Медия без
политическа реклама

"Балкански поток" е завършен

09 Ноем. 2020
Пресслужба МС

Строителството на газопровода „Балкански поток“ де факто е завършено, а българският участък от газопровода е свързан с газопровода в Сърбия. Това съобщи пред ТАСС информиран източник, участващ в изграждането на газопровода.

„Балкански поток” е завършен, свързан е с газопровод в Сърбия, няма официални събития във връзка с завършването на газопровода поради пандемията на коронавируса, а церемонията вероятно ще се състои по-късно ", каза източникът.

През октомври българският министър-председател Бойко Борисов обяви, че строителството на газопровода "Балкански поток" в страната е почти приключило. Той подчерта, че "с изпълнението на проекта "Балкански поток” България ще се превърне в регионален стратегически газоразпределителен център и ще гарантира диверсификация на доставките на газ”.

Всъщност, „Балкански поток“ е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България, а за САЩ това е един и същи газопровод. В официалните документи се нарича „обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз “паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“.

„Турски поток, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна линия до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония.

Ключови думи:

Балкански поток

Още по темата