Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, патриотите и ДПС оставиха открит проблема Златни паспорти

На първо четене надделя позицията на движението и засега остава възможността за получаване на гражданство, но срещу по-голяма инвестиция

29 Окт. 2020ТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След като само преди два дни управляващи и опозиция единодушно решиха в правна комисия да отрежат получаването на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции, днес ГЕРБ, патриотите и ДПС си оставиха "вратичка" до окончателното приемане на разпоредбата.

Миналата седмица Европейската комисия ни даде срок от месец, за да решим проблема с т. нар. "златни паспорти" и в противен случай ще стартира наказателна процедура срещу България. Затова и мнозинството в парламента се забърза и прие текста на правителството, който отлежава от края на миналата година в НС и който отрязва даването на гражданство на чужденци срещу краткотрайни инвестиции като ценни книжа, облигации, бонове и пр.

По време на гледането днес на текстовете на първо четене в пленарна зала обаче по настояване на ДПС бе одобрено предложение, което бе залегнало в проекта на временната анкетна комисия, сформирана покрай скандала с "продажбата на български паспорти" преди 2 г. Този текст предвижда само по-строг контрол при даването на гражданство срещу инвестиции в страната. Отпада и възможността за гражданство чрез вложение в ценни книжа, но се предлага да може да се кандидатства за български паспорт при директни инвестиции от 1 млн. лв. и разкриване на 20 работни места.

Депутатите одобриха и двата законопроекта - на МС и на комисията, като управляващите заявиха, че ще работят за прецизиране на текстовете, свързани с инвестициите.

"Европейската комисия не е забранявала инвестиционното гражданство", заяви Йордан Цонев от ДПС, чието предложение всъщност беше прието. Според него "европейските ни партньори не са ни забранявали да имаме инвестиционно гражданство. Не. Никой не може да накара една страна да се лиши от този инструмент, а и Европейската комисия не го прави спрямо България. Прецизирането е едно, забраната е друго".

От БСП пък контрираха, че европейските институции наблюдават процесите у нас и така наречените "златни паспорти" трудно ще бъдат възприети от Брюксел.

 "В Европейската комисия, която следи този процес, разбират, че продавайки българско гражданство, продаваме европейско гражданство и нанасяме вреда на сигурността на целия Европейски съюз. Същата тази Европейска комисия и Европейски парламент ги оцени в последните месеци и няма жива сила, която да накара европейските институции да повярват, че това правителство и това мнозинство може да гарантира каквото и да било, камо ли спазването на закона", каза Крум Зарков от левицата.

По време на дебата Зарков коментира още, че с промените не се решава проблема, свързан с получаването на българско гражданство по произход. "Резултат от целия курс дават две противоречиви решения на гражданството и едно несъществуващо решение за гражданството по произход, загубихте нашето време и най-вероятно продължавате да продавате паспорти", обърна се той към съуправляващите от "Обединени патриоти".

Още по темата