Медия без
политическа реклама

Пожарникар и ревизор-хореограф спасяват Бургас с празни язовири

Питейната вода е кът, но паричните потоци за доставянето й преливат

Фейсбук
Борисов и Димитров разговарят задушевно с чертежи пред тях след скандала в парламента.

През последните седмици министърът на околната среда и водите Емил Димитров–Ревизоро сътвори неповторим екшън. Повод бяха рисковете за водоснабдяването на Бургас. Най-напред нахока от парламентарната трибуна колегите Десислава Танева, Петя Аврамова и кмета Димитър Николов, че с бездействие превръщат града във втори Перник. После промотира пред премиера Борисов идеята си за превръщане на язовирите „Ахелой” и „Порой” в питейни, дотърча и в Бургас, за да убеди местните институции да не я провалят. В суматохата издейства от премиера уволнение на зам.-министър и назначаване на двама нови, а и лансира реализация на проекта без обществени поръчки.

Ексцентричният Димитров трудно може да бъде обвинен в непоследователност. През живота си е правил далеч по-луди и хитри неща, пък и с бургазлията Валери Симеонов се заеха още от лятото да избавят града от водна криза. По-детайлно вглеждане в темата обаче отваря дилема воден извор ли ще бликне с проекта, или финансов.

 

Празен язовир е проблем, два празни – спасение!

 

Липсата на валежи през последните години намали количествата в язовир „Камчия”, който захранва Бургас (отчасти и Варна). В момента полезният му обем е пълен 1/5, а според прогнозната на екоминистерството водата ще стигне до месец май. За да няма криза, на първо време е намалено подаването към Варна. И тук идва главната идея на Димитров - язовирите „Ахелой” и „Порой” от земеделски се превръщат в питейни, свързват сe с деривацията „Камчия” – Бургас. Ще имат статут на резервно захранващи областта. Всичко това означава ремонт или изграждане на кули, помпи, пречиствателни станции, стени, плюс полагане на 10 км нови тръби. Спускани към медиите информации сочат 50 млн. лв. цена с тенденция за 60 млн. В бляновете на екоминистъра всичко трябва да е построено до 20 февруари, за да не се ползва темата като критика при парламентарния вот. Времето щяло да бъде пришпорено чрез обявяване на частично бедствено положение край язовирите и тръбите, тоест да няма протакане с конкурси, процедури за околната среда и т.н.

Всяко претупване при харченето на милиони е съмнително, но цялата тази работа има един друг базов проблем. Той не е във факта, че тепърва около „Ахелой” и „Порой” ще се изграждат санитарни охранителни зони. Нито че намаленото подаване от „Камчия” за Варна означава неимоверно по-скъп добив (северният град ще компенсира чрез девненските извори, където себестойността е седемкратна, но цената до вота няма да се промени, за да не се получи нова предизборна критика). Базовият проблем е, че мащабите на „Ахелой” и „Порой” са твърде скромни, особено в сухи години. По данни на МОСВ капацитетът на „Порой” е 45.2 млн. куб. м, а полезният му обем сега през декември е 7.1 млн. куб. м; „Ахелой” е с 12.7 млн. куб. м общ обем, използваеми в момента са 1.7 млн. куб. м. „Камчия”, чийто капацитет е 233.5 млн. куб. м, е с полезен обем 32.6 млн. куб. м сега. Тоест заедно „Порой” и „Ахелой” са четири пъти по-малки от „Камчия”, пак заедно водата в тях е 3.5 пъти по-малко и двата са по-празни от „Камчия”. Могат ли тези язовири, дори и след ремонтите, които ще намалят загубите на вода, да бъдат наистина от полза? Колко месеца би се разчитало на тях при криза, за да оправдаят милионите? Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, макар да е поддръжник на проекта, не скри пред "Сега" настоящата ситуация: „По информация на ВиК в единия почти няма вода, за да служи за резервно водоснабдяване. В по-големия - Поройския, има за определено време”.

 

Естествено, изкуствено или изкусно?

 

Пред БНТ Димитров обясни, че двата водоема ще се пълнят по естествен път от Руенския Балкан. Ако не можели да сбират вода, нямало да бъдат построени навремето. За Чолаков ползите също са огромни: „Ремонтите са предвидени в подходящото време – добре е водата да бъде на подходящо ниво с оглед на откоси, пораженията по стените и т.н. Ще имаме резервен вариант, който с години ще е от полза за областта. Навремето специалистите са предвидили четири възможни засушавания за 100-годишен период”. Деканът на хидротехническия факултет към УАСГ доц. Петър Филков пък коментира, че идеята е добра, всяка вода е от помощ, въпрос на конкретна реализация е как наистина ще се помогне.

Има обаче и яростни мнения против. „Бургас не е застрашен. Водните кризи се създават изкуствено, за да може управляващите да си заделят пари за чекмеджетата. Сега е началото на зимата и не може да се прави прогноза какво ще е пролетното пълноводие. „Ахелой” и „Порой” са малки, биха помогнали за водоснабдяване 1-2 месеца. Не са изследвани водите им. Ако само за едните пари е работата - има смисъл. По-добрият вариант е язовир „Цонево” да се включи за водоснобдяване на част от Варненска област и Добричка и по този начин да се икономиса вода от „Камчия”", коментира пред „Сега” Асен Личев, бивш шеф на дирекцията по управление на водите в МОСВ. Според него изкусно се създава организиран хаос. Личев добави: „На върха е пожарникар. Ресорният министър е хореограф-ревизор” (има предвид образованията на Димитров – б.а.). Надолу по веригата били юрист, икономист.... „Кой от тях разбира от управление на водите!? - това е тъжната истина”, завърши Личев. Димитър Куманов от сдружение „Балканка” също се чуди как с празни язовири ще се изпълни целта (интервю пред сайта „Флагман)”.

 

При парите суша няма

 

Чолаков сподели още, че точни изчисления за мащаба на инвестициите все още липсват. По негова информация милионите ще дойдат от Държавната консолидационна компания (ДКК). След скандала на Ревизоро в парламента пък Борисов бе казал, че 850 млн. лв. са предвидени за сектора в европейския План за възстановяване. Отделно със 100 млн. лв. ще бъдат ремонтирани и тръбите от „Камчия” към Варна. След всичко това е ясно, че финансовите потоци тепърва ще текат по всички направления. И тук идва още един ключов момент. През 2018 г. правителството отпусна на ДКК 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири. Свършената работа до момента е минимална, въобще не е ясно къде потъна колосалната сума. Отделно пари бяха налети в новосъздаденото държавно предприятие за язовирите, което засега осигурява единствено заплати на служителите си. Две години по-късно се оказва, че след толкова много пари и залисия някой се е плеснал по челото и установил, че язовирите край Бургас трябва да се ремонтират спешно - и настава суматоха без процедури, с разчети на коляно. Разбира се, никой не е чак толкова прост, че да допусне неволно такава бъркотия. За водните проблеми на Бургас се говори поне от 15 години (първата идея бе изграждане на язовир). Въпреки това "Ахелой" и "Порой" не бяха в плановете на ДКК. Бъркотията е нарочна, за да потъват милионите.

Но най-интересното е, че проектът е обречен на успех. Ако вали, Бургас ще се снабдява все така от "Камчия", няма да се тества работи ли резервното захранване. Ако не вали, криза ще има, но при толкова невалене виновна ще си е природата - (не)пито-платено.

Още по темата