Медия без
политическа реклама

ГЕРБ обеща да има разследващ на Гешев до края на мандата им

Законопроектът за фигура, която да проверява главния прокурор, мина на първо четене в НС

18 Дек. 2020
БГНЕС

Управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти", подкрепяни от "Воля", приеха на първо четене със 100 гласа "за" промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава нова фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор. 46 гласа "против" дойдоха от групата на БСП и отцепилите се от левицата депутати около Красимир Янков. ДПС не участва в гласуването и дебата.

По време на обсъждането управляващите почти не опитаха да защитят собствения си законопроект. Вместо това атакуваха този на опозицията, който предлага съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Според Красимир Ципов от ГЕРБ единствено тяхното предложение гарантира независимо разследване на главния прокурор. Към момента проектозаконът гласи, че новата фигура ще е с мандат 7 години, ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), но по предложение на поне шестима членове на Прокурорската колегия. Освен това актовете му няма да подлежат на вътрешен инстанционен контрол.

Депутатът от БСП Крум Зарков изтъкна, че дебатът върви вяло, защото управляващите дори не си правят труда да спорят, а и не проявяват и гордост от законопроекта Зарков разкритикува предложените промени, като попита как е възможно 7 години един прокурор да се занимава само и единствено с една личност: 

"Той ще развие обсесия за тези години. Ами обектът на интерес? Той също е прокурор, който може да разследва разследващия. Той ще се интересува ли от живота и кариерата на човека, чието единствено задължение е да му повдигне обвинение и да го осъди. Не знам как тези две фигури ще съществуват в правния мир. Единият ще гони, другият ще бяга. Единият ще търси, другият ще се крие, и като един уестърн ще се гледат в очите кой първи ще посегне към Наказателния кодекс", каза Закров.

Той е категоричен, че за 4000 години писмено законодателство никой досега не се е сетил да направи подобна фигура на разследващ главния прокурор. "Ние трябва да сме щастливи, че след толкова време тук в България някой се сети", пошегува се той. В крайна сметка депутатът обяви, че управляващите се страхуват да попитат дали длъжността на главния прокурор у нас със сегашните и функции се вписва с демократичните стандарти.

Филип Попов от БСП също е на мнение, че законопроектът има съществени дефицити. Според него "кучето е заровено" в Закона за съдебната власт, който гласи, че главният прокурор и неговите заместници могат писмено да отменят и изменят прокурорски актове, освен ако били предмет на съдебен контрол. Така главният прокурор може да изменя актове против вътрешното убеждение на конкретния прокурор. "Свидетели сме на поредната каша на управляващите", заключи Попов.

Тодор Байчев от левицата също се изказа остро срещу предложението на ГЕРБ и ОП. "Хората искаха оставката на Борисов, а вместо това получиха проект за нова конституция. Искаха и оставката на главния прокурор, а сега им се предлага декоративен намордник, който няма възпиращи функции", категоричен е той. "Сега, ако хората стачкуваха срещу избора на Иван Гешев, ще им се предложи Гешо Иванов. Проблемът не е във фигурата, която ще бъде избрана, а в безконтролната работа на главната прокуратура, защото тя сама може да прецени на кого да повдигне обвинение, без да има контрол", каза още Байчев.

Независимият Явор Нотев зададе логичния въпрос как ще се намери подходящ, достоен кандидат, който да заема поста на разследващ главния прокурор, след като самата процедура по избор на шеф на държавното обвинение премина само с един кандидат - Иван Гешев.

По време на дебата в пленарната зала пролича явното нежелание на управляващите да защитят с аргументи своя законопроект и да отговорят на критиките на опозицията. Вместо това заключиха, че по този начин се изпълняват препоръките на Венецианската комисия и обещаха, че фигурата на прокурор, който разследва главния прокурор, ще стане факт до края на мандата на това Народно събрание.

Още по темата