Медия без
политическа реклама

Софиянци финансират с 3,5 млн. лв. забатачения ремонт на Западен парк

Борис Бонев от "Спаси София" предложи ГЕРБ да даде сумата от субсидията си, управляващите го отхвърлиха

Илияна Кирилова
Ремонтът на "Западен парк" вече трябваше да е приключил, а в хода на дейностите от ОПРР наложиха санкции по изпълнението на проекта.

Управляващите в София гласуваха да се отпуснат извънредно 3,5 млн. лв. от бюджета на Столична община, за да се застраховат за приключването на забавения ремонт на Западен парк. С гласовете на коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака" Столичният общински съвет реши сумата от данъците на софиянци да бъде дадена на зам.кмета по екологията Десислава Билева, която отговаря за проекта. Парите са нужни за плащания по сключения договор "Възстановяване на Западния парк - представителна част", макар че той е одобрен за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж". Общата стойност на ремонта е близо 11 млн. лв. с ДДС, от които около 8,5 млн.лв. трябва да са безвъзмездни средства от Европа. Безлихвеният заем се налага да бъде поискан заради 90-дневния срок за разплащане с управителния орган- Министерството на регионалното развитие и благоустройството, се посочва в доклада на зам.-кмета Билева. "В тази връзка възниква риск от невъзможност за спазване на сроковете за плащане по сключените с изпълнителите договори", пише още в него. Според зам.кмета отпуснатият временен заем на общината ще бъде възстановен след получаване на евросредствата.   

Не е сигурно обаче, че те ще дойдат в пълен размер. Както "Сега"  писа през октомври, МРРБ наложи финансова корекция на Столична община в размер на 2,5 млн. лв. по договора с ОПРР. Наказанието е в размер на 25% от парите, които ЕС първоначално отпусна. Столична община вече води едно съдебно дело за наложена санкция от 5% по този договор заради проблеми при провеждането на обществената поръчка, а през октомври кметството е санкционирано с още 25%. Общината обжалва и това постановление. Това е максимално възможната санкция за допуснати нередности по оперативните програми. Преди време по сходен начин Столична община загуби част от бюджета за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", по който също бе наложена корекция.

Днес общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София" предложи исканите 3,5 млн. лв. да бъдат платени от партийната субсидия на ГЕРБ, а после управляващите да си възстановят сумата, ако ЕС преведе парите за ремонта в пълния им размер. Борислав Игнатов от "Демократична България" пък поиска докладът за 3,5-те млн. да се отложи, за да може от партията на Бойко Борисов да обсъдят искането. Мнозинството обаче отхвърли предложението и на Бонев, и на Игнатов.     

Както вече стана дума, ремонтът на Западен парк трябваше да приключи през 2019 г., но последно бе отложен за март 2021 г. Договорът за обновлението на парка бе възложен през 2018 г. на "Галчев инженеринг". Дейностите започнаха през юни същата година, като целта бе за 365 дни да се обновят настилките на алеите в представителната част на парка, да се изградят нови детски площадки, а цялото парково обзавеждане да се подмени, като максимално се запази автентичният му вид. Ще се инсталира също ново осветление и видеонаблюдение. Обновяването обхваща едва 530 дка, простиращи се между кварталите "Люлин", "Света Троица", "Гевгелийски", "Красна Поляна" и "Западен парк", а цялата площ на парка заедно с гората е над 2000 дка.

Първата отсрочка дойде, след като изпълнителят обяви, че не е работил заради дъждове, а Столична община призна 134 неработни дни. През лятото на 2019 г. пък се оказа, че е сгрешен проектът за ремонт около входа на парка от бул. "Сливница". Не било взето под внимание, че близо до арката на входа минава магистрален водопровод за квартал "Люлин" и че строежът на нови съоръжения върху него е рисково. Автор на проекта бе "Проджект планинг енд мениджмънт" ООД. По настояване на кмета Йорданка Фандъкова директен контрол по новото проектиране бе възложено на главния архитект Здравко Здравков. Впоследствие по предложение на бившия зам.кмет по екологията Йоана Христова като краен срок за приключване на дейностите в Западен парк бе записано март 2021 г. 

Още по темата