Медия без
политическа реклама

Над 100 000 новозаразени в САЩ и само 17 в Китай

Гърция затвори границите си за туристи

11 Ноем. 2020Обновена

Тревожна остава ситуацията  с коронавируса в Европа. Общо починалите от COVID-19 вече са 300 хиляди души. На континента живеят 10 процента от световното население, но 25 процента от смъртните случаи са имено тук, предава Нова тв. 

През последната седмица, Европа отчита по 280 хиляди нови положителни проби всеки ден, което е ръст от 10 процента спрямо предишната седмица. Най-много заразени има във Франция. Там капацитетът на интензивните отделения вече е запълнен над 90 процента. Най-много хора са починали във Великобритания.  Новите изчисления показват, че страната ще подмине най-песимистичната прогноза на властите, която предвиждаше 80 хиляди починали.

- Испания регистрира 17 395 нови случая на коронавирус и 411 смъртни случая на пациенти с Ковид-19. Това е най-големият брой починали за ден от началото на втората вълна на коронавируса. Въпреки това министърът на здравеопазването Салвадор Ила вече говори за „определена стабилизация” на коронавирусната пандемия. 

Според здравния министър в продължение на пет дни се наблюдава стабилизиране на броя на заболелите, но трябва да се изчака още 2-3 седмици, за да види дали става въпрос за трайна тенденция или за временен спад. На база диагностицираните през последните 14 дни се отчита честота от 530 случая на 100 000 души, като най-голям брой заразени има в област Мадрид, следвана от Каталуния и Андалусия.

Директорът на Центъра за координация на здравните сигнали и извънредни ситуации Фернандо Симон твърди, че пикът изглежда е бил около 25-26 октомври, след което вследствие на строгите мерки, данните за заболелите постепенно намаляват. Симон изрично предупреди, че това не бива да бъде повод за отпускане, а стимул за продължаване на стриктното спазване на ограниченията.

В момента 17% от леглата в болниците са заети с болни от Ковид-19 и 31 % от интензивните отделения. Броят на официално регистрираните заболели доближава 1 милион и 400 хиляди и близо 40 хиляди починали.

- Датският министър по храните и продоволствените въпроси - Могенс Йенсен, призна пред телевизия TV2, че унищожаването на здрави норки в страната е било грешка, предаде БГНЕС. Според него правителството не е имало основание да изисква убиването на норки извън ферми, където са идентифицирани животни, заразени с коронавирус. Йенсен отбеляза, че поема цялата отговорност за случващото се в неговото министерство.

По-рано датските власти решиха да унищожат всички норки заради възможността да се заразят с мутирала форма на COVID-19, за да предотвратят масовото разпространение на вируса сред хората. Това съобщи министър-председателят на кралството Мете Фредериксен.

- Над 1 милион случая на коронавирус са регистрирани в Съединените щати само от началото на ноември. Там вече е нещо обичайно отчитането на над 100 хиляди случая на ден.

- Във Франция новите случаи са дори повече - над 22 хиляди въпреки въведената национална карантина. Те са с 2000 повече от предишния ден.

- На този фон Китай, откъдето тръгна вируса продължава да е в най-долните нива на статистиката - там има само 17 нови болни за денонощието. А за първи случаи на заразен с COVID-19 съобщиха и от малката тихоокеанска островна държава Вануату.

- Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ, съобщава БНТ. През границата се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната, собственици на имоти, както и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди. За целта трябва да имат доказателствен документ, както и удостоверение за придвижване вътре в страната, или при влизане в Гърция - да пуснат смс за къде са тръгнали и по каква причина.

Причина за налагането на тази мярка, която вече е в сила, е големият брой на заболели от коронавирус в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна.

От днес - всички гръцки граждани, постоянно живеещи тук чужденци и собственици на имоти, задължително трябва да покажат на граница при напускане валиден QR код, попълнен най-малко 24 часа преди пътуване. Тоест, QR кодът вече е задължителен при влизане и при излизане от Гърция без значение от транспорта. 

С COVID-19 се бе диагностициран главата на Албанската православна църква, архиепископ Анастасий, съобщи БГНЕС, цитирайки Албанската архиепископия. 91-годишният архиепископ ще бъде откаран в болница в Атина за съответната медицинска помощ - със самолет C-130 на гръцките военновъздушни сили. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също е бил информиран и е одобрил изпращането на военния самолет за Тирана.

Русия постави нов рекорд по брой заразени с COVID-19 през последните 24 часа - 432 души. Броят на регистираните новозаразени към 11 ноември е 19 851. Те са най-много в Москва (+4477 души за денонощия) и Петербург (+1574). По данни оперативния щаб, общият брой инфектирани в страна е  1 836 960 души, а оздравелите са 1 369 357.

 

Още по темата