Медия без
политическа реклама

САЩ: Николай Младенов е най-добрият за пратеник на ООН в Либия

Русия обаче настоява постът да се заеме от човек от африканския регион

19 Ноем. 2020
Снимка: Архив

САЩ смятат настоящия специален координатор на ООН по близкоизточния мирен процес Николай Младенов за най-добрия кандидат за поста специален пратеник на генералния секретар на ООН за Либия. Това заяви днес на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на САЩ в световната организация Кели Крафт, предаде ТАСС.

Предишният специален представител на ООН за Либия - ливанецът Гасан Саламе, подаде оставка в началото на март по здравословни причини. Оттогава тази позиция остава вакантна поради разногласия в Съвета за сигурност. Новите специални представители се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушно одобрение на кандидатурата от Съвета за сигурност, отбелязва агенцията. 

"В този ключов момент за политическия процес е особено важно незабавно да бъде назначен на длъжността специален пратеник човек, който има голям опит в преговорите", обяви Крафт. "Николай Младенов е правилният избор за тази роля", добави тя.

Крафт заяви също, че САЩ са готови за преговори с генералния секретар и Съвета за сигурност на ООН относно кандидатури от Африканския регион за длъжността координатор на специалната мисия на ООН в Либия.

По-голямата част от членовете на Съвета за сигурност призоваха да не се отлага назначаването на нов преговарящ за Либия. "Призоваваме генералния секретар да назначи специален пратеник възможно най-скоро. Този процес е неоправдано забавен", каза в речта си Василий Небензя, постоянен представител на Русия при ООН.

По-рано САЩ настояха да разделят ролята на специалния пратеник на ООН за Либия на две позиции: специален пратеник, отговарящ за преговорите, и координатор, ръководещ мисията на ООН. В същото време редица африкански държави в Съвета за сигурност са недоволни от факта, че представител на африканския регион може да не заеме водещата позиция в преговорите. През юли руският външен министър Сергей Лавров обяви, че и външният министър на Алжир, и бившият външен министър на Гана са били предложени за поста специален пратеник, но САЩ отказаха да ги подкрепят, добавя ТАСС.

Още по темата