Quantcast
В 11-и клас ще се учи за купуването на гласове, а в 12-и - за тероризма | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
В 11-и клас ще се учи за купуването на гласове, а в 12-и - за тероризма

11-класниците ще учат за демокрацията, купуването на гласове и случаите на дискриминация, а 12-класниците - за трудовите и социалните права на гражданите и за глобалните проблеми като тероризъм, ксенофобия и т.н. Литературните творби, които ще изучават младежите, остават както и досега на български автори, с няколко нови произведения. Това предвиждат проектите на нови учебни програми за 11-и и 12-и клас по литература, както и по новия предмет "Гражданско образование".

Вчера от МОН публикуваха проектите и на останалите 4 предмета, които ще се изучават в последните два класа на средната степен - математика, първи и втори чужд език и физическо възпитание. Преподаването по тях ще започне от учебната 2020/2021 г. С утвърждаването им се затваря пълният цикъл за осигуряване на обучението по общообразователна подготовка за учениците от 1-ви до 12-и клас, подчертаха от министерството.

Новият училищен закон направи последните две години от средното образование силно профилирани. Според него от 2020/2021 г. единадесетокласниците и дванадесетокласниците вече няма да изучават задължително 12 учебни предмета както досега, а само 6 - български език и литература, математика, спорт, гражданско образование и първи и втори чужд език. Целта е отваряне на пространство за профилирани предмети.

По новия предмет "Гражданско образование" за единадесетокласниците са подготвени темите за демокрацията, гражданските права и идентичностите и различията в обществото. В края на класа учениците трябва да разграничават типове власт и легитимност, да разбират ролята на институциите за регулиране на обществените отношения, механизмите на властта, типовете демокрация, видовете избирателни системи, формите на гражданско участие и т.н. От младежите ще се изисква да осъзнават "възможностите на критическата публичност за противодействие на медийни манипулации и политически популизъм", както и да оценяват негативното влияние на корупционните практики в изборния процес: като купуване и продаване на гласове, принуждаване, манипулации на изборни документи и др. Те следва да познават основните конституционни права на гражданите на България, международните документи за правата на човека, формите на граждански контрол, да оценяват значението на организираното гражданско общество и на НПО сектора. Тийнейджърите трябва да се ориентират в източниците на противоречия между отделни етнически и религиозни общности, да разграничават патриотизъм от национализъм, да умеят да работят с основни документи и институции за защита правата на малцинствата, да разпознават случаи на дискриминация по полов, религиозен, етнически и расов признак, а също и на хора с увреждания. 

В 12-и клас по същия предмет най-общо ще се изучават теми за властта и държавата, икономиката и глобалните проблеми. Младежите трябва да познават различните типове политически устройства, компетентностите на местната и централната власт, структурата и функциите на местните, държавните и общоевропейските институции, да оценяват значението на социалните партньори, да следват съответните на дадена институция процедури и др. В края на средното си образование от зрелостниците се очаква да показват готовност да участват в решаването на актуални обществени проблеми, да предлагат решения на проблеми, свързани с властта, и да разработват идеи за участие във форми на граждански контрол върху институциите. Завършващите трябва да познават формите на собственост, същността на пазарната икономика, характеристиките на пазара на труда, как да се представят пред работодател, както и да познават основните трудови, социални и осигурителни права. И още - да разбират глобалните проблеми на съвременността като тероризъм, ксенофобия, етническо напрежение, радикализация, войната и мира.

По литература, ако досега 11-класниците изучаваха над 11 произведения на Хр. Ботев като "Майце си", "Делба", "Към брата си" и др., занапред в програмата за този клас са останали само "Борба" и "До моето първо либе". Част от стиховете обаче вече бяха свалени в по-долни класове. По същия начин Иван Вазов бе представен в 11-и клас с близо 15 творби, сред които "Елате ни вижте", "Дядо Йоцо гледа", "Пряпорец и гусла", "Чичовци" и т.н. В бъдеще тези творби отпадат, а учениците в 11-и клас ще изучават патриарха на българската литература с три произведения. Темата за родното и чуждото е представена с "Железният светилник" на Д. Талев, "Бай Ганьо журналист" на Ал. Константинов и "Балкански синдром" на Ст. Стратиев, последните две от които са нови. Миналото и паметта ще бъдат изучавани чрез "Паисий" на Ив. Вазов, "История" на Н. Вапцаров и новото - "Ноев ковчег" на Й. Радичков, а обществото и властта - чрез "Борба" на Хр. Ботев, "Андрешко" на Е. Пелин и "Приказка за стълбата" на Хр. Смирненски. Животът и смъртта ще се учат в "До моето първо либе" (Хр. Ботев), "Новото гробище на Сливница" (Ив. Вазов) и "Крадецът на праскови" (Е. Станев), а природата - с "При Рилския манастир" (Ив. Вазов), "Градушка" (Яворов) и "Спи езерото" (Славейков).

