Медия без
политическа реклама

Българите свикват с мисълта за по-строги мерки срещу COVID-19

Една трета са хората у нас, които вярват, че здравната криза може да продължи повече от година, сочат данни на „Галъп”

30 Ноем. 2020
Галъп Интернешънъл

Нововъведените мерки срещу коронавируса се ползват с подкрепата на малко, но отчетливо мнозинство от българите, става ясно от социологически сондаж на „Галъп Интернешънъл”, проведен в периода 27-29 ноември. Зад новите ограничения застават 56 процента от анкетираните, а 42 процента ги отхвърлят.

Обществото в последните месеци като че ли и самостоятелно достигна до идеята за нови, по-строги мерки, смятат социолозите. Като доказателство сочат, че през лятото над 60 на сто са били срещу втвърдяването на мерките. Към началото на ноември обаче мненията „за“ и „против“ вече са поделени поравно.

„Без да има особено мнозинство в подкрепа на втвърдяване, това все пак показа, че сериозните числа при новозаразените, а и примерите от чужбина, карат и българите да „свикват с мисълта“, че ново затягане е въпрос на време”, коментират от агенцията.

Анкетираните са несигурни кого може да се очаква краят на кризата. Най-много (32 процента) са онези, които смятат, че може да продължи повече от една година. Една четвърт се надяват, че ще отшуми до пролетта на 2021 г., а 16 процента очакват това да стане до лятото на следващата година. Само 3 процента допускат, че всичко ще приключи през есента, а 9 процента – в края на 2021 г.

„Това е сериозно отрезвяване спрямо началото на лятото, когато около 60 процента вярваха, че ще има нормализация до края на годината. С ръста на случаите по-късно през лятото, този дял спадна до около една трета още през юли”, констатират социолозите.

Според тях една от причините за оптимизма през лятото е сериозната гласност, която са придобили „алтернативни разкази за ситуацията”. И сега две равни половини от анкетираните (при известен дял колебаещи се) приемат или отхвърлят философията, олицетворена от доц. Мангъров. Това показва, ако не разделено, то поне сериозно объркано общество, смятат анализаторите.

Поради неизвестността мненията са разделени дори по въпроса за ваксините. На въпроса „Бихте ли се ваксинирали срещу Ковид, когато има одобрена ваксина?“ положително отговарят 43 процента, докато отрицателно реагират 48 процента, а останалите се колебаят.