Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите стигнаха до компромис за нерегламентирания автопревоз

Повторно бяха разгледани и одобрени коригирани текстове, от които и опозицията този път остана доволна

16 Дек. 2020ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Превозвачи организираха мащабен протест срещу ветото на президента.

Парламентът разгледа повторно и одобри компромисни текстове, засягащи наказването на нерегламентирания обществен превоз на пътници.

Предните разпоредби, които бяха прокарани тихомълком от ГЕРБ чрез преходните и заключителните разпоредби на Кодекса на търговското корабоплаване, предвиждаха до 10 години затвор, глоба до 15 000 лв. и конфискация на половината имущество на онези, които превозват пътници без лиценз. Начинът, по който бяха написани, предизвика сериозни обществени опасения, че под ударите на закона може да попадне и споделеното пътуване. С този аргумент президентът Румен Радев наложи вето, което изненадващо намери достатъчно подкрепа сред депутатите. Това предизвика протести сред част от превозвачите, които блокираха междуградския транспорт и оргатнизираха автошествие в София.

В подобна ситуация парламентарният правилник диктува, че оспорените текстове следва да се върнат за ново разглеждане по процедурата за второ четене. За да не допуснат ново фиаско, депутатите от ГЕРБ редактираха текстовете. Новият вариант, който беше одобрен в сряда, гласи, че който без разрешение, регистрация или лиценз извършва по занятие обществен превоз на пътници, се наказва със затвор от 1 до 3 години. Когато деянието е извършено от няколко лица, които предварително са се сговорили, или се ползват фалшифицирани разрешителни, наказанието е от 2 до 5 години зад решетките и глоба от 2000 до 10 000 лв. При всички случаи превозното средство, използвано за престъплението, ще се отнема в полза на държавата.

Освен това, за да се разграничи криминалното от административното нарушение, се правят поправки в Закона за автомобилните превози. В него се уточнява, че общественият превоз означава такъв, който се извършва срещу „заплащане и икономическа облага”. Досега беше „заплащане или икономическа облага”. Според управляващите тази редакция е достатъчна, за да се разграничи споделеното пътуване от онова, което се извършва с цел печалба. По същата причина е направено уточнението, споменато по-горе, че се наказва превозът, извършван по занятие.

От БСП останаха доволни от поправките и дори изказаха благодарност, че управляващите са се вслушали в критиките на опозицията и на държавния глава. Соцдепутатът Георги Свиленски посочи, че така направените редакции разграничават административното наказание от наказателното преследване и намаляват предвидените години затвор. „Хората, които извършват споделеното пътуване, вече могат да бъдат спокойни”, допълни Свиленски. Той обаче не пропусна да отправи чисто политическа критика: „Ние ще подкрепим тези текстове с ясното съзнание, че няма да решат проблема, ако нямаме правителство, което да не е корумпирано.”

Управляващите признаха с половин уста, че е съществувала възможност разпоредбите в първоначалния им вид да превърнат в престъпление най-банални ситуации – например, като се плати горивото на някого, за да те откара някъде. Но изразиха увереност, че новите промени ще предотвратят подобни куриози. И се опитаха да се оправдаят за начина, по който подходиха в началото. „Когато държавата даде 30 милиона при първата ковид ситуация и 30 милиона предстои да бъдат дадени сега на транспортния бранш, тези пари щяха да отидат на вятъра, защото нямаше да бъдат затворени всички кранчета, от които можеха да изтичат средства заради превозвачите, които осъществяват нерегламентиран превоз”, обясни депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

Още по темата