Преподавателят Марияна Бакърджиева, участвала в подготвянето на новите програмите по литература, коментира за "Сега", че смисълът им е в семантичната им обособеност. "Всяка тема е представена с минимален брой текстове, което е с цел да се даде възможност на учителите да подберат допълнителна литература от същите автори съобразно предпочитанията си и интересите на учениците. Така и самите ученици биха били по-въвлечени в учебния процес", заяви тя. 

Дванадесетокласниците пък ще изучават темата за любовта с "Аз искам да те помня все така" (Д. Дебелянов) и "Колко си хубава" (Хр. Фотев), а за вярата и надеждата - със "Спасова могила" (Е. Пелин), "Молитва" (Ат. Далчев) и "Вяра" (Н. Вапцаров). Сред останалите произведения са "Ветрената мелница" (Е. Пелин), "Песента на колелетата" (Й. Йовков), "Балада за Г. Хених" (В. Пасков), "Две души" (П. Яворов), "Потомка" (Е. Багряна) и "Честен кръст" (Б. Христов). Ново в програмата за 12-и клас е стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова.

Към статията във в. СЕГА
ЧИЧКО СИМИТЛИ

В 11-и клас ще се учи за купуването на гласове, а в 12-и - за тероризма

 

Авторът на учебника за 11-и клас е проф. Цв. Цв., а на учебника 12-и - Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

TeoremaPi

Друго си като купуваш гласове по научен начин, а за тероризма науката е направо необходима - стига ножове и други примитивни средства.

 

mercury
снимка на mercury

Дванадесетокласниците пък ще изучават темата за любовта с "Аз искам да те помня все така" (Д. Дебелянов) и "Колко си хубава" (Хр. Фотев), 

А дванадесетокласниЧКИТЕ как ще изучват темата за любовта? 

Памфуций
снимка на Памфуций
С Родосто на Севда Седан и стиховете на Багряна :)
eilthireach

Пак следващата мярка за промиване мозъците на тийнеджърите. Публицистиката на Хр.Ботев липсва отдавна, не срещнах дори "Под игото" на дядо Вазов те не знаят какво значи иго, замениха го тихомълком с присъствие,владичество и тем подобни, а До Чикаго и назад, вече назад няма и соу он. Предмета се казва български език и литература, писането им на ръка прилича на стъпките на кокошка или иероглифи, не са чели Робинзон Крузо или поне Майн Рид, поне Чичо Томовата колиба още в 3-4 клас да разберат че във сегашният Велик Брат е имало робство, а не владичество. Не разбрах какво разбира Бакърджиева под "семантична обособеност" а не знаят какво е това синтаксис и морфология...Носенето в клас на мобифони,таблети и др.джаджи към кой предмет спада?? А къде останаха нашите средновековни просветители и автори, сигурно са вече 5 клас ако въобще се споменават. Явно целта е 80те % да не се намаляват.

bD

Ще има и раздел "Прочути български  мафиоти"

ER
снимка на ER

Министерството на образованието тихомълком насочва  вниманието на учениците от 11 и 12 клас от електронните игри и социалните мрежи към проблемите на властта.Боко следващият път да не го свалят от власт абитуриентите,докато броят до 12?!

редник

А дванадесетокласниЧКИТЕ как ще изучват темата за любовта? 

 

Хм, що за сексизъм, колега, бива ли така?...    ;)

П.П.

Не разбрах в кой клас ще се изучава, не разбрах и за джендъризма?...

myrmorko

https://www.facebook.com/bodil.krap/posts/281937252583973%C2%A0

маргаритка2

Защо ще се учи за купуването, а не против него?

 

Тия 11-класниците са почти пълнолетни, излезат ли подготвени на пазара на купуването, цената ще се вдигне.

 

За мен махането на "Криворазбраната цивилизация" е нещо като самопризнание от страна на управляващите.

 

 

варадин

глупости

ШКОЛНИКА МАРЕК

Идеята е в училище да се въведе естествения подбор. Който иска да знае повече ще навери начин. Останалата част ще бъде някаква аморфна маса, послушна, ленива, можеща да брои до сто и да се подписва. Казвам до сто за да потвърдя казаното от Маргаритка 2 за вдигането на цената за 1 глас Подписът ще е необходим за списъка с избиратели. А знаещите и можещите ще бъдат обект на Агенцията за българи в чужбина. Голямо писане на писма ще да падне, стига в агенцията да останат някой и друг по-грамотен.Междувременно бълггарите в странство  могат да си направят Агенция за българите в Бг-то.