Медия без
политическа реклама

Турция: Защо България има руски С-300, а ние не можем със С-400

Такива ракетни системи са купили преди години Гърция, Словакия и още близо 20 страни

15 Ноем. 2020Обновена
EПА/БГНЕС архив

Турция, като членка на НАТО, ще използва своята руска система за противоракетна отбрана С-400, както другите членки на Алианса използват своите отбранителни системи С-300, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от проправителствения вестник Yeni Safak и Агенция Фокус. Системите за противоракетна отбрана С-300 също са руски и са по-стара версия на С-400

"Точно както системата С-300, която е на въоръжение в някои държави-членки на НАТО, се използва в рамките на НАТО, системата С-400 също ще се използва в Турция по същия начин," каза Хулуси Акар пред членове на комисията по планиране и бюджет на турския парламент.

Русия е продала системата C-300 на 20 страни, включително страни членки на НАТО като България, Гърция и Словакия.

Акар отбеляза, че Турция ще продължи процеса на контрол и подготовка на системата С-400 "както е планирано". Той призова САЩ да сформират съвместна работна група за съвместимостта на системата С-400 и F-35 стелт изтребителите. "Готови сме да обсъдим техническите опасения на САЩ относно съвместимостта на С-400 и F-35."

САЩ официално отстраниха Турция от съвместната програма за изтребители F-35 през юли 2019 г. заради решението на Анкара да купи усъвършенстваната руска система за ПВО.

 

"СЕГА" припомня:

 

Американските конгресмени са били "много ядосани", че Турция тества закупените от Русия ракетни системи С-400 върху американските самолети F-16 и F-4. Особено внимание е било обърнато на факта, че тези тестове се проведоха в деня след разговорите между президента Реджеп Тайип Ердоган и Белия дом. Това предаде само преди два месеца турският телевизионен канал Haber 7.

САЩ са били много ядосани от ситуацията, когато турските военни по време на учения, проведени през юли тази година, са използвали за мишена на С-400 американски изтребители F-16 и са оценили това, като „скрита заплаха“ срещу други страни, използващи тези самолети, включително и САЩ, твърдеше и Defense News „Това беше не само умишлена провокация, но се случи и в деня, след като Ердоган проведе телефонен разговор с Овалния кабинет“, обяви тогава източник на медията.

Председателят на Комитета за външни отношения на Сената на САЩ Джим Риш заяви в интервю за Defense News: „Турция е дългогодишен стратегически съюзник на САЩ, но отношенията ни се влошиха през последните години и продължават да се влошават. Покупката от президента Ердоган на руските системи С-400 промени значително характера на нашите отношения. Тази покупка е от полза за нашия противник Путин и заплашва целостта на НАТО“.

На 7 юли 2020 г. порталът Fighter Jets World написа, че турската армия е тествала системата за ПВОС-400, разположена в въздушната база Мюртед близо до Анкара на американски изтребители F-16 и F-4.

Договорът за доставка на руски зенитно-ракетни системи С-400, който предизвика криза в отношенията между Турция и САЩ, беше подписан през септември 2017 г. През юли 2019 г. Москва започна да доставя първата партида.

Въпреки различните заплахи за санкции от страна на Съединените щати, Анкара категорично отказа да направи отстъпки по този въпрос и продължи преговорите за придобиване на допълнителна партида С-400. 

Ключови думи:

Турция, България, С-300, C-400

Още по темата