Медия без
политическа реклама

Великобритания обяви втори локдаун

Германия отчете рекорд по новозаразени, Чехия удължи извънредното положение до 20-ти ноември

31 Окт. 2020Обновена
Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви втори национален локдаун заради пандемията от коронавирус. Изолацията ще започне в четвъртък (5 ноември) и ще продължи до 2 декември.

"Време е да действаме, защото нямаме алтернатива", заяви Джонсън и призова британците от четвъртък да си останат по домовете. 

Премиерът изтъкна и изключенията, поради които може да се излиза от къщи: за образование; за работа, ако не може да се работи от къщи; за упражнения и разходки навън; по медицински причини; за пазаруване на храни и стоки от първа необходимост; за грижа за други хора. 

Ще бъдат разрешени заведенията за храна за вкъщи, но пъбовете , баровете и ресторантите ще бъдат затворени. 

Джонсън добави, че правителството няма да кара хората да се барикадират по домовете, както на първия локдаун.

 

От полунощ във вторник до края на ноември започва втора общонационална карантина в Австрия, предаде AFP. Полицейският час ще важи от 20.00 ч. до 6.00 ч. сутринта. 
Австрийският канцлер Себастиан Курц  обясни, че този път мярката  няма да попречи на хората да излизат от домовете си. "Хората ще имат право да ходят на работа, но докато трае полицейският час, те няма да могат посещават други хора", каза той и добави, че честите събирания са причина за скока при инфекциите. "В Австрия наблюдаваме експоненциално увеличение на случаите на новозаразени през последните няколко седмици, особено през последните седем дни", каза Курц. 
Новите мерки ще засегнат ресторантьорския, хотелиерския и културния сектор. На ресторантите ще бъде разрешено да приготвят храна само за поръчки за вкъщи, докато на хотелите ще бъде разрешено да обслужват единствено бизнес клиенти. Музеите, театрите, зоопарковете и спортните клубове също ще затворят. 

"Австрия има една от най-добрите здравни системи в света, но дори ние имаме своите граници“, каза канцлерът. "Ако не действаме сега, пандемията ще натовари отделенията за интензивно лечение, както се случва в други страни".
Той също така обяви, че фирмите, принудени да затворят, ще бъдат компенсирани с 80% от приходите си от миналия ноември, за да платят на служителите си и допълни, че ще бъде удължена програмата Kurzarbeit (или намаляване на работното време и заплащането, за да се избегнат масови съкращения). 

Училищата ще останат отворени, но "скоро ще преценим дали те също предизвикват верига от инфекции". Курц заяви, че следващите няколко месеца ще бъдат трудни за Австрия, но повтори, че животът ще се нормализира през следващото лято, след като започне да се използва ваксина.

 

 

Сблъсъци между полиция и граждани, протестиращи срещу новите ограничения заради коронавируса, избухнаха в Барселона и Флоренция.

Протестиращи се сблъскаха с полицията в центъра на Барселона, след като стотици се събраха, за да демонстрират срещу новитe ограничения срещу коронавируса, включително наложеният полицейски час и забраната за напускане на града през уикенда, предаде БГНЕС.

Говорител на местната полиция заяви пред AФП, че над 700 протестиращи са присъствали на митинга, който по-късно ескалира до насилие, след като група от около 50 души "започна да хвърля опасни предмети" по полицията. Кореспондент на агенцията на площад "Сант Жауме" видя десетки демонстранти, носещи предпазни маски, които скандираха „свобода“, които са хвърляли камъни по опитващите се да ги разпръснат полицаи в униформи за борба с безредиците. При сблъсъците са ранени 20 полицаи, а 12 души са арестувани, съобщи полицията в Tуитър. Най-малко две заведения са били разграбени и няколко полицейски автомобила са били повредени.

Въпреки многото ограничения, наложени в Испания от края на юли насам, когато броят на заразените с коронавируса отново започна да расте, пандемията продължава с нова сила. До момента вирусът е отнел живота на 35 000 испанци.

 

- Ожесточени сблъсъци избухнаха снощи в италианския град Флоренция между полицията и демонстранти, протестиращи срещу ограниченията, наложени от властите заради пандемията. Към 20 демонстранти са арестувани, предаде Нова телевизия. Полицията попречи на събралите се близо 200 души да стигнат до един от главните туристически площади в града, "Пиаца дела Синьорина", тъй като проявата не беше разрешена от властите, съобщават италиански медии.

