Медия без
политическа реклама

Шпионинът с най-богата филмова кариера

20 Ноем. 2020
Allstar/United Artists
От първия - "Д-р Но" през 1962-ра...

По времето, когато многосерийните саги на "Междузвездни войни" и "Марвъл" бяха още далеч напред в бъдещето, от Студената война и романите на писателя Иън Флеминг изскочи най-дълголетният филмов герой, шпионинът с най-успешна кариера в киното - Бонд, Джеймс Бонд. Е, най-новата продукция с негово участие "Смъртта може да почака" ще почака още малко - поне до април 2021-ва, но историята помни другите приключения на Агент 007. През декември всички те ще могат да се гледат у дома - стандартния начин за гледане на кино през тази нелепа 2020 г. - на стрийминг от HBO Go.

Преди дни на 90-годишна възраст почина шотландецът, който и до днес мнозина свързват най-силно с образа за тайния агент на Нейно величество. Шон Конъри се превъплъти за пръв път в Бонд през 1962 г. в "Д-р Но", а после и в още пет филма - "От Русия с любов", "Голдфингър", "Операция Мълния", "Човек живее само два пъти", както и в определяната за "неофициална" продукция - заради това, че не е дело на Eon Productions, които стоят зад всички останали филми - "Никога не казвай никога". Между последните два Конъри е заменен във "В тайна служба на Нейно величество" от австралийския манекен Джордж Лейзънби - най-младия актьор в историята на франчайза, за когото това остава единствено превъплъщение в ролята.

Колекцията включва и още един "неоторизиран" филм - пародийният "Казино Роял" от 1967 г., свободно базиран на първата книга на Флеминг, който бе "истински" екранизиран чак през 2006 г. с участието на Даниел Крейг.

През 1973 г. лице на Бонд става британският актьор Роджър Мур (починал през 2017-а също на достолепната 90-годишна възраст), който гледаме в седем филма: "Живей, а другите да умрат", "Мъжът със златния пистолет", "Шпионинът, който ме обичаше", "Муунрейкър", "Само за твоите очи", "Октопуси" и "Изглед към долината". В сравнение с предшестващите ги филми в този период историите за Бонд са по-леки и комедийни. В края на 80-те вахтата поема Тимъти Долтън - най-слабият 007 в историята, като "Живите светлини" и "Упълномощен да убива" изоставят британския хумор и се доближават до генеричната динамика на тогавашния холивудски екшън. 

През 1995 г. Пиърс Броснън се появява в "Златното око" и бележи новия възход на поредицата. Той играе в още три филма - "Винаги ще има утре", "Само един свят не стига" и "Не умирай днес", типични холивудски блокбастъри от края на 90-те години. С все по-големи бюджети и все по-сериозни режисьорски и актьорски предизвикателства франчайзът влиза в XXI век. Крейг създава по-плътен психологически профил на познатия и обичан герой, а режисьори като носителя на "Оскар" Сам Мендес (в "Спектър" и "Скайфол") превръщат шпионските закачки в истинско кино.

До 80-те филмите за Бонд не са показвани на голям екран у нас, но в зората на новия век цялата колекция излезе на (тогава съществуващите) видеокасети. Сега всички филми могат да се видят от 1 декември в HBO Go.