Медия без
политическа реклама

15 140 полицаи са наградени за работа на първа линия срещу Covid-19

Поне 5000 обаче не са получили нищо

Илияна Кирилова

Между 5 и 7 хиляди служители на Министерството на вътрешните работи не са получи обещаната им награда от 650 лв. за това, че са работили на първа линия в борбата срещу Covid-19. Това каза пред "Сега" заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов. Според него въпросният бонус е раздаван по силно неясни критерии.

Поради това "Сега" попита силовото ведомство по Закона за достъп до обществена информация за общия брой на служителите, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, както и колко от тях са получили 650 лв. награда. В отговора на МВР се казва, че дирекция "Планиране и управление на бюджета" не разполага с информация колко точно полицаи са изпълнявали задълженията си в такава рискова среда.

"За професионално изпълнение на важни служебни задачи и постигнати високи резултати в служебната дейност с широк обществен отзвук, свързани с опазването на живота и здравето на гражданите във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение по повод пандемията от Covid-19, са издадени заповеди за отличаване с индивидуални парични награди в размер на 650 лв. на 15 140 държавни служители със статут по ЗМВР", отговарят от министерството.

От там съобщават още, че за изплащането на допълнителни възнаграждения за извънреден труд и награди във връзка с предотвратяването или ограничаването на разпространението на коронавируса са одобрени от Министерския съвет допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 29 000 000 лв. "Ако приемем, че 14-15 хил. служители са получили 650 лв., поне 5 до 7 хил. не са", коментира от своя страна Илия Кузманов пред "Сега". Той обясни още, че на въпрос от синдикалната организация кой е отговорен за разпределянето на паричните награди, от МВР са отговорили, че това се прави от директорите на дирекциите.

Неизплатените поощрения за работа на първа линия в борбата с Covid бяха дадени като пример за лошо отношение на властта от протестиращите служители на силовото ведомство, които са недоволни от заложеното увеличение на заплатите им през следващата година. На два пъти полицаи и пожарникари излизат на национален протест заради липсата на разбирателство между ръководството на вътрешното министерство и синдикатите за 30-процентно увеличение на възнагражденията.

От СФСМВР са категорични, че дадените до момента 15 % увеличение могат да послужат като добра основа за преговори, но не и за нещо повече. "Чухме суперлативи за МВР през април и май, както и доскоро, по време на протестите, оценките бяха отлични. В един момент всички те бяха материализирани с подигравателни 10%, и то в последния момент“, коментират полицейските синдикати.  

ГЕРБ със сигурност може да влезе като най-лош пример за комуникация с масите заради това как успя да настрои срещу себе си и най-благоразположените хора, включително и тези от МВР.

 

Още по темата