Quantcast
Съдът: Проверките за неплатени глоби на границата веднага да спрат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът: Проверките за неплатени глоби на границата веднага да спрат

Длъжни сме да изпълним всяко съдебно решение, но това се отнася само до пунктовете с Гърция, твърди вътрешният министър
Обновена
3 829
 МВР

Върховният административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП "Кулата – Промахон" и на ГКПП "Илинден – Ексохи". Определението на съдиите Соня Янкулова, Весела Андонова (докладчик) и Полина Богданова е окончателно, съобщава съдът.

ВАС беше сезиран с жалба на адвокат Иглика Брусева, след като Административният съд в Благоевград отхвърли искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за неплатени глоби на границата.

Съдът нарежда на полицейските органи да прекратят безусловно проверките в автоматизираните информационни системи на МВР за неплатени глоби на минаващите пред границата.

МВР започна масовите проверки на границата през лятото. От делото се вижда, че това е станало по заповед на главния секретар. Тя се позовава на Закона за движение по пътищата регламентира, че за неплатени пътни глоби се отнема шофьорска книжка и временно се спира от движение на автомобила. Нормата беше атакувана от омбудсмана пред Конституционния съд  с аргумента, че тази уредба ограничава основни права на гражданите, като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели, правото на личен живот, както и принципа на правовата държава.

Сега и Върховният административен съд напомня, че според трайната практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, това, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната.

Според ВАС служителите на "Гранична полиция" нямат право да извършват контрол по Закона за движение по пътищата, в това число и да проверяват за навръчени наказателни постановления и фишове. Проверките при преминаване на границата могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт), пише още в определението на съда.

"Ние сме длъжни да изпълни всяко едно съдебно решение, но искам да отбележа, че това касае три ГКПП-та и това са пунктовете на гръцката граница", коментира темата вътрешният министър Христо Терзийски. Той не каза дали по другите гранични пунктове ще продължи практиката, независимо от съдебното решение, но пък коментира, че решението на ВАС давало насоки как да се промени нормативната база така че и в бъдеще да може да се прави същото. 

"Ние не го прави с цел някой да го спрем да не отиде в Гърция на почивка. Приоритет на министерството е пътната безопасност. Целта е глобата е да дисциплинира шофьора и той да кара по-спокойно и внимателно. Над 80-90% от жертвите на пътя е от несъобразената скорост. А над 90% от това, което връчваме на границата са електронни фишове за скорост", посочи министърът.

 

Ключови думи:

глоби, граница, ВАС

Още

МВР пак ще спира на границата за неплатени пътни глоби

15.02.2021

2532
Антигенните тестове на летището се оказаха на двойни цени

02.02.2021

3584
Прецедент - министър прати на съд наредба на друг министър

28.01.2021

2830