Медия без
политическа реклама

Чартърните програми за Нова година са под въпрос

Египет, Тунис, Малдивите, Танзания и Дубай са единствените държави, където може да се пътува организирано в момента

18 Дек. 2020МИЛА КИСЬОВА

Обявените в четвъртък от здравния министър ограничителни мерки попариха надеждите на туристическите фирми да осъществят програми по време на Коледните и Новодишните празници. Организираните пътувания остават забранени до края на януари заради коронавируса, с което плановете да се доведат чуждестранни туристи в нашите зимни и спа курорти, се провалят.

Притеснителна е също неяснотата дали забраната важи и за чартърните полети, с които българи заминават за чужбина, посочиха от туристическия бранш. Новата заповед на здравния министър все още не е публикувана. 

"За нас, туроператорите, кошмарът продължава", коментира за "Сега" Павлина Илиева, управител на "Аполо" и председател на „Обединение бъдеще за туризма“. "Ние на практика не работим от 13 март. Още не знаем дали след 21 декември ще може да осъществим програмите си за чужбина. Безумно е седмица преди Коледа и две седмици преди Нова година да не можем да кажем на клиентите ни дали ще пътуват, при положение, че нашите програми се продават два-три месеца напред. В същото време, когато стане въпрос за подпомагане и компенсации, държавата ни обяснява, че нашият бизнес е отворен", каза Илиева.

Туроператорите подчертават, че действат много отговорно и държат да бъдат спазени всички здравословни мерки. "Това, което бяхме подготвили за Нова година, са самолетни програми към държави, които изискват PCR на влизане и излизане. Т.е. хората, които ще пътуват, имат оптимален процент на сигурност както при качване на самолета, така и в хотелите, където има драконовски мерки по отношение на хигиената", заяви управителят на "Аполо".

Става въпрос за пътувания до Египет, Тунис, Малдивите, Занзибар (Танзания) и Дубай - единствените дестинации, където може да се влиза с PCR тестове в момента. Цената на самия тест е част от туристическия пакет, като някои туроператори дори работят с определени лаборатории на преференциални цени. В същото време има достатъчно нашенци ентусиасти, които са се записали да посрещнат 2021 г. във въпросните екзотични страни. Според туроператорите рискът да се пътува с градския транспорт в София е по-голям, отколкото чартърните програми, които те са организирали.

Другите възможни дестинации, но вече с автобусен превоз, са за Северна Македония и Сърбия.

Заради строгите ограничителни мерки самолетните и автобусните пътувания към останалите европейски държави са на практика невъзможни.

Най-пресният пример за провалени екскурзии около Нова година е Турция. Президентът Ердоган обяви тези дни пълна блока на страната със забрана за излизане. Затварянето ще е от 21 часа на 31 декември и ще продължи до 5 часа сутринта на 4 януари 2021 г. Това поставя под въпрос и чартърните програми до Анталия в този период.

След провалените екскурзии и почивки през март-май сега туроператорите се притесняват от поредно връщане на пари на клиенти, което още повече ще срине финансите им. Затова много агенции още преди месец са започнали да отменят програмите си за Коледа и Нова година.

"Ако продължат да действат същите мерки, ще трябва туристите да пътуват индивидуално", коментира Байко Байков, управител на „Бохемия“, цитиран от специализирания сайт travelnews.bg. Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), пък е убеден, че чартърните полети не попадат в обсега на забраната за организирани пътувания, защото авиокомпаниите оперират свободно и всеки може да си купи билет.

ХОТЕЛИЕРИ

Ресторантите в хотелите получиха разрешение да работят след 21 декември само за гостите на хотела при определени условия - хранене на смени с не повече от 50% от капацитета на заведението. Това донякъде е лъч светлина и може да докара български туристи в планинските и спа курортите в този момент. Липсата на възможност къде гостите да се хранят напълно обезсмисля работата на хотелите в момента. Условието обаче ресторантите да работят с вечерен час до 22.00 часа проваля плановете и на хотелиерите, които са разчитали на оборот от новогодишни празненства.

Още по темата