която стартирала от първия път. "Подкрепяме идеята да има пълен одит на системата и обществото да е наясно какво се случва", каза Шишков.

Министър Петя Аврамова обясни на депутатите, че въпреки пандемията, която е свила дейността на транспортните фирми, през тази година от тежкотоварни автомобили са събрани с 6% повече приходи, отколкото през миналата година те са платили чрез винетки. "Подготвили сме още 10 800 км платени пътища, но не е сега моментът да се разширява мрежата", заяви Аврамова.

Още

Комитова иска да вдига пътните такси

19.10.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

3142
Шофьор натрупа 1400 лева глоби заради сгрешена винетка

10.08.2021

7242
Ако не са винетките, държавното тол управление ще фалира

08.07.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

5173