В близките улици се стигнало до стълкновения между демонстрантите и полицията за борба с безредиците. Протестиращи мятали коктейли "Молотов", бутилки и камъни, преобръщали кофи за боклук и чупили камери за видеонаблюдение. "Преживяхме една сюрреалистична, ужасяваща и мъчителна нощ във Флоренция" написа тази сутрин кметът на града Дарио Нардела на страницата си във Facebook. "Не това е начинът човек да заяви исканията си, не това е начинът да накараш другите да чуят оплакванията ти. Това е само насилие в отговор на насилие, и то безпричинно", допълни той.

Протести тази седмица имаше също в град Болоня, както и в Рим, Милано, Неапол и Торино. В петък Италия съобщи за над 31 080 нови заразени с коронавируса - нов рекорд за денонощие.

- Нови ограничения ще влязат в сила в Гърция от вторник, но не в цялата страна, а в региони с лоша епидемиологична картина и нарастващ брой нови случаи. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в тв съобщение до гражданите новите мерки за защита на общественото здраве, сред които е и 1-месечна карантина за Северна Гърция и района на Атика, в който живеят около 4 млн.лв. жители, предаде БГНЕС.

Освен комендантския час от полунощ до 5:00 ч., ще бъдат затворени кафенета, ресторанти, кина, театри, съдилища, археологически обекти, музеи и фитнес-центровете в цялата страна. Гърция, както обясни Мицотакис, вече е разделена на две, вместо на четири зони, както преди. Първата зона е зона за наблюдение, а втората с повишена опасност. Маските са задължителни навсякъде, 50% от работещите в публичния и частния сектор минават на дистанционна работа, а студентите ще учат онлайн. При строги мерки остават отворени училищата. Мицотакис обясни, че за разлика от първата вълна миналата пролет, сега ще има свободно движение на граждани, без да е необходимо да се изпращат текстови съобщения. Той изрази надежда, че ако мерките от плана за ноември донесат положителен резултат, тогава през декември ситуацията може да бъде по-оптимистична и страната да се върне към по-нормални условия.

- Германия регистрира рекордните 18 681 нови случаи на коронавирус през последните 24 часа, съобщи институтът за контрол на заболяванията "Роберт Кох", в момент когато страната се готви за нови противоепидемични мерки от следващата седмица.

Данните за вчера са три пъти повече от нивата, регистрирани през първия пик на заразата в края на март и началото на април, макар че оттогава обемът на тестовете значително се увеличи. Крайбрежните провинции Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания, които са популярни сред туристите, обявиха вчера, че всички екскурзианти трябва да си тръгнат до началото на следващата седмица. От понеделник до края на ноември няма да бъдат приемани туристи, обяви регионалната министър-председател на Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг.

Федералното правителство и правителствата на провинциите се договориха в сряда да засилят мерките за ограничаване на контактите и затваряне на магазини за целия месец ноември в опит за сдържане на коронавируса преди Коледа. Обектите за култура и отдих ще бъдат затворени. Това важи също за ресторанти и барове. Събиранията на открито ще бъдат ограничени до членове на не повече от две домакинства, до максимум 10 души. Мачовете от Бундеслигата ще са без публика, няма да има аматьорски спортни състезания, а фитнес салоните, басейните, козметичните центрове, салоните за масаж и студията за татуировки също няма да работят. Мерките влизат в сила в понеделник.

- Чешкият парламент реши да удължи извънредното положение, наложено на 5 октомври поради Covid-19, от 20 ноември. Решението беше взето с 86 на 11 гласа в парламента, предаде БГНЕС.

Чешката република с население от 10,7 милиона души е сред европейските държави с най-сериозно увеличение на броя на коронавирусните инфекции в Европа. Държавата се бори с един от най-бързо растящите темпове, като общият брой на случаите се е увеличил до над 280 000, а смъртните случаи са над 2 500. Правителството на премиера Андрей Бабиш настоя удължаването да бъде до 3 декември, но предложението не беше прието. Сред страните в Европа, които са обявили извънредно положение, са Испания, Франция, Полша, Белгия въведе строга карантина, а Гърция - частична.

- Латинска Америка и Карибите са регионът в света с най-много смъртни случаи след заразяване с коронавирус. Според данни на АФП жертвите на COVID-19 в тази част на света от началото на пандемията са над 400 000.

Най-много хора са загубили живота си в битката с вирус в Бразилия - 159 477 души

Още по темата