Медия без
политическа реклама

Зловеща катастрофа спря за час и половина Гран при на Бахрейн

След още две излизания на кола за сигурност Хамилтън извоюва 95-а победа във Формула 1

29 Ноем. 2020Обновена
TWITTER

Страховита катастрофа във Формула 1 по чудо се размина без сериозни последствия за пилота на "Хаас" Ромен Грожан. Опитният френски пилот загуби контрол върху болида си в самото начало на състезанието за "Гран при" на Бахрейн и се заби в предпазните мантинели край пистата "Сахир".

Само три завоя след старта на надпреварата след контакт с болида на Даниил Квят ("Алфа Таури") Грожан излезе от трасето и се вряза челно в оградата. При ужасяващия сблъсък колата се разцепи на две и избухна в пламъци, но някак французинът се измъкна практически невредим.

Grosjean’s car literally ripped in half and burst into flames, the worst crash I’ve ever seen in 15+ years of watching F1, thank god he’s okay #BahrainGP pic.twitter.com/VZOWRucyQk

— Lord Insecurity (@americaneedshim) November 29, 2020

Първите новини от медицинската комисия на Ф1 бяха, че пилотът има леки натъртвания и изгаряния по китките и глезените, както и съмнения за спукани ребра, но като цяло е в добро физическо състояние. Грожан мигновено беше обгрижен от парамедиците край пистата, както и от пожарникарите, които охладиха състезателния му костюм. Французинът бе показан от ТВ камерите да ходи, макар и трудно, към линейката, подкрепян от медицинския екип.

Състезанието беше веднага прекъснато и беше подновено след близо час и половина. Първо бяха възстановени всички обезопасяващи средства по трасето в пустинята.

Great work from the medical crew #BahrainGP 🇧🇭 #F1 pic.twitter.com/BhxFSyf5GD

— Formula 1 (@F1) November 29, 2020

Extraordinary images of the Romain Grosjean accident.#SkyF1 | #F1 | #BahrainGP 🇧🇭 pic.twitter.com/4F9oDRNLgs

— Sky Sports F1 (@SkySportsF1) November 29, 2020

Минути след рестартирането на надпреварата нов инцидент отново доведе до спиране на състезателния режим. По ирония на съдбата в него отново беше замесен руснакът Квят, в чийто автомобил този път се закачи Ланс Строл. Канадецът се преобърна със своя "Рейсинг Пойнт", като колата му остана на пистата с гумите нагоре, но той също успя да се измъкне невредим.

Now we got Lance Stroll on his head pic.twitter.com/q1SR1NPwvo

— BrakeHard (@BrakeHard_) November 29, 2020

⚠️ SAFETY CAR ⚠️

Stroll has crashed

The Canadian has radioed the team to say he is ok and he's out of car #BahrainGP 🇧🇭 #F1 pic.twitter.com/C6fRGPjBL3

— Formula 1 (@F1) November 29, 2020

На трасето временно излезе кола за сигурност, която води колоната до 9-ата обиколка. След като най-сетне състезанието влезе в характерен режим, стартиралият от полпозишън Люис Хамилтън методично изгради убедителен аванс пред преследвачите, който го отведе до 95-ата победа в кариерата му.

Британският ас на "Мерцедес" беше начело във всеки момент от продължилата 3 часа гонка в Бахрейн, но в крайна сметка му се наложи да финишира зад колата за сигурност, излязла на пистата за втори път две обиколки преди края. Тогава се възпламени болидът на "Рейсинг Пойнт", управляван от Серхио Перес, движещ се в този момент трети.

В крайна сметка мексиканецът беше принуден да напусне състезанието и призовата тройка беше попълнена от двамата пилоти на "Ред Бул" - Макс Верстапен финишира втори, а Александър Албън - трети.

За Хамилтън, който предсрочно си гарантира седмата световна титла, победата беше пета поредна и общо 11-а от 15 старта през 2020 г. Така 35-годишният англичанин изравни личния си рекорд за най-много последователно спечелени състезания и продължава да преследва изравняване на рекорда за най-много успехи в един сезон - 13 на германците Михаел Шумахер (2004) и Себастиан Фетел (2013).

До края на настоящата кампания има още две състезания - отново в Бахрейн на 6 декември и в Абу Даби на 13 декември.

Ключови думи:

Формула 1, Люис Хамилтън, Ромен Грожан, Ланс Строл, катастрофа

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

Падна най-старият световен рекорд в леката атлетика

15 Апр. 2024

Късмет за шампиона за старта в "Крусибъл"

18 Апр. 2024

"Байер" стигна в сетния миг до исторически рекорд

19 Апр. 2024

Викове "Оставка!" изпратиха "ЦСКА-София" след шокираща загуба

12 Апр. 2024

ПЪРВА ЛИГА, XXIX КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

15 Апр. 2024