Медия без
политическа реклама

Гледаш "Левски ЛУКойл", виждаш "ЦСКА-София"

Или как Константин Папазов направи със "сините" фенове същото, за което те се подиграват на "червените"

01 Септ. 2018ДЕЛЯН КЮЧУКОВ
БГНЕС
Бившият национал Тодор Стойков, Валентин Златев и Константин Папазов (от ляво на дясно) са в отлично настроение на 5 януари, когато обявиха, че "ЛУКойл България" става спонсор на "Левски 2014".

През миналия сезон баскетболният отбор на "Левски ЛУКойл" стана шампион. Според клуба и най-вече според речовития му, комбинативен и винаги емоционален пред медиите треньор Константин Папазов титлата е 19-а в историята. Само че това не отговаря на истината - златните медали са едва първите за този отбор, защото той бе създаден в края на лятото на 2015 г.

Но пък истината въобще не пречи на "Левски 2014" (името на клуба по документи), с любезното съдействие (и мълчание) на баскетболната федерация (БФБ), да тръби наляво и надясно как продължава славните традиции на истинския баскетболен клуб "Левски", който има 18 титли и 15 купи на България при мъжете.

Да ви напомня на нещо? Познахте - на казуса с футболния "ЦСКА-София". Само че тук има още по-утежняващи вината на "Папазов и сие" обстоятелства, защото баскетболен клуб "Левски" си съществува и не е фалирал, както стана на 9 септември 2016 г. с автентичния ЦСКА.

 

Как всъщност стана "врътката"?

 

През 2014 г., подкрепян от КТБ чрез "Велдер груп", "Левски", с треньор Константин Папазов, разби продължилата 11 години хегемония на "ЛУКойл Академик" и стана шампион. Само че малко по-късно КТБ фалира и клубът остана без финансиране. Последва един сезон (2014/15), в който "Левски" имаше хроничен недостиг на средства и едва избута до края, като отпадна безславно още в първия кръг на плейофите след две загуби от "Черно море".

А през лятото на 2015-а Папазов се скара с президента на БК "Левски" Юлия Боянова - една от истинските легенди на българския баскетбол, а не медиен балон. През август той помпозно обяви, че прекратява треньорската си кариера. Същевременно беше подготвил вече документи за регистрацията на нов клуб - "Левски 2014". Дни по-късно учредяването му бе факт, а за комбинатор като Папазов бе фасулска работа да уреди съгласието на федерацията за подмяната.

"За разлика от футбола, където новосъздаден клуб трябва да тръгне от А окръжна група, правилата в баскетбола позволяват включването направо в елита, стига другите членове да дадат съгласието си", обясни схемата той, вече в качеството си на президент на "Левски 2014", и добави с апломб, че това е единственият начин в столицата да има мъжки баскетболен отбор.

И наистина президентът на БФБ Георги Глушков още в самото начало на подмяната зае страната на Папазов: "Ако се създаде нов клуб и другите го приемат, той може да се включи в лигата. Във волейбола има няколко клуба "Левски", в гимнастиката също, така че няма да е прецедент."

Така в края на август заявката на новия клуб за участие в първенството на Националната баскетболна лига (НБЛ) бе приета, и то още преди той да бъде регистриран в съда - под условие, защото сроковете изтичаха. А когато после регистрацията стана факт, НБЛ вече прие "Левски 2014" за редовен член. Датата бе 7 септември 2015 г., а пък доста преди нея се знаеше, че Константин Папазов ще е новият президент на НБЛ, тъй като подаването на кандидатури бе приключило и неговата бе единствената (самото гласуване бе на 11 септември). Пак през септември и УС на БФБ прие "Левски 2014" за член на федерацията. 

Същевременно

 

автентичният БК "Левски" продължи своята дейност

със свит бюджет и само при подрастващите,

 

използвайки залата на стадион "Георги Аспарухов". Докато "Левски 2014" продължи да тренира и домакинства в 4-хилядната "Универсиада". Папазов си беше останал управител на залата като представител на "Велдер", такъв е и до днес, когато вече има насрочен втори търг за публичната й продажба - за 14.04 млн. лв., заради задълженията на "Велдер Билд".

Въпреки тези събития "Левски 2014" вероятно щеше да продължи да бъде в една от поддържащите роли в първенството, в каквато бе от създаването си, ако интересът на петролната компания "ЛУКойл-България" внезапно не се премести към София. След като направи от играещия в Правец "Академик" баскетболен хегемон и той стана шампион 14 пъти от 16 години под крилото му, генералният директор на фирмата Валентин Златев реши, че достатъчно е влагал пари в отбор без публика. И се споразумя с Папазов да насочи парите към неговия клуб, при това без да се чака краят на сезона.

Всичко стана веднага след Нова година, в зимната пауза на миналия шампионат, отново с любезното съдействие на БФБ и нейния президент Георги Глушков. Този път мотивът да бъде одобрено подобно действие бе, че "ЛУКойл" просто става спонсор на "Левски 2014" и това не е нов отбор, нито пък става дума за сливане на два клуба. Само дето всички качествени играчи на разлюбения вече "ЛУКойл Академик" бяха пратени в тима от столицата и така с механичен сбор от два състава бе създаден нов хегемон. Срещу това възроптаха и баскетболни клубове, и президенти, и треньори, но техният глас бе обречен срещу парите, излели се в "Левски 2014".

