Медия без
политическа реклама

"Имало едно време... в Холивуд" ще стане книга - дори две

18 Ноем. 2020
снимка: Александра филмс
Персонажите на Брад Пит и Леонардо ди Каприо ще станат и литературни герои.

Миналогодишният шедьовър на Куентин Тарантино "Имало едно време... в Холивуд", спечелил 10 номинации "Оскар" (и една награда - първата за мъжка роля на Брад Пит), ще се превърне в роман. Режисьорът и сценарист готви за издаване първата си книга, след като подписа договор с издателство "Харпър Колинс". А също и втората - контрактът е за две произведения.

Романът "Имало едно време в Холивуд" ще разказва за живота на двамата главни герои, въплътени на екрана от Леонардо ди Каприо и Брад Пит - залязващата уестърн звезда Рик Долтън и каскадьорът и "момче за всичко" Клиф Бут. Ще бъдат разкрити детайли от живота им преди събитията във филма, а освен това читателят ще може да надникне и в бъдещето им. "Романът ще разкрие уникалното въображение на Тарантино, като предложи на читателя свежо, игриво и изненадващо отклонение от сюжета на филма”, хвалят се издателите.

За написването на книгата авторът се е вдъхновил от романизираните филми, много популярни през младежките му години - 70-те на ХХ век. "Това бяха първите книги за възрастни, които прочетох като тийнейджър, и до днес се отнасям с много трепет към тях – казва Тарантино в свое изявление. – Освен че съм горд да обявя "Имало едно време... в Холивуд" като своя принос към този маргинализиран, но все пак обичан поджанр в литературата, ми е много любопитно да изследвам по-добре своите персонажи и обкръжаващия ги свят на страниците на литературна творба, която, надявам се, ще се съчетае хармонично със своя киносъбрат.”

Планирано е книгата да излезе през лятото на 2021 г. в хартиен, електронен и аудиоформат, а междувременно Тарантино ще пише и научнопопулярна книга под заглавие „Cinema Speculation”. В съавторство с кинокритичката Полин Кейл режисьорът ще сподели своите размишления по темата за киноиндустрията от 70-те години на ХХ век. Засега не е ясно кога втората книга на Тарантино ще види бял свят.

"Литературният талант на Куентин Тарантино е очевиден от първите му сценарии. Да видиш как неговите герои оживяват върху страниците и как непрестанно изненадва читателите си - дори онези, който знаят филмите му наизуст, - е като да гледаш как виртуозен разказвач овладява нова форма и я прави своя", казва вицепрезидентът на "Харпър Колинс" Ноа Ийкър.

Девет филма (или десет, ако броим двете части на "Убий Бил" за отделни) и 28 години след дебюта си Тарантино, един от най-оригиналните кинотворци на нашето време, все още не е бил оценен подобаващо като режисьор - той няма "Оскар" за режисура или за най-добър филм. Разказваческият му талант обаче е двукратно признат от Академията - той е носител на наградата за най-добър оригинален сценарий за "Криминале" (заедно с Роджър Ейвъри) през 1995 г. и за "Джанго без окови" през 2013-а.