Quantcast
Над 400 неприсъствени глоби са наложени в София за седмица | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Над 400 неприсъствени глоби са наложени в София за седмица

440 камери вече следят за нарушения по улиците и кръстовищата в столицата
1 826
 Илияна Кирилова

Над 400 неприсъствени фишове с глоби за неправилно паркиране са издадени през първата седмица, откакто служители на Центъра за градска мобилност обикалят София и санкционират провинили се водачи, дори те да не са в автомобилите. Това съобщи зам.кметът на Столична община по транспорт Кристиан Кръстев. На 4 ноември от "Московска" 33 информираха, че 10 човека от ЦГМ вече обикалят улиците и булевардите и налагат санкции и неприсъствено. Екипите контролират преди всичко улици и булеварди, по които се движи градски транспорт и където има съсредоточаване на пешеходни пътеки и велоалеи. "Контрольорите са инструктирани да санкционират безспорни нарушения, при които да няма дори нюанс дали водачът е нарушил закона", уточни Кръстев.

В цяла София в действие вече са и 440 камери, които също следят и записват за нарушения на Закона за движение по пътищата. "Можем да проверим дали водачът е бил с колан, дали е говорил по телефона или нещо друго е правил. Идеята е цялата информация от тези 440 камери да отива в МВР, за да може министерството да може да санкционира водачите. Проблемите са най-вече с преминаването на червено. Хиляди го правят на месец, а 30 на сто от произшествията се дължат на минаването на червено. През м.г. има над 60 блъснати пешеходци, което също е недопустимо. За да намалим пътния травматизъм, е необходимо институциите да се съберем заедно, за да работим по този въпрос. Столична община не може да се бори сама с проблема, именно затова правим и тази интеграция с МВР", допълни Кръстев.  Данните сочат, че всеки месец от 1200 до 1500 са нарушителите, които карат в бус лентите. "Не по-малко от 1000 се санкционират“, изчисли той.

От 4 януари стикерите за паркиране в синя и зелена зона вече ще могат да се купуват онлайн, но автомобилът ще трябва да има и документ за преминал технически преглед. "Когато започнем да свързваме мерките една с друга, ще дойде момент, в който няма да има вариант да се избяга от закона", обобщи зам.кметът на София.

Още

АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

13.09.2021

7167
И през 2021 г. София няма да изкупува частни имоти в паркове
Катаджиите вече няма да се крият в храстите

10.09.2021

5386