Quantcast
Идеята на министър Ангелов за COVID-болници крушира | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Идеята на министър Ангелов за COVID-болници крушира

Частично се сбъдва намерението и за "чисти" лечебници
4 925
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Идеята на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всяка област да има самостоятелна болница за лечение на коронавирус се проваля. Другото негово успоредно настояване - да се разкриват лечебници, в които няма болни от COVID-19, e на път да се увенчае с частичен успех.

Министърът бе пратил в началото на седмицата писма до областните щабове с искане да посочат кои точно заведения ще реорганизират за целта. Изискваше се отговор в спешен порядък. Първи отрицателно и на двете идеи отговориха Русе и Кюстендил, с което стана стана ясно, че процесът няма да е лесен. После отказ дадоха и други градове. Вчера медицинският съвет на област София сметна за "нецелесъобразно, неприложимо и непрепоръчително" намерението за разкриване на COVID-болница. Като евентуално „чисто“ лечебно заведение бе посочена УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, но това да стане след изписването на хоспитализираните към момента пациенти с коронавирус - не те да бъдат премествани в други заведения. "Предвид дифузното разпространение на коронавирусната инфекция на територията на област София изчистването на лечебни заведения от инфекцията и тяхното строго профилиране ще бъде затруднено. (...) Във всички лечебни заведения в областта, с изключение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция", се казва още в становището на медицинския съвет за област София. Той е решил и да възложи на РЗИ анализ на заетостта и оборудването на болничните легла в COVID-отделенията, за да се види необходимостта от увеличение на леглата.

И Бургас като София отговори положително единствено на идеята за "чисти" болници. Дори предложи няколко - кардиологичната болница „Сърце и мозък“, Очната, както и заведенията в Поморие и Средец. Но самостоятелна COVID-болница бе отхвърлена, защото "не би задоволила нужния брой легла и ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания".

И двете предложения бяха отхвърлени в Пазарджик. А и в Шумен. "При 219 легла, настанените до тази сутрин пациенти в усложнено състояние с коронавирусна инфекция са 256", съобщи за Радио Варна депутатът от БСП доктор Десислав Тасков, доброволец в шуменската болница. "Няма пациенти в състояние, което не изисква хоспитализация. Повечето от настанените са неадекватно или недостатъчно лекувани хора, потърсили помощ след влошаване на състоянието", разказа Тасков. Чиста болница няма да има и в Кърджали. "Единствената болница, която разполага с достатъчен брой профили, за да извършва лечение на болните не само с COVID-19, е областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Но тя не може да бъде определена за „чиста“, тъй като нейния леглови фонд и ресурсен кадрови потенциал е най-големият в областта. 340 са леглата в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, те са два пъти повече от всички легла на всички останали болници в областта взети заедно. Така че там задължително ще бъдат приемани и пациенти с COVID-19, но тя не може да остане „чиста болница“, коментира пред БНР и областният управител на Кърджали Никола Чанев. 

 

МЪКИ

Много трудно се осъществява идеята за COVID-болница в Пловдив, уж обещана на мига от премиера Бойко Борисов и кметът Здравко Димитров. Градската управа отправи вчера апел към общините от областта да направят дарения за преструктурирането на  МБАЛ “Св. Мина”. Първа с 5000 лв. помогна община Родопи. "Община Пловдив продължава да полага усилия за привеждането на МБАЛ “Св. Мина” в COVID-болница. Разкрит  е необходимият брой легла, за да се отговори на изискванията на РЗИ-Пловдив. Направен е анализ на състоянието и са описани необходимите ремонти дейности, апаратура и медицински консумативи, които спешно трябва да се подсигурят, за да може общинското лечебно заведение да функционира нормално. Приоритетно е разгледана съществуващата кислородна система, която покрива една трета от леглата и се нуждае от ремонт, а за останалите две трети е изработен проект и изграждането му започва веднага. Сума за доизграждане на инсталацията е 75  000 лв. Болницата обаче не разполага с подобни средства", се казва в съобщението на градската управа. Отворена е дарителска сметка, а призовани за нея са още фирми, граждани. Приемат се и директни дарения на маски, защитни облекла и консумативи, свързани с работата на персонала.

Още

Нивата на COVID-19 у нас са ниски, но индийският щам буди тревоги

18.06.2021

Обновена

1477
Индийският вариант на COVID-19 се оказа у нас от април

17.06.2021

Обновена

6106
"Делта" е новият фактор на пандемията