Медия без
политическа реклама

Починалите от Ковид-19 пак тръгнаха нагоре -157 за денонощие

Много са излекуваните за 24 часа - 4290, но и 588 души са в интензивни отделения

12 Дек. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Починалите от Ковид-19 пак тръгнаха рязко нагоре, след като Единният информационен портал  отчете нови 157 жертви за последните 24 часа. Ден по-рано те бяха 122. Това прави с 35 повече - или става дума за ръст с над 20%. Починалите са повече и дори от предната събота, когато те бяха 147. 

Иначе новите случаи на заразени за денонощието са 3097 при направени 8 587 теста. Това означава, че положителните проби са 36%. Общият брой на потвърдените случаи става 177 665, от които 92 581 активни. Прави впечатление и рекордният брой оздравели за едно денонощие - 4290. Общият им брой е 79 522.

В същото време обаче нарастват и хората в болници - 7151, както и тези в интензивни отделения. Ако вчера в реанимации бяха 542, то сега са вече 588. Миналата събота са били много по-малко -  504.

Най-много нови случаи има в София (град) - 476, но близо са Пловдив - 336, Бургас - 300, Варна - 267. Най-малко са в Разград -11, Кърджали-16, Смолян -18, Търговище и Силистра - по 22, Видин-26.  В София град потвърдените случаи са вече 50122.

В останалите области новозаразените за денонощието са, както следва: Благоевград - 118; Велико Търново - 98; Враца - 93; Габрово - 45; Добрич - 56; Кюстендил - 120; Ловеч - 62; Монтана - 47; Пазарджик - 97; Перник - 87; Плевен - 91, Русе - 141; Сливен - 175; София област - 96;  Стара Загора - 137;  Хасково - 84; Шумен - 60; Ямбол - 96.

Вече 7744 са потвърдените случаи при медицинския персонал, като  лекарите са 2609, медицинските сестри - 2525, фелдшерите - 184, а санитарите - 1047. Според Националната информационна система медицинските служители, при които е била констатирана коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа, са 125. От тях 37 са установени при лекари, 49 - при медицински сестри, 23 - при санитари, 3 - при фелдшери и 13 - при друг медицински персонал.

 

Продължава най-много потвърдени случаи да има във възрастовата граница между 30 и 59  години - 101 933 случая.

 

- Натискът върху болниците продължава да расте, свидетелстват коментари на лекари от различни части на страната. Управителят на Белодробната болница във Велико Търново д-р Стела Денчева коментира пред БНР, че ситуацията при тях е изключително тревожна заради липсата на медици и постоянно растящия брой заболели. В Covid отделението се лекуват 19 болни, има други пациенти с неспецифични белодробни заболявания, както и болни с туберкулоза. При нужни осем лекари, в болницата са едва трима, което я обрича", заяви тя. "Даже много се притеснявам какво ще се случи от началото на следващата година, защото тогава има вероятност дори болницата да затвори. Колегите не желаят да работят с пациенти с коронавирус", призна тя. Двама лекари са напуснали, двама са с предизвестения. Според д-р Денчева причината е, че стимулите за работа на първа линия могат да се получат от един работодател, а част от лекарите в белодробната болница са на допълнителен трудов договор.

"Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението. Хората в бели престилки полагат неистови усилия и се грижат за хоспитализираните. Някои дори не се прибират, защото няма кой да поеме смените им", това коментира кметът на Бургас Димитър Николов в свой пост във фейсбук след среща с директори на болници в града. По думите му десетки лекари, медицински сестри и санитари в момента са заразени, а някои от тях - и повторно. "Моля ви, съдействайте на бургаските болници! На бургаските медици! Знаете как! Повтаряно е до втръсване! Търсете Спешна помощ само когато наистина се налага! Доверявайте се на преценката на личните лекари и медиците в триажните центрове! Те решават дали пациент е за хоспитализация, или за домашно лечение", апелира той. Николов написа, че "почти няма бургаска болница, която да не е загубила медик в битката му с вируса". "А заразените са десетки. И няма кой да ги смени! В Белодробната болница 16 процента от персонала е заразен. По-леките случаи спят в отделението, за да се грижат за настанените болни. В реанимацията на УМБАЛ от 12 лекари - 4 са заразени, както и четири медицински сестри. В останалите отделения много медици също се лекуват. А потокът на спешни пациенти извън ковид случаите продължава. В Бърза помощ губят вече втори свой колега. Ресурсът от медици е на изчерпване! Единици са медицинските лица от съседни области, които се включват в работата на бургаските болници, защото кадровият ресурс и в България, и в Европа е на критичния си минимум! Затова, от името на управителите на бургаските болници, призовавам здравите: моля ви, ограничете още повече контактите си! Това ще е вашата неоценима помощ и подарък за медиците и за близките ви!", апелира той.

По-рано през деня стана ясно, че и ситуацията е много тежка и в болниците в Ямбол - местата там са на изчерпване, а интензивните сектори са почти запълнени. Пълна е и ковид-реанимацията на областната болница "Св. Пантелейон" в Ямбол, пред която коли на спешна помощ спират през минути.

- „Хората с класическите алергии са тези, които могат да проявят алергична реакция и към ваксината. Техните организми се съпротивляват на чужди вещества, като образуват специфични антитела, които се свързват със съответния чужд агент. Това са т.нар атопици. Те би трябвало да бъдат най-заплашени”,  заяви клиничният алерголог от болница "Иван Рилски" проф. д-р Тодор Попов пред Нова тв. Той обясни, че това не значи, че обикновен човек не може да отключи реакции.

„Има ли органично вещество, биологичен материал, винаги има възможност за съпротива на организма, който да покаже, че това някакви не му пасва. Теоретично ваксината на Pfizer и BioNTech е със сравнително нисък потенциал да предизвика реакции, тъй като става дума за изключително прост от биохимична гледна точка материал, който освен това не е толкова голям като молекула. Това намалява шанса той да предизвика алергична реакция”, обясни проф. Попов.

Той подчерта, че в момента се създават необходимите правила за поставяне на ваксините и методология на действие преди ваксинацията. „Със сигурност трябва да продължим с внимателния подбор на тези, които трябва да бъдат ваксинирани. Тук роля имат и придружаващите заболявания, които могат да направят един индивид особено застрашен. Със сигурност някои лекарства могат да усилят някои реакции след ваксината. Препоръчва се пациентите да се консултират предварително и да има предварителен подбор на тези, които ще бъдат ваксинирани”, подчерта проф. Попов.

Още по темата