Quantcast
Личните лекари ще изписват рецепти по телефона | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Личните лекари ще изписват рецепти по телефона

Заради недостига на лекарства фармацевтите ще получат право да заменят предписания препарат с генерик
Обновена
1 699
 Илияна Кирилова

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Около това предложение са се обединили здравният министър, Българският фармацевтичен съюз и Българският лекарски съюз, съобщи председателят на лекарската организация Иван Маджаров пред Нова телевизия. Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента, обясни той. И в момента много хора купуват лекарства, като показват препоръките на джипито си на телефона, което неведнъж бе критикувано от здравните власти. Фармацевти пък се оплакват, че хората настояват да получат лекарства и без рецепта, а те са заплашени от глоби в такъв случай.

„Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа", коментира Маджаров. До дни БЛС и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната. Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт.

"Трябва да има едно разбиране от контролните органи, като то е на база комуникация между лекар и фармацент. Така фармацевтът ще се увери, че всъщност лекарят е препоръчал продукта", коментира пред БНТ и проф. Асена Сербезова.

С последните договорки отпада от дневен ред обсъждането на обособяване на денонощни аптеки, каквито идеи имаше в последните дни.

Още

Япония въвежда извънредно положение 3 месеца преди Олимпиадата

22.04.2021

1012
Здравният министър: Трябва да спазваме мерките още месец-два

22.04.2021

Обновена

1552
COVID-19 взе още 100 жертви у нас

22.04.2021

1334