Медия без
политическа реклама

София е огромното огнище на COVID-19 в момента у нас

Нови 19 паценти починаха през последното денонощие, издъхнаха 2 джипита и учител

02 Ноем. 2020Обновена

Нови 19 пациенти с коронавирус са починали у нас, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Направените тестове са 5 457, а новите положителни проби - 1225, тоест около една четвърт. Активните случаи са 32 241. 2 680 души се лекуват в болници, а 169 от тях - под интензивни грижи.

Отново най-много новоинфектирани са регистрирани в София – 575, тоест почти половината от новите случаи. Следващите са Пловдив и Благоевград с по 68 - над 8 пъти по-малко от столицата.

Заразеният медицински персонал от старта на пандемията нарастна на 2365 случая. А сред починалите през последните дни са и двама лични лекари от Петрич. Ситуацията като цяло сред джипитата описа общопрактикуващата Гергана Николова. "Няма общопрактикуващ лекар, който да не се е сблъскал с COVID-19. От 19 починали лекари с коронавирус 6 са общопрактикуващи лекари или една трета от колегите, които сме загубили. Всичко си осигуряваме сами. Странно ми е твърдението, че трябва да ходим на домашни посещения при болни. Това означава, че аз ще трябва да си закупя костюма, да се облека като робокоп, да се придвижа до адреса на пациента, да го прегледам. А след това какво правя?! Близките на пациента ме поливат с кофа белина и си тръгвам пеша, защото как да се кача в превозно средство, щом идвам от пациент с ковид.инфекция", коментира пред БНТ д-р Николова.

Нови трагедии с учители

Има и нови починали учители през последните дни. Единият е бил с положителен тест за коронавирус, а другият не се е изседвал, но е бил с грипоподобни симптоми. И двамата са в млада възраст, колеги от общо училище. Става дума за СУ "В. Левски" в Опака, а жертвите са 49-годишна жена, страдаща от диабет (позитивна от 30 октомври) и 43-годишен мъж. Към момента от 24 души педагогически персонал там един е с положителен тест, а девет отсъстват поради симптоми на грип. Децата са в стрес. Големите ученици минаха на дистанционно обучение, очаква се същото да стане и с малките.

Почина съдия от Благоевград, а в спецсъда петима магистрати са с COVID-19

От Окръжния съд в Благоевград съобщиха, че е починал съдия Иво Харамлийски. 52-годишният магистрат е бил с коронавирус и е лекуван в болница.

Петима спецсъдии са с коронавирус, установи "Сега" след сигнал, че в двете спецсъдилища и в спецпрокуратурата има много случаи на COVID-19. Тъй като спецсъдът гледа дела за организирана престъпност срещу подсъдими от цялата страна, в него се събират много хора от различни градове. Подсъдимите по делата обикновено са голям брой, много са и адвокатите, които пристигат от цялата страна.

Трима съдии и 11 служители от специализарания съд са с положителен тест за коронавирус. Това става ясно от отговори на съда на въпросите на "Сега" по темата. PCR тестването е проведено на 30 октомври. На 2 ноември магистратите и служителите още са в очакване на инструкциите на здравните власти, но са самоизолирани вкъщи. Има и един карантиниран съдия заради контакт със заразен. Делата на тези съдии се отлагат.

От май съдебните зали и помещения в спецсъда се дезинфецират през почивинте дни, тоест 4 пъти месечно. В залите се прави и дезинфекция след всяко заседание.

Председателят на съда Мариета Райкова обяснява още, че е сезирала Висшия съдебен съвет и министрите на здравеопазването и парвосъдието за вземане на спешни мерки за ограничаване на провеждането на открити съдебни заседания, както и за търсене на бърза и гъвкава законова форма за провеждане на онлайн заседания.

От спецсъда отговарят още, че две от съдебните им зали са с прозорци, а третата е със самостоятелна въздухообменна инсталация и специални бактерицидни филтри от висок клас.

"Сега" прати въпроси по темата и до апелативния спецсъд. От отговорите му се разбира, че там в момента има двама магистрати и един служител с установен коронавирус. Няма предписания за карантина на контактни лица. Всички помещения на съда – кабинети на магистрати и служители, съдебни зали и коридори, се дезинфекцират всеки ден, през не повече от 2 часа, а съдебните зали и след приключване на всяко съдебно заседание. Наред с това се извършва пълна дезинфекция на всички помещения на съда, след установяване на заразен с коронавирусна инфекция.

Всички помещения се проветряват в началото на всеки работен ден и периодично, съгласно здравните предписания, уверяват още от съда. Всички кабинети на магистрати и служители, както и съдебните зали, са с прозорци. Досега са отложени 4 дела, заради отсъстващ член на съдебния състав поради заболяване.

Заради сигнали, че и в спецпрокуратурата има случаи на заразени магистрати и служители "Сега" прати въпроси и до тази институция, но както обикновено отговори от там не дойдоха.

И в други съдилища ситуацията се изостря и магистратите очакват реакция от Висшия съдебен съвет във вторник, писа lex.bg

Според премиера Борисов е важно съдебните процеси да не спират.

Ключови думи:

коронавирус. COVID-19, София

Още по темата