Заради тези пари Папазов направи поредния си лупинг и както помпозно обяви през 2015-а, че повече няма да е треньор, така помпозно и традиционно просълзен каза, че скромно е избрал да бъде само треньор в новия проект на "ЛУКойл". И добави: 

 

"Левски" е най-обичаното нещо и акумулира много любов

 

В социалните мрежи видях много негативизъм и много ме боли. Не сме направили нищо нередно, не сме нарушили наредбите на федерацията и няма сливане на клубове. Повярвайте ми, по-стойностно нещо не е правено в българския спорт, но може би трябва да минат 10 или 15 години, за да се усети ефектът."

Националният клуб на привържениците (НКП) на футболния "Левски" (традиционно близък със своя "скъп приятел" Папазов) моментално направи онова, заради което иначе не спира да се подиграва на феновете на ЦСКА, избрали "ЦСКА-София" - припозна "Левски ЛУКойл" за истинския "син" баскетболен клуб. И написа отворено писмо до всички фенове, в което се казва:

"Каквото било - било е! Дойде момент, когато най-обичаният и популярен български клуб заслужено получи подкрепа. Компания, която е доказала сериозния и отговорен ангажимент към българския спорт и по-конкретно баскетбол, избра нас. Протегна ни ръка!"

НКП не спря дотук, ами прати писмо лично и до Валентин Златев, за да изрази подкрепата си към неговия проект. Самият Златев нарече това писмо "трогателно" и добави, че не знае подробности около конфликта, довел до основаването на "Левски 2014" и оставил автентичния "Левски" (с президент Юлия Боянова) само с отбор от юноши.

"Нямам честта да познавам г-жа Боянова и не съм говорил с нея - отвърна той на въпрос дали е имало разговори за обединение на двата клуба, така че автентичният "Левски" да бъде в новата структура. - Не съм вникнал в юридическите дебри на този казус, но и затова има време."

Това време явно не е дошло, по всичко изглежда, че няма и да дойде. Затова пък

 

спонсорираният от Златев хибрид се прочу набързо с разправии

 

и скандали, каквито стават изключително рядко в интелигентен спорт като баскетбола.

Първите искри припламнаха, когато БФБ определи Велико Търново за домакин на финала за купата на България на 3 март. И това доведе до остър протест и дори до сваляне на доверието към федерацията от страна на единия финалист - "Рилски спортист". Оказа се, че мястото е извънредно удобно за другия претендент - "Левски ЛУКойл", тъй като в същия ден феновете на футболния "Левски" имат събор във Велико Търново и ще идат масово в залата. Пренебрегнат бе и уместният аргумент, че Велико Търново е на повече от 220 км и от София, и от Самоков. И все пак "Рилски спортист", при осезаемо малцинство на своите привърженици в зала "Васил Левски" и с наглед по-слаб отбор, спечели финалния мач и взе купата.

Във финалната серия за титлата в края на май не се стигна до втора подобна изненада, вече и със съдействието на футболните "сини" фенове. "Левски ЛУКойл" загуби още първия мач от серията с "Балкан", и то като домакин. Вторият отново бе в София и за него бяха взети мерки от ръководството на столичния отбор - този път феновете бяха настанени точно зад скамейката на гостите от Ботевград. Оттам нататък те си "свършиха работата" - с псувни, заплювания, метнати шишета и дори самоделно изработена бесилка, предизвикаха сблъсък с баскетболистите на "Балкан". Мачът бе прекратен (безпрецедентно за финал в българския баскетбол) и доигран на следващия ден пред празни трибуни, а "Левски ЛУКойл" измъкна победата и изравни серията. 

После се разбра, че още на почивката на скандалния мач (искрите прехвърчаха още през първата половина) е имало настояване от страна на "Балкан" агитката на "Левски ЛУКойл" да бъде изместена в горната част на трибуните. Но директорът на столичния тим - Тодор Стойков (бивш баскетболен национал - назначен от Златев в столичния тим, за да контролира нещата), е отказал, позовавайки се на това, че няма изрично записано подобно разпореждане в наредбата. Впрочем, самият Стойков заяви, че не може да угажда на "Балкан".

В крайна сметка "Левски ЛУКойл", бидейки все пак и с по-класни баскетболисти, постигна своето и спечели титлата - както вече изяснихме, първата в неговата история. Сега му предстоят квалификации за Шампионската лига на ФИБА-Европа. И в тях, а и въобще през новия сезон, 

 

нито ще е с мнозинство млади играчи, нито предимно с българи

 

в състава, както тържествено се зарекоха и Папазов, и Стойков през зимата.

Към този момент в отбора (според базата данни на специализирания сайт bgbasket.com) са трима американци (Кийт Клантън, Дарил Брайънт и новият - Патрик Рембърт), сърбин (Никола Маравич) и взетият наскоро черногорец (Неманя Милошевич). Освен това от 15-годишен гурбет в чужбина бяха привлечени отказалите се от националния отбор варненски близнаци Калоян и Деян Иванови, които са вече на по 32 години. На толкова е и Асен Великов. Всъщност от шестимата нови, взети до момента, под 30 години и нечужденци са само един от основните баскетболисти в националния отбор - Христо Захариев (28 г., дошъл от "Балкан") и Герасим Николов (23 г., от плевенския "Спартак").  

Но кой да ти помни някакви си обещания, дадени още през януари?! Важното е да се нижат победи на конвейр, да се води креслива и агресивна кампания, облъчваща всячески феновете на "Левски" и те да подкрепят новия хибрид. Нищо че по този начин самите те се превръщат в онова, за което най-много се подиграват на "червените" вече две години - в припознавачи...