Медия без
политическа реклама

Прокуратурата настоява да прати на съд шефката на фармацевтичния съюз

30 Окт. 2020
БГНЕС
Асена Сербезова

Прокуратурата не се отказва от намерението си да изправи пред съда председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова (вече Сербезова). Сербезова е с ново обвинение във връзка с нейни интервюта по БНР и БНТ по време на извънредното положение, съобщи Националнато радио.

Прокуратурата подведе Сербезова под отговорност за всяване на паника с прогнози, направени пред обществените медии във връзка с пандемията. Делото срещу нея веднъж беше внесено в Софийския районен съд. През септември обаче съдия Христина Николова прие, че спрямо Сербезова е повдигнато неясно обвинение. Това е съществено процесуално нарушение, тъй като ограничава правото ѝ на защита. Затова Николова върна върна казуса на прокуратурата, която трябва да отстрани пропуските си.

Според съда не става ясно дали прокуратурата обвинява Сербезова за продължавано престъпление, или за едно престъпление. Освен това не ставало ясно кой от изразите, за които прокуратурата твърди, че всяват паника, в кое предаване е казан. Прокуратурата твърди, че Сербезова е извършила престъпление с предположението си, че има логистични проблеми пред доставките на лекарства. Според разследващите тя е всявала паника и тревога с твърденията си за работата на аптеките в условията на пандемия. "Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата им приписва", коментира Сербезова по повод обвинението. 

Новото обвинение е старото, но детайлизирано - за "заблуждаващи знаци за тревога", съобщава БНР. Предстои то отново да влезе в съда. Междувременно в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е регистрирана жалбата на Асена Сербезова срещу действията на българската прокуратура.

Още